logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig m 82-1690/9top/log - szum i zły dźwięk po montażu fonii, co zrobić?

bastek201991 19 Kwi 2008 21:39 1155 9
REKLAMA
  • #1 5055158
    bastek201991
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam zamontowałem fonie przynajmniej tak myślę.
    3 czarne przewody do głowicy.
    plus z kołka (2) +5,2V
    in z ostatniego kołka głowicy a out "jeździłem po płytce" i jest obraz ale dalej szumi a jak jest na innym programie obraz trochę gorszej jakości to jest dźwięk ale nie z tego programu np z tvn na Polsat itp co robić
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic980937.html

Link do obrazka usunąłem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971744.html
    [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 5055285
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Z całym szacunkiem, ale nie da się zrozumieć tego co napisałeś. Fonię równoległą podłącza się tak. Zasilanie z +B głowicy, IN na wyjście p.cz głowicy, a out na filtr ceramiczny 5,5 MHz.
  • REKLAMA
  • #3 5055603
    bastek201991
    Poziom 15  
    OK a jak odszukać ten filtr ceramiczny
  • REKLAMA
  • #4 5055660
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Przede wszystkim znajdź filtr SAW (z falą powierzchniową). Przewody masy mają być bardzo krótkie, najlepiej na sztywno do dekla głowicy. Połączenie jest jednoznaczne i proste. wyjście RYMI przez kilka pikofaradów, albo przewód izolowany doklejony do ścieżki wyjścia SAW. Jeszcze raz powtórzę link:

http://www.rymi.pl/fonia.htm

Pozdrowienia.

Cze Lucjan.
  • #6 5055807
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    bastek201991 napisał:
    Witam zamontowałem fonie przynajmniej tak myślę.
    ......
    plus z kołka (2) +5,2V

Nie wiem jak Ty liczysz te kołki, ale zasilanie to ta głowica ma na 1 /12V/ i 5 /5V/.

No i czy na pewno trzeba dokładać fonię? Sprzęt z końcówką 9TOP/LOG to multistandard przecież. Jaki jest MSP? Jaki SAW w module ZF? I po co, mając MSP34xx, bawić się w RYMI?

Powtórzę jeszcze za Bogdanem, bo może nie uwierzysz - podłącz tą płytkę poprawnie bo z taką pajęczyną i tak nie będzie działać. Musisz doświadczalnie wybrać czy lepiej ja przylutować do głowicy z długim kablem wyjścia czy lepiej do ZF.
    Ten model ma chyba 2 głowice? /PIP/. Choć na zdjęciu chyba nie widać - ma czy nie ma?
  • #7 5056108
    bastek201991
    Poziom 15  
    powiem krótko ktoś mi doradził na elektrodzie żeby kupić rymi i zamontować
    wiec tak zrobiłem może jest inny sposób. nie jestem elektronikiem tylko hobbystą wiec proszę o proste wytłumaczenie.
    pozdrawiam
    ps.albo ewentualnie jak wszytko poprzestawiać żeby działało
  • REKLAMA
  • #8 5080166
    bastek201991
    Poziom 15  
    skróciłem maksymalnie przewody masowe i dalej jest dźwięk ale nadal słychać szum ale fonia już się nie miesza z innymi kanałami fonia jest tylko na jednym kanale

Na forum obowiązują zasady pisowni - p.15 regulaminu.
    Proszę poprawić pisownię swoich postów. [Mirek Z.]
  • #9 5096640
    bastek201991
    Poziom 15  
    wszytko się wyjaśniło mimo zapewnia jednego z Formowiczów ze trzeba zamontować fonie równoległą dało sie przestawić w menu
  • #10 5096752
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    I bardzo dobrze, że się dało. Trzeba było od tego zacząć.

Aby jednak nie było niedomówień - w tym i podobnych sprzętach każda fonia dodatkowa musi zadziałać. I równoległa, i RYMI, i zwykły generator 1MHz raczej też. Nie zwalaj więc winy na kol. stachc. Zresztą proponował Ci równoległą a Ty kupiłeś w efekcie RYMI.
    Trzeba po prostu umieć coś lub stosować się do szczegółowych wskazówek.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z szumem i nieprawidłowym dźwiękiem po montażu fonii w odbiorniku Grundig m 82-1690/9top/log. Zalecano prawidłowe podłączenie fonii równoległej: zasilanie z +B głowicy, wejście (IN) na wyjście p.cz. głowicy, a wyjście (OUT) na filtr ceramiczny SAW o częstotliwości 5,5 MHz. Podkreślano konieczność stosowania krótkich przewodów masowych, najlepiej sztywnych do dekla głowicy, oraz właściwego doboru miejsca lutowania – do głowicy lub modułu ZF. Wskazano, że sprzęt z końcówką 9TOP/LOG jest multistandardowy i może mieć dwie głowice (PIP). Użytkownik zastosował moduł RYMI na podstawie porady, jednak ostatecznie problem rozwiązał poprzez odpowiednie ustawienia w menu odbiornika, bez konieczności montażu fonii równoległej. Podkreślono, że w tego typu urządzeniach każda dodatkowa fonia (równoległa, RYMI, generator 1 MHz) powinna działać, ale wymaga to precyzyjnego montażu i znajomości szczegółowych instrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA