logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symulator zachowania silnika indukcyjnego klatkowego.

rmatusik 21 Kwi 2008 09:58 2022 3
REKLAMA
  • #1 5060055
    rmatusik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Poszukuje programu w którym mógł bym przeprowadzić symulacje zachowania się silnika indukcyjnego klatkowego w temperaturze otoczenia 100 stopni Celsjusza oraz przebadać wpływ podwyżoszonej temperatury na parametry tego silnika
  • REKLAMA
  • #2 5060080
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    np.: Matlab. Trzeba napisać wsad symulujące dany stan pracy silnika dla zadanych paramertów - rezystancji uzwojeń, indukcyjności, momenu tarcia, ... w jednej temperaturze, potem określić jak i na ile zmienią się te parametry w podwyższonej temperaturze, wprowadzić te parametry, znowu przesymulować i porównać.
    Kiedyś "otarłem" się o to na pracowni, dziś już niewiele z tego pamiętam i musiał bym to przekopać od nowa, ale myślę, że ten temat nieco pomoże:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic632382.html
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5060190
    rmatusik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A nie posiadasz czasami jakiegoś gotowego algorytmu do przeliczenia ale 3 fazowego
  • #4 5068125
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    Obecnie nie. W tym matlabowym skrypcie wpisany jest silnik 2 fazowy i wszystkie macierze parametrów są 2x2. Dla 3 fazowego będą trochę inne i 3x3.
    W tym wątku, który podlinkowałem jest podany skrypt autora, z którego to wziąłem. Ten autor napisał też inne podręczniki, w których pisze jak to się robi (tyle, że ja zwykły śmiertelnik nie za wiele z tego kumałem) :)
    Popytam, może coś znajdę przy czasie.
REKLAMA