logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1018 nie jest wykrywany przez komputer – kabel USB 4,5 m, sterowniki

szczur889 23 Kwi 2008 16:39 2371 7
REKLAMA
  • #1 5069200
    szczur889
    Poziom 12  
    witam
    rano kupiłem drukarkę hp laser jet1018 i mam problem
    po podłączeniu komp nie wykrywa mi jej
    próbowałem zainstalować sterowniki ale po kopiowaniu plików wyświetla mi się komunikat żebym podłączył drukarkę
    kabel w sklepie bali mi 4.5 metra
    dodam jeszcze że gdy podniosę klape i wyjmę kasetkę z tonerem nadal świeci mi się zielona lampka
    chyba powinna świecić się czerwona?
  • REKLAMA
  • #2 5069239
    sn55
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    za długi i zbyt słabej jakośći kabelek USB kupiłeś, temat wałkowany od słynnej hp lj 1020 pzdr
  • REKLAMA
  • #3 5069304
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Tyle że w przypadku tej drukarki postępujesz odwrotnie. Najpierw ładujesz płytę z softem, a później podłączasz do komputera - po komunikacie proszącym o podłączenie.

C.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5069613
    szczur889
    Poziom 12  
    tak zrobiłem tyle że to nic nie pomogło
    po podłączeniu drukarki wyskakuje mi dymek że jedno z urządzeń podłączonych do komputera ma awarie a gdy na niego kliknę to pojawia mi się okno "Nie rozpoznano urządzenia USB" i jedna pozycja jest napisana tłustym drukiem.
    czy jest możliwe że drukarka jest uszkodzona?
    jeśli tak to chyba będę musiał je oddać do sklepu
  • #6 5071287
    jacekgabler
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    wymień kabel na lepszej jakości. na pewno pomoże. najlepiej jakiś grubszy.
  • #7 5071459
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    wymien kabel USB!!!
    na lichym kablu (jakość) nie podrukujesz a ty masz 4,5 merta długości. Owszem podobno USB biega nawet na 10m kabla tyle że kabel lichy tłumi sygnał a im dłuższy tym bardziej skutecznie. Zobacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic992528.html co prawda to przy EPSONIE ale o kablu i kłopotach.
  • #8 5072485
    szczur889
    Poziom 12  
    kupiłem kabel i wszystko działa
    dziękuje wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wykryciem drukarki HP LaserJet 1018 przez komputer wynikał z użycia zbyt długiego (4,5 m) i niskiej jakości kabla USB, co powodowało brak rozpoznania urządzenia i komunikaty o awarii USB. Instalacja sterowników wymaga najpierw uruchomienia oprogramowania, a dopiero potem podłączenia drukarki do komputera. Zielona lampka na drukarce świeciła się mimo wyjęcia kasetki z tonerem, co nie jest typowym zachowaniem. Rozwiązaniem okazała się wymiana kabla USB na lepszej jakości, co przywróciło prawidłową komunikację i działanie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA