logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeliczyć falistość 10% na dB w filtrze Czebyszewa 4 rzędu?

aloton 22 Kwi 2008 12:52 2205 3
REKLAMA
  • #1 5064254
    aloton
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam do zaprojektowania filtr dolnoprzepustowy Czebyszewa 4 rzędu o falistości 10% i częstotliwości granicznej 400Hz.

Jak mam rozumieć tą falistość w podanych procentach? Jak to przeliczyć na dB?
    Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak się w ogóle zabrać za tą robotę?

Z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 5064289
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    aloton napisał:
    Witam.
    Mam do zaprojektowania filtr dolnoprzepustowy Czebyszewa 4 rzędu o falistości 10% i częstotliwości granicznej 400Hz.

Jak mam rozumieć tą falistość w podanych procentach? Jak to przeliczyć na dB?
    Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak się w ogóle zabrać za tą robotę?

Z góry bardzo dziękuję.
    A wujek Google na to, ZOBACZ.
    Skoro jednak nie potrafisz przeliczać procentów na decyBele, to ja na to już nic nie poradzę... :cry:
    Mogę tylko Tobie podpowiedzieć: do nauki... :idea:
  • REKLAMA
  • #3 5066501
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Jest to zafalowanie od wartości ustalonej w paśmie przepustowym( w Twoim przypadku 10%) tj. 5% w górę, 5% w dół (patrz unormowana charakterystyka amplitudowa filtru Czybyszewa) .
    Przyjąć należy, że na wejście filtru dajemy sinus Uwe = 1V rms częstotliwość z zakresu przepustowego. Na wyjściu otrzymujemy Uwymax = 1,05Vrms i Uwymin=0,95Vrms , oczywiście dla różnych częstotliwości z pasma przepustowego.
    Wyrażenie zafalowania w dB pozostawiam Tobie, wszystko podane na tacy :).
  • #4 5066598
    R2_artur
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Napisz jeszcze czy filtr aktywny czy paswyny, to podumamy, dla przykładu filtr rzędu 3, paswny, o zadanych przez Ciebie paramterach:

Jak przeliczyć falistość 10% na dB w filtrze Czebyszewa 4 rzędu?

oczywiście na razie bez wartości elementów :))

pozdrawiam
REKLAMA