logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vista + XP - nie działa, systemy się gryzą, co robić ?

skaktus 19 Kwi 2008 22:34 2942 8
REKLAMA
  • #1 5055404
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witam.
    Mam vistę na laptopie. Laptop ma 2 dyski po 160 GB. Na 1 dysku jest Vista (150 GB) + ukryta partycja 10 GB na recovery. Drugi dysk podzieliłem na partycje (3 GB + 157 GB). Po instalacji XP na partycji 3 GB startuje mi tylko XP, nie mam boot menu aby wybrać system. Gdy w menu boota uruchamianym przy starcie systemu, coś a'al bios - mam do wyboru CD i 2 dyski - wybieram aby startował z dysku C na którym jest vista, mimo wszystko leci na XP który jest na dysku F (litera przydzielona prze system). Jak zainstalować XP abym mógł wybierać systemy przy starcie kompa ?
  • REKLAMA
  • #2 5055455
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Najpierw instaluje się starszy system, czyli XP, a dopiero później Viste.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5056838
    skaktus
    Poziom 37  
    kranzio napisał:
    Najpierw instaluje się starszy system, czyli XP, a dopiero później Viste.

Tak robiłem i co z tego - najpierw leciał XP, potem wrzuta Vitsty i już działa jedynie Vista...

tronic1 napisał:

Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak - po tym jak działał XP, za pomocą naprawy systemu (funkcja uruchamiana przy starcie kompa) powróciłem do działającej Visty z tym wszystkim co już było przezemnie na niej zainstalowana, czyli odzyskałem system tak jak chciałem i teraz już startuje mi tylko Vista. Gdy w menu Boota wskazuję aby komp ruszył z dysku na którym siedzi XP, komp mieli chwilę i mam komunikat że nie znaleziono systemu (Tak samo było gdy startował XP na dysku z Vistą też systemu nie wykrywało) I teraz pytanie jak naprawić MBR ? Z tego co czytałem, należy to robić przy instalacji Visty - z tym że u mnie instalka wygląda tak że wrzucam CD i nie mam żadnych możliwości wyboru - wszystko robi się samo, nie jest to standardowa instalka, tylko obraz dysku na DVD. Ma ktoś jakiś pomysł - poradę ?
  • #5 5057088
    myk_myk
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Wyciągnij dysk z Vistą i zainstaluj na drugim dysku Xp.
    W takim przypadku będziesz musiał w biosie wybierać, który dysk ma być startowy.
  • REKLAMA
  • #6 5057355
    skaktus
    Poziom 37  
    myk_myk napisał:
    Wyciągnij dysk z Vistą i zainstaluj na drugim dysku Xp.
    W takim przypadku będziesz musiał w biosie wybierać, który dysk ma być startowy.

Nie ma innego wyjścia ? Dysku nie wyjmę bo bym musiał rwać plomby i tracić gwarancję...
  • #8 5069611
    skaktus
    Poziom 37  
    A więc sprawa wygląda tak:

1-po formacie dysków i pierwszej instalce XP a potem Visty, XP przestaje działać i działa tylko Vista

2-po zabawach z Vistabootpro - zdechła Vista i XP na amen

3-potem zastosowałem się do tej wskazówki:

http://support.microsoft.com/kb/919529/pl

Niestety na dysku instalacyjnym nie mam pliku Bootsect.exe - na dysku instalacyjnym jest OBRAZ dysku z LAPTOPA, więc nie jest to taka sobie płytka instalacyjne.

Co mam robić w takim wypadku ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemów Windows Vista i Windows XP na dwóch dyskach twardych w laptopie. Vista jest zainstalowana na pierwszym dysku z ukrytą partycją recovery, a XP na małej partycji drugiego dysku. Po instalacji XP system uruchamia się tylko w trybie XP bez możliwości wyboru systemu w menu bootowania. Próby naprawy MBR i użycia narzędzi takich jak Vistabootpro kończyły się uszkodzeniem obu systemów. Instalacja systemów była wykonywana w niewłaściwej kolejności (Vista po XP), co powoduje problemy z bootloaderem. Zalecane jest instalowanie starszego systemu (XP) przed nowszym (Vista). Propozycja instalacji XP na osobnym dysku i wybierania dysku startowego w BIOS-ie jest problematyczna ze względu na gwarancję laptopa. Brak standardowej płyty instalacyjnej utrudnia użycie narzędzi do naprawy MBR, takich jak Bootsect.exe. Dyskusja zawiera linki do artykułów Microsoft i forów z poradami dotyczącymi naprawy MBR i konfiguracji bootloadera w systemach wielosystemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA