logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku na MSI 865PE Neo3-v po wymianie płyty głównej i zasilacza

daniatko 19 Kwi 2008 23:40 2434 14
REKLAMA
  • #1 5055663
    daniatko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Jak w temacie... Opiszę co i jak oraz z czym.

Niedawno spalił mi się zasilacz. Okazało się, że poszła też płyta. Załatwiłem sobie pod mojego proca od kumpla sprzęt jak w temacie. I tu pojawił się mój kłopot.

Nie mam dźwięku. Reinstal systemu, zainstalowanie sterów do płyty, do dźwięku też nie pomogło...
    W czym może tkwić przyczyna?

Płytkowe stery do dźwięku nie działają, ze strony producenta też nie, ze strony Realteka także...

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5055679
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Sprawdź czy masz w BIOSie włączony dźwięk.
    Będzie to coś w stylu "Onboard Audio/Sound" lub jakoś tak :P Oczywiście wartość musi być ustawiona na Enabled.
  • REKLAMA
  • #3 5055686
    daniatko
    Poziom 11  
    Jest włączony. Była to pierwsza opcja jaką sprawdziłem. W managerze urządzeń brak konfliktów...
    Kumpel twierdził, że płyta w 100% sprawna.
  • #4 5055708
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    No to dalej lecimy. Może zabrzmieć prymitywnie, ale spróbuj podłączyć inne głośniki, może tu tkwi problem?

Drugą sprawą jest jakie masz głośniki (2.1 / 5.1) ? Może masz źle skonfigurowaną kartę wg kanałów i tym samym źle podpięte głośniki.
  • #5 5055714
    daniatko
    Poziom 11  
    Głośniki mam w monitorze... Prymitywnie, ale mi zawsze starczały.

Na poprzedniej płycie, bez zarzutu.
    Dodam, że tamta płyta miała ten sam chip dźwiękowy, tj. Realteka. Też była to MSI, tyle, że na VIA.

Niestety nie mam niczego innego do podpięcia w zamian w chwili obecnej. Nie przyjmuję jakoś, że te głośniki siadły, bo satelitka podpięta do monitora śmiga...

No, chyba, że jack dźwiękowy w monitorze siadł...
  • REKLAMA
  • #6 5055733
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Jednak upewnij się co do głośniczków. Licho nie śpi. Podepnij pod jakiegoś MP3 czy cuś i zobacz czy grają. Zawsze lepiej być w 100% pewnym.

Na chwilę obecną niestety już nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
  • #7 5055736
    daniatko
    Poziom 11  
    No to będę musiał poczekać do jutra, jak mój mp3 player ze słuchawkami do mnie wróci...
    Wątpię jednak. Tak, czy siak... odezwę się na pewno.

Zapomniałem dodać, że mik działa...
    Widzę to na 'mierniku poziomu hałasu' :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 5056131
    wqq
    Poziom 22  
    Ocena: 173
    Witam

Musisz sprawdzić na płycie połączenie zworek odpowiedzialnych za podłączenie dźwięku na panel tylny lub przedni.

Ma to wyglądać między innymi tak

Masz instrukcję do płyty? Jeśli nie to ściągnij i się upewnij.
    Znajduje się to w tym miejscu

Pozdrawiam
  • #9 5059032
    daniatko
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc.

wqq właśnie przed chwilą na to wpadłem. Podpiąłem front i tył, no i dźwięk się pojawił. Niby banalne, jednak tyle kłopotu mi sprawiło.

A teraz jeśli chodzi o czytnik kart? Próbowałem na wiele możliwości i nie chce ruszyć :(

Dodam, że jest to szereg pięciu 'pinów'.
  • #10 5060203
    maroslaf
    Poziom 13  
    to pewnie te piny będą pod usb :) na dole PG zazwyczaj znajdują sie gniazda FW i 2x usb kabelki jezeli oddzielnie powinny być oznaczone x+ x- y+ y- gd ----- jeżeli nie masz opisanych pinów tylko 1 wtyk z kolorowymi kabelkami to gd to czarny ... i podpinaj wg czarnego (tak jak powinien sie znajdowac na płycie) ... albo jakoś podobnie(pisze z pamięci) książka od PG powinna mieć określone na jakich pinach, przy wejściu usb na płycie, masz jakie oznaczenia usb to tyle.... dodam ze jak będzie problem z podłączeniem kabelków (np nie łapiesz o które gniazdo usb chodzi) to zobacz gdzie masz podpięte front-panel usb :)

na JPG 2-3 posty wyżej gniazda usb to te żółte prostokąty na dole płyty głównej (na dole jpg-a) znajdujące się po prawej stronie czarnego podpięcia dysków twardych bądź fdd :)

peace !
  • #11 5062069
    daniatko
    Poziom 11  
    Kurcze. Wszystko mi się jakoś krzaczy...

Jak nie podepnę, tak nie działa...

Wtyk 'wygląda tak':

czarny (jakby grubsza izolacja), czarny, biały, zielony, czerwony

Tak wygląda wtyk po kolei. Jest to jedna całość, nic nie dzielone...

Proszę o pomoc...
  • Pomocny post
    #12 5062241
    wqq
    Poziom 22  
    Ocena: 173
    Witam

Spróbuj według tego wzoru ( przepraszam za jakość ), myślę że pomoże

Mam nadzieję, że zassałeś sobie instrukcję do płyty ( tam masz opisane piny)

Pozdrawiam
  • #13 5062729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5068492
    maroslaf
    Poziom 13  
    dodam jeszcze :) ze najlepiej jak już podepniesz i będzie działało sklej sobie to taśmą klejącą albo kleikiem:) zaoszczędzisz sobie gimnastyki w razie co (lepiej taśmą bo są różne konfiguracje pinów jak wyżej wqq napisał i przy zmianie płyty będziesz mogł szybko zmienic ustawienie wtyków) pozdrawiać
  • #15 5069987
    daniatko
    Poziom 11  
    Teraz to już chyba faktycznie nie mam czego wpiąć w płytę :) Muszę dać kumplowi czytniczek do sprawdzenia :)

Dzięki za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił płytę główną MSI 865PE Neo3-v oraz zasilacz po awarii, jednak po wymianie nie działał dźwięk. Sprawdzenie ustawień BIOS potwierdziło, że dźwięk jest włączony, a menedżer urządzeń nie wykazywał konfliktów. Próby reinstalacji systemu i sterowników Realtek nie przyniosły efektu. Problemem okazało się nieprawidłowe podłączenie zworek (jumperów) odpowiedzialnych za wyprowadzenia audio na panel przedni i tylny obudowy. Po poprawnym podłączeniu kabli dźwięk został przywrócony. Dodatkowo poruszono temat podłączenia czytnika kart z pięciopinowym wtykiem, gdzie wskazano konieczność dokładnego sprawdzenia oznaczeń pinów USB na płycie głównej zgodnie z instrukcją producenta. Zalecano zabezpieczenie połączeń taśmą klejącą dla stabilności. Ostatecznie problem z dźwiękiem został rozwiązany, a czytnik kart wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA