logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie obudowy dla Beyma 18GT400 na mniejsze sale? BP 6th jako opcja?

Pixelmen 21 Kwi 2008 15:54 4544 12
REKLAMA
  • #1 5060867
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    No więc sprawa ma się tak:
    Posiadam 2x BEYMA 18GT400. Wsadzone mam je w odwrotki.
    Do tego posiadam pełnopasmówki POL Audio PA215/H (2x15) popędzane ADS PLX2400

Generalnie całość sprawdza się na większych salach i na dworze i najlepiej z muzyką klubową mechaniczną... jak zwał tak zwał.
    Jednak na mniejszych salach odwrotki sprawują się średnio - jak to stwierdzili na ostatniej imprezie jej uczestnicy - "za bardzo walą/bombią".

Tak sobie pomyślałem, żeby wadzić te Beymy w jakieś inne budy, z przeznaczeniem tylko na sale (najczęściej ok 100m2).
    Chodzi mi, aby wspomóc od dołu pełnopasmówki dodając trochę więcej "mięcha"
    Tak jakoś naszło mnie, żeby może BP 6th? Wstępnie zasymulowałem w Win ISD:

front 70l@80Hz
    rear 140l@36Hz

f3 38hz

No ale to tylko symulacja więc nie wiadomo jak to będzie wyglądać w rzeczywistości.

Co o tym pomyśle sądzicie?
    Będe wdzięczny za każdą radę/uwagę/pomysł

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 5062114
    białas881
    Poziom 11  
    odwrotki świetnie sprawuja sie głównie w plenerze i na dużych salach i to że na małą salę mają za dużo jadu jest rzecza jasna :D w twoim przypadku wsadziłbym twoje głośniczki w bassreflex .. z twoim głósnikiem utrzymałbys 102db i lepszy bardziej wyrazisty dżwiek , bez ubarwien jak w przypadku odwrotek . pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 5062575
    Pixelmen
    Poziom 23  
    I tak trzeba będzie chyba zrobić :P Innych gotowych projektów nie znalazłem, więc spróbuje z BR, aczkolwiek obawiam sie ze teraz w druga stronę pójdzie i będą grac za cicho, no ale na sale powinny starczyć, zaznaczając, ze maja wspomagać moje pelnopasmowki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5062782
    białas881
    Poziom 11  
    za cicho byc ni może . poprostu dzwiek z kolumn typu bassreflex nie bedzie tak odczuwalny jak w przypadku odwrotek ( chodzi mi tu o wibracje ) aczkolwiek bedzie bardziej wyrazisty , impulsowy ..wejdz na www.speakerplans.com tam jest sporo projektów lub poszukaj na stronie elestry . byc moze znajdziesz tam obudowe która jest idealnie wyliczona pod twój głóśnik !!!
  • REKLAMA
  • #6 5063605
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Moze nie koniecznie zmiana budy przyniesc poządany rezultat,tniesz to crossem? wyreguluj moze pasmo w ktorym ta paka za mocno bije kopie czy buczy dudni i ustaw na taka czestotliwosc w ktorej ma lepsze walory dzwiekowe.Nizej zyzej moze troche tego pasma wiecej no pokombinuj nie zakładaj ze ta odwrotka jest odrazu na z gury straconej pozycji.
  • #7 5064750
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Tnę je crossem w PLXie na ok 110-125Hz ... super może nie jest, ale jest :)
    Grają jak typowe odwrotki... szybko, waląco, mięcha za dużo nie ma... gram często na sali 100m2 (10x10) i do muzyki mechanicznej, jakieś techno dla młodych to są ok, ale jak gram jakieś imprezy dla starszych, 50te urodziny czy coś, to czasem pretensje są, że za bardzo to wali... ostatnio grałem właśnie taka imprezę zabierając 2x Polaudio PA215, ADS PLX2400 i te odwrotki... całość sterowana soundcraftem spirit folio F1 i rezultat byl taki, ze całość to może pograła pierwsze 2h, potem pierw ściszyłem, następnie wyłączyłem całkowicie te odwrotki i pretensji już nie było :P

Po prostu trudno grać nimi kameralnie, a i jak juz grają to demonami zejścia też nie są, dlatego myśle o innych budach, nie wykluczam, że te zostawię też, w razie co :)
  • #8 5065461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5066011
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Kupne obudowy odpadają tzn gotowe typu BTR czy cos... Basik18 to co innego, bo jego projekt jest dostępny i mogę sobie go wykonać samemu, ewentualnie zakupić gotowe pocięte plyty i sklepać samemu.

BP6th może i byłby lepszy, ale projektowanie go to trochę loteria, a i wykonanie w tym przypadku musi być dokładne, z mało tolerancja błędu.
    Chodź, jeśli miałbym pewność, ze np wyliczone przeze mnie wartości w WinISD sa sensowne, pokosiłbym sie o stworzenie na próbę takiego bp.

To na razie sa 3 opcje:

- BR
    - BP
    - SS Basik18

Czekam na dalsze sugestie
  • Pomocny post
    #10 5067333
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    białas881 napisał:
    z twoim głósnikiem utrzymałbys 102db

Sorry z której choinki sie kolega urwał i ile gałęzi zahaczył główką spadając,że podaje takie spl hmmm ?

Te głośniki wg. karty katalogowej,którą mam przed oczami mają 101 db max skuteczności tyle,że w okolicy daaaaaaleko poza dźwiękami,które uważa sie za bas a nawet kick-bas. W interesującym nas przedziale (czyli 40-120hz) głośnik ten nie przekracza 98db,więc moim zdaniem zwykły br odpada bo Pa 215/h "pożre" takie basiki. Stawiałbym na bp6th,choć membrana w serii GT do najmocniejszych nie należy...

Co do basika18 od SS to zrobiłem dwie sztuki kiedyś (patrz kącik majstrów na stronie SS) ale to nie jest dla Ciebie lekarstwo - są troszke skuteczniejsze od br ale o wiele bardziej kierunkowe,czyli a'la tuby jeśli idzie o pokrycie dźwiękiem,więc znów ukłon w strone bp6th
  • #11 5070938
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No czyli tak jak myślałem... Basik18 kusił, bo go nie znam, a troche szumu o nim jest, BR to wiadomo - łatwość wykonania... tak więc zostaje BP, tylko teraz konkretnie jakie litraże komór i strojenia?

pozdr
  • Pomocny post
    #12 5669293
    piotrbpm
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam mam takie paczki pod ten głośnik oryginalne elestry:) (<<dla moderatora >>zamieszczam projekt!!! tylko)
    Jakie obudowy dla Beyma 18GT400 na mniejsze sale? BP 6th jako opcja?Jakie obudowy dla Beyma 18GT400 na mniejsze sale? BP 6th jako opcja?
  • #13 5669478
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Dzieki:)
    Aczkolwiek nie posiadam już tych głośników... ale na pewno przyda się dla innych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru odpowiednich obudów dla głośników Beyma 18GT400, które obecnie pracują w konfiguracji odwrotnej (bandpass) i sprawdzają się na dużych salach oraz na zewnątrz, ale na mniejszych salach (ok. 100 m²) są zbyt agresywne i "walą" zbyt mocno. Autor rozważa zastosowanie innych obudów, aby wzmocnić dolne pasmo i uzyskać bardziej miękki, kontrolowany bas, wspomagający pełnopasmowe kolumny POL Audio PA215/H napędzane wzmacniaczem ADS PLX2400. Propozycje obejmują przejście na obudowy bassreflex (BR), bandpass 6th order (BP6th) oraz gotowe lub samodzielnie wykonane konstrukcje Silversound Basik18 lub BTR218. Bassreflex jest łatwy do wykonania i zapewnia bardziej wyrazisty, impulsowy dźwięk, ale może mieć niższą skuteczność w zakresie 40-120 Hz i być zbyt słaby w porównaniu do pełnopasmówek. BP6th oferuje niższe F3 i lepsze wzmocnienie basu, ale wymaga precyzyjnego wykonania i jest bardziej wymagający konstrukcyjnie. Basik18 od Silversound jest bardziej kierunkowy i tubowy, co może nie odpowiadać potrzebom kameralnych sal. Użytkownicy sugerują także regulację pasma za pomocą crossovera, aby ograniczyć niepożądane dudnienie. W dyskusji pojawiły się także linki do projektów obudów na stronie speakerplans.com oraz do oryginalnych projektów Elestry dla Beyma 18GT400. Ostatecznie autor skłania się ku wykonaniu własnej obudowy BP6th, jeśli potwierdzi się sensowność symulacji w WinISD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA