logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Hp lj1018 - problem z instalacją sterowników

rogas890409 25 Lut 2008 21:30 3016 12
REKLAMA
  • #1 4845736
    rogas890409
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem z tą drukarką gdyż instaluje oryginalne sterowniki, włączam drukarkę i pojawia mi sie komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB". próbuje przepinać kabel USB do innego gniazda, ale nic to nie daje. co robić? gdy wyciągnę kabel USB przy drukarce i włożę go powolutku czasami zaskoczy i wykryje ją w systemie. Co trzeba zrobić żeby tą usterkę usunąć? skomplikowane to jest??

Dodano po 3 [minuty]:

dodam jeszcze że przewód jest sprawny
  • REKLAMA
  • #2 4845815
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    A jaki masz przewód. Bo jest potrzebny do USB 2.0?
  • #3 4845854
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    1. Dobry przewód USB 2.0 ( z dużym naciskiem na słowo DOBRY )
    2. Uziemienie , zerowanie ( chodzi o bolec w gniazdku ) komputera i drukarki . Jeśli będą różne lub przy jednym urządzeniu będzie brakowało to też bywają poważne problemy z transmisją .
  • REKLAMA
  • #4 4845878
    rogas890409
    Poziom 12  
    hm ok zainwestuje w przewód. Hm ja posiadam starszą instalacje i posiadam tylko 2 przewody w gniazdku fazowy i zerowy, wystarczy jak zrobię tzw podwójne zero?? czyli do przewodu zerowego dołączę jeszcze bolec??
  • #5 4845920
    perseusz2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a na jakim systemie pracujesz?
  • #6 4845932
    rogas890409
    Poziom 12  
    win xp profesional SP2
  • REKLAMA
  • #7 4846012
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Miałem problem z instalacją HP lj1020 poprawiło się po wymianie przewodu USB , ten na którym drukarka dała się zainstalować był gruby na cienkich ( wszystkie podobno USB 2.0 ) nie chciała się zainstalować ani na WIN 98 ani na XP . Po wymianie przewodu dała się zainstalować jednak drukowała tylko jedną stronę , kolejny wydruk powodował różne komunikaty o błędach . Po zwarciu bolców ochronnych we wtyczkach ( nie były zerowane ani uziemione tylko zwarte ) dało się normalnie drukować . Z bliżej nieokreślonego powodu zdarza się że urządzenie pracuje dobrze tylko w jednym gnieździe USB . Bo zapomniałem zapytać czy inne urządzenia USB ale koniecznie w wersji 2.0 działają prawidłowo , jeśli nie to wina leży po stronie sterowników USB .
  • #8 4852172
    inar
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Miałem kiedyś zainstalowanych kilka drukarek i po dodaniu HP 1100 zaczął się cyrk.Pomogło wyrzucenie wszystkich sterowników od drukarek i ponowne zainstalowanie już tylko samej 1100.
  • REKLAMA
  • #9 4852810
    rogas890409
    Poziom 12  
    okazało się że drukarka u sąsiada normalnie, po podłączeniu wykrywa urządzenie. Natomiast u mnie po włączeniu jej od razu pokazuje sie komunikat że nie rozpoznano urządzenia USB
  • #10 4853423
    canonowiec
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    W tych drukarkach często są problemy z instalacją(kiepskiej jakości przewodów USB ,może być problem z kompem, bądz trzeba postępować wedłog instrukcji instalacji) W takiej sytuacji jak sobie nie radzę najczęściej wykręcam nr.do hp pomoc techniczna i przez telefon będą prowadzić za rękie jak niemowlaka dowiesz śię jaki masz problem napewno,polecam też informatykom którzy niejednokrotnie z tym sobie nie radzą.
  • #11 4854055
    rogas890409
    Poziom 12  
    kompa kupiłem niedawno 2tyg temu, więc odpada
  • #12 4869970
    rogas890409
    Poziom 12  
    hm to jednak wina sterowników chyba bo nie widzę innej możliwości, posiadam oryginał, jak instalować je najlepiej, próbowałem już kilku sposobów
  • #13 4870898
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    -Odłączyć drukarkę
    -Wywalić wszystkie znalezione już "Nieznane urządzenia" (część może być widoczna dopiero po uaktywnieniu "Pokaz ukryte")
    -Odinstalować sterownik
    -Zainstalować sterownik
    -Gdy poprosi wetknąć drukarkę w USB

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji sterowników drukarki HP LaserJet 1018, gdzie system Windows XP Professional SP2 nie rozpoznaje urządzenia USB, mimo użycia oryginalnych sterowników i sprawnego kabla USB. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: konieczność użycia wysokiej jakości kabla USB 2.0, poprawne uziemienie i zerowanie gniazdka elektrycznego, a także możliwe problemy ze sterownikami USB w systemie. Zalecane jest usunięcie wszystkich nieznanych urządzeń USB z menedżera urządzeń, odinstalowanie sterowników drukarki, a następnie ponowna instalacja sterowników z podłączeniem drukarki dopiero na żądanie instalatora. Wskazano również, że niektóre kable USB, mimo deklaracji USB 2.0, mogą powodować błędy, a uziemienie poprzez bolec w gniazdku jest istotne dla stabilnej transmisji danych. W przypadku trudności warto skontaktować się z pomocą techniczną HP. Podobne problemy występowały także z modelem HP LaserJet 1020, gdzie wymiana kabla i odpowiednie zwarcie bolców ochronnych we wtyczkach poprawiły działanie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA