logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwie sieci LAN z różnych miast (Zakopane, Nowy Sącz)?

ECU Power 20 Kwi 2008 19:53 4707 6
REKLAMA
  • #1 5058412
    ECU Power
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam
    Zdaję sobie sprawę z tego że zaraz będzie lawina postów z serii "ale to już było..." ale mimo wszystko postanowiłem założyć osobny temat.

Problem polega na tym, że razem ze znajomym działamy w tej samej branży (autoelektronika), ale jesteśmy z innych miast (Zakopane i Nowy Sącz). Jest on podłączony do internetu za pomocą neostrady (niestety na chwilę obecną za pomocą liveboxa, a do niego wpięty hub, ale będzie wstawiany na dniach porządny router i do niego podpięty hub). Natomiast u mnie chwilowo nie ma internetu (zmiana dostawcy) i korzystam z Orange Free na lapku. I chodzi mi o to czy jest możliwe (przy zmiennych IP u mnie i u znajomego - neostrada) zrobienie tak, żebym ja miał swoją sieć w firmie i znajomy również swoją (inne nazwy grup roboczych), ale żebyśmy mogli mieć ze sobą połączenie (np. żeby w otoczeniu sieciowym były widoczne dwie sieci, łącznie z udostępnianiem plików i drukarek).

Dołączam rysunek przedstawiający jakbym chciał żeby to mniej więcej wyglądało.

Pozdrawiam i proszę o konkretne odpowiedzi, a nie prowadzenie dyskusji nic nie wnoszącej do tematu.

Z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • Jak połączyć dwie sieci LAN z różnych miast (Zakopane, Nowy Sącz)? siec.JPG (35.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5059219
    ECU Power
    Poziom 13  
    I tu się rodzi pytanie - czy w przypadku, jeśli chciałbym skorzystać z tego drugiego rozwiązania (OpenVPN i DynDNS) to wystaczy, że zainstaluje w/w programy na jednym komputerze w sieci, czy musi to być zainstalowane na każdym komputerze? Bo w żadnej sieci nie ma serwera, tylko wszystko się opiera na routerach, lub ew. w jednej z sieci (w zależności od providera) internet będzie udostępniany poprzez udostępnianie połączenia internetowego w WinXP
  • REKLAMA
  • #4 5059773
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Niestety OpenVPN działa na zasadzie serwera i podłączonych do niego klientów (z możliwością "widzenia się" klientów). W sieci widzą się tylko komputery które maja zainstalowane oprogramowanie. Jeżeli siec działa bez serwera to konfiguracja się komplikuje. Napisz jaki masz router, może zawarte w nim oprogramowanie umożliwia tworzenie sieci wirtualnych.
  • #5 5060354
    ECU Power
    Poziom 13  
    Na chwilę obecną u znajomego jest livebox, ale jest możliwość wymiany na coś lepszego, a u mnie najprawdopodobniej skończy się na komputerze podłączonym do internetu, z którego net będzie udostępniany na pozostałe komputery
  • REKLAMA
  • #7 5060731
    ECU Power
    Poziom 13  
    Szczerze mówiąc znajomy przeznaczył na router kwotę ok. 250-300 zł więc raczej ciężko będzie go przekonać. Tym bardziej dlatego że funkcja VPN będzie wykorzystywana okazjonalnie i raczej bazowałbym na rozwiązaniu softwarowym

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy połączenia dwóch sieci LAN zlokalizowanych w różnych miastach (Zakopane i Nowy Sącz) z uwzględnieniem zmiennych adresów IP dostawców internetowych (Neostrada, Orange Free). Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie oprogramowania VPN, takiego jak Hamachi lub OpenVPN, przy czym OpenVPN wymaga konfiguracji serwera i klientów oraz zastosowania dynamicznego DNS (np. DynDNS, No-IP) ze względu na zmienne IP. OpenVPN wymaga instalacji oprogramowania na każdym komputerze w sieci, aby umożliwić wzajemną widoczność i udostępnianie zasobów. Alternatywnie, sugerowano użycie routerów z funkcją VPN, np. Draytek VIGOR 2700, które umożliwiają tworzenie sieci PPTP, jednak ich koszt może być wysoki. W przypadku ograniczonego budżetu preferowane są rozwiązania programowe. Obecna infrastruktura obejmuje Livebox z podłączonym hubem oraz komputer udostępniający internet innym urządzeniom w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA