logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LAN przez WAN. Możliwość podłączenia dwóch komputerów.

beata23 22 Paź 2006 08:13 1941 7
REKLAMA
  • #1 3140508
    beata23
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam

czy istnieje mozliwosc podlaczenia dwóch komputerów poprzez siec Internet - WAN - tak aby widziały sie jako LAN. czyli mam 2 kompy z IP publicznym a chcę aby widziały sie jak przy sieci LAN.
    koles na polibudzie maił robić taki projekt , ale nie mam na niego namiaru!

tylko nie piszcie mi o rozwiazaniach netmeeting i pingowaniu sie.
    zakładamy ze mozna pingowac w dwóch kierunkach bez problemu.
  • REKLAMA
  • #2 3140532
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    raczej nie bo są w dwóch różnych podsieciach jak mniemam, a co chcesz uzyskać w ten sposób?

skoro kompy w jedną i drugą stronę odpowiadają na pingi to w czy jest problem? pliki możesz przesyłać np. przez FTP.

napisz co dokładnie chcesz uzyskać i po co
  • REKLAMA
  • #4 3140558
    SzymonHK
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Da się to zrobić, usługa nazywa się VPN, Virtual Private Network, ale potrzebne są routery obsługujące taką usługę, dla dwóch komputerówprzedsięwzięcie jest nieopłacalne raczej, napisz jaki masz dostęp do netu po obu stronach może pomoge więcej
  • REKLAMA
  • #5 3140693
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Do VPN nie są konieczne routery z jego obsługą.

Przy 2 komputerach wystarczy skonfigurować połączenie VPN wbudowane w Windows.
  • REKLAMA
  • #6 3140887
    SzymonHK
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Owszem, przy założeniu, że oba komputery mają system operacyjny min. W2k to prawda. Można wtedy skonfigurować PPTP na żądanie.
  • #7 3143292
    beata23
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    IP VPN oferowana przez POLPAK odpada - strasznie droga usługa.i z tego co wiem trzeba miec specjalne routery, no i uruchomiona usługe przez polpak.
    cee mam dwa wyższy i niższy.
    wyższy ciekawośc i zdobycie nowej wiedzy
    niższy - pograć w sieci z znajomym( niby przez LAN bo przez Internet sie nie da) , z tym że głównie zrzera mnie CIEKAWOŚĆ.

SMb nie pomoże.

Dodano po 4 [minuty]:

MBO możesz rozwinac jak skonfigurowac połacznie VPN z samego windowsa.

apropo sytuacja wyglada u mnie tak. mam neo prze router speedtouch chyba 510. z drugiej strony kumpel ma kablówke i stały IP.
    zaskoczyliscie mnie informacja ze połącznie VPN mozna skonfigurowac i uruchomic z poziomu WIN.
    mam XP prof

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Istnieje możliwość połączenia dwóch komputerów z publicznymi adresami IP przez Internet (WAN) tak, aby komunikowały się jak w sieci LAN, wykorzystując technologię VPN (Virtual Private Network). Do tego celu nie są konieczne specjalistyczne routery z obsługą VPN – można skonfigurować połączenie VPN bezpośrednio w systemie Windows (np. Windows 2000, XP Professional) za pomocą protokołu PPTP. Połączenie VPN tworzy wirtualną sieć prywatną, która umożliwia komputerom wzajemne widzenie się i komunikację na poziomie LAN, co pozwala m.in. na wspólną grę sieciową czy transfer plików. Przykładowa konfiguracja PPTP jest dostępna w instrukcjach online. Usługi VPN oferowane przez operatorów, takie jak POLPAK, mogą być kosztowne i wymagać specjalistycznego sprzętu, dlatego konfiguracja VPN wbudowanego w Windows jest praktycznym rozwiązaniem dla dwóch komputerów. Protokół SMB nie rozwiązuje problemu, a pingowanie obu komputerów jest możliwe, ale nie zapewnia funkcjonalności LAN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA