czesc, mam problem z połączeniem się ze zdalnym pulpitem. Opisuje problem: Moja szkola udostepnia zdalny pulpit aby mozna bylo korzystac z zasobow komputerow (specjalistyczne oprogramowanie matlab, optima, arena itp), ktorych nie mam w domu. W windowsie xp oraz w vista buisnes laczylem sie bez problemu, wpisujac adres (rdp.wi.ps.pl) w polu adresu zdalny pulpit. Potem podawalem login i haslo i juz. Teraz na laptopie mam vista home premium bo tylko pod taki system sa strowniki do wifi i innych. Niestety. Vista home premium nie jest wyposazona w podlaczenie do zdalnego pulpitu. Probuje wykorzystac VNP ale nie potrafie sie polaczyc. Nie wiem czy port 5900 jest zablokowany czy to przez firewal albo cos innego. Jestem bezradny. Narazie korzytam z kompa stacjonarnego zeby odrabiac zadania na zdlanym pulpicie ale to nie ma sensu. Jak skonigurowac system zeby odpoalic zdalny pulpit na viscie home p. a moze zasugerujecie inne sposoby. Na sieciach nie znam sie za dobrze ale chetnie sie wkrecei pocztam. Dzieki z gory za odp, pozdrawaiam