logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod zabezpieczający po zdjęciu simlocka w Nokia 3310 - co zrobić?

skraaj 19 Sty 2004 00:32 8447 14
REKLAMA
  • #1 481218
    skraaj
    Poziom 11  
    Więc poszedłem za radą i poszukałem w arhiwum postów o tym i znalazłem coś GSM WORLD no i zrobiłęm to co tam kazali. No niby się ściągnął Sim-Lock tyle że teraz po wpisaniu pinu chce jakiś "Kod zabezpieczający" i nie wiem o co mu chodzi. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 481257
    Fonec
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    wpisz standart 12345 jak nie pomoze to nokia tool i kabel mbus i odczytaj
    poszukaj na forum juz bylo
  • #3 481736
    skraaj
    Poziom 11  
    Fonec napisał:
    wpisz standart 12345 jak nie pomoze to nokia tool i kabel mbus i odczytaj

no wiec odczytalem ten kod ale mi to nic nie dalo bo nadal twierdzi ze to zly kod :/ help me :(
  • REKLAMA
  • #4 481794
    patman2
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    widocznie zle odczytales,sprobuj Logo Manager'em,jest tam taka opcja ktora wyswietla kod zabezpieczajacy
  • #5 481833
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    juz sie z tym spotkałem musisz zrobic dobrym programem reset fabryczny napewno pomoze np.knokiem
  • #6 481845
    skraaj
    Poziom 11  
    djjack napisał:
    juz się z tym spotkałem musisz zrobic dobrym programem reset fabryczny napewno pomoze np.knokiem

thx to pomoglo a kod byl dobrze odczytany tylko aparat nie przyjmowal go do wiadomosci nie wiedziec czemu :))

thx za rady ludze :]
  • #7 483134
    Wlochal
    Poziom 12  
    ja robię reset user interface settings Knokiem i też zaczyna przyjmować
    jak powinien
  • #8 483249
    Fonec
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    skraaj napisał:
    aparat nie przyjmowal go do wiadomosci nie wiedziec czemu :))

pewnie dlatego ze za duzo razy wpisales zly kod
  • REKLAMA
  • #9 483265
    skraaj
    Poziom 11  
    watpie kod odczytalem programem Logo Manager i stwierdzil ze Security COde czy jak to sie tam zwalo bylo "77777" wpisywalem to i nic 12345 tez nie ale zmiana na ustawienia fabryczne pomogla :]
  • #10 483596
    TomLib
    Poziom 19  
    Ocena: 119
    prawie przy każdej kombinacji w sofcie zaleca się policzyć FAID i zresetować do ustawień fabrycznych. Do tego wszystkiego polecam edycje ROLISA. A tak przy okazji to jeśli masz flashera to zrób ją na 3315.
  • REKLAMA
  • #11 483758
    skraaj
    Poziom 11  
    TomLib napisał:
    prawie przy każdej kombinacji w sofcie zaleca się policzyć FAID i zresetować do ustawień fabrycznych. Do tego wszystkiego polecam edycje ROLISA. A tak przy okazji to jeśli masz flashera to zrób ją na 3315.

1) co to jest "FAID" ??
    2) A mógłbyś mi powiedzieć jak z niej zrobić 3315 i jakim programem ??

dodam, iż jeśli chodzi o komórki jestem raczkujący :]
  • #12 483813
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    wpisz w wyszukiwarke internetową 3315 a znajdziesz wszystko co ci potrzebne istrukcja,programy,flasche itp.
    acha do tego trzeba mieć flascher DCT3
  • #13 483887
    skraaj
    Poziom 11  
    edziu napisał:
    wpisz w wyszukiwarke internetową 3315 a znajdziesz wszystko co ci potrzebne istrukcja,programy,flasche itp.
    acha do tego trzeba mieć flascher DCT3

co to jest "flasher DCT3" ja mam kabel MMUS/FBUS nie wiem co to ale to jest do portu COM podlaczone i simlocka tym zdjolem
  • #14 483896
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    to jest takie urzadzenie za którym można fleszować telefony podpina sie ono do potru LPT bez tego urzadzenia nie wgraśz softu a kabelkie Mbus przeliczasz sumy kontrolne żeby telefon działał prawidłowo (brak zasiegu itp..)
  • #15 484941
    skraaj
    Poziom 11  
    edziu napisał:
    to jest takie urzadzenie za którym można fleszować telefony podpina się ono do potru LPT bez tego urzadzenia nie wgraśz softu a kabelkie Mbus przeliczasz sumy kontrolne żeby telefon działał prawidłowo (brak zasiegu itp..)

e to raczej sobie podaruję :P

Podsumowanie tematu

✨ Po zdjęciu simlocka w telefonie Nokia 3310 pojawia się problem z wymaganym "kodem zabezpieczającym" po wpisaniu PIN-u. Standardowy kod 12345 często nie działa. Zaleca się użycie programów takich jak Nokia Tool, Logo Manager lub Knok do odczytania i resetu kodu zabezpieczającego oraz wykonania resetu do ustawień fabrycznych, co zwykle rozwiązuje problem. W przypadku błędnego wpisania kodu telefon może blokować jego akceptację. Dodatkowo, przy pracy z oprogramowaniem telefonu warto znać pojęcie FAID (unikalny identyfikator telefonu) i stosować reset fabryczny. Można też rozważyć flashowanie telefonu do wersji 3315 za pomocą flashera DCT3, jednak wymaga to specjalistycznego sprzętu podłączanego do portu LPT. Kabel MBUS/FBUS służy do komunikacji i obliczania sum kontrolnych, ale nie zastępuje flashera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA