logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić hydrostat w pralce LG WD-8013-CP, typ 8258CT? Zasada działania?

Cyrculator 23 Kwi 2008 18:14 4727 8
REKLAMA
  • #1 5069580
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Ocena: 86
    Witam wszystkich!

Czy ktoś wie jak sprawdzić hydrostat powyższej pralki i czy ktoś może zna zasadę jego działania? Nie jest to hydrostat klasyczny. Nie ma w nim żadnych styków tylko jakieś 2 elementy (chyba czujniki ciśnienia) podobne do kondensatorów. Elementy te są podłączone: między 1 i 2 wyprowadzenie jeden element a drugi między drugie i trzecie wyprowadzenie. Mierząc omomierzem 1i3 (skrajne) wyprowadzenie to 21 omów, natomiast między 1i2 przerwa i między 2i3 też przerwa.
    Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
    Władek
  • REKLAMA
  • #2 5071039
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    Spróbuj wcisnąć jednocześnie przycisk Rinse i Spin. Na wyświetlaczu pojawi się wartość która reprezentuje poziom wody.
    Jak sprawdzić hydrostat w pralce LG WD-8013-CP, typ 8258CT? Zasada działania?
    Ten hydrostat działa troszkę inaczej niż tradycyjny ;)
    Jeśli przy różnych poziomach wody te wartości się zmieniają to hydrostat jest sprawny.
  • #3 5071404
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Ten hydrostat rzadko się psuje, a sam błąd wskazujący na niego nie kończy sprawy - uszkodzenia szukaj na płycie!
  • REKLAMA
  • #4 5071500
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Witam!
    Nie mam możliwości sprawdzenia tego hydrostatu w pralce ponieważ pralka nie działa bo sterownik nie podaje nawet napięcia na elektrozamek i elektrozawory. Oczywiście podejrzewam ze to sterownik jest uszkodzony, ale w takich sytuacjach zawsze sprawdzam wszelkie inne czujniki i urządzenia aby diagnoza że to sterownik była na 100% pewna. Nie znam algorytmu tego sterownika i dlatego tylko zakładam że może on na samym początku sprawdzać wszystkie urzadzenia i jesli np. sprawdzi że rezystancja takiego hydrostatu jest nieprawidłowa to tak się zachowuje.
    Oczywiście sa to tylko moje przypuszczenia i jesli jest innaczej to proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam
    Władek
  • REKLAMA
  • #5 5072179
    marqs-60
    Poziom 20  
    Ocena: 136
    Witam.Sprawdź i ewentualne przelutuj moduł.
  • #6 5072827
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 5072877
    marqs-60
    Poziom 20  
    Ocena: 136
    No o tym nie piszę, zapomniałem do czegoś trzeba dojść samemu:ja ten patent przerobiłem trochę inaczej, powiem tylko( bo może się to nie podobać) że za pomocą miniszlifierki :D a wygląd po naprawie super i oczywiście oszczędność w czasie. A o dziwo owa masa jest mi pomocna! Oby tylko takie problemy:|
  • #8 5165842
    MANIEKGR
    Poziom 10  
    Najprawdopodobniej zepsuta blokada dzwi lub co bardziej prawdopodobne w tych modelach padł przekażnik 12v na module-od grzałki, jest to do zrobienia należy tylko delikatnie wyjąć moduł.Po naprawie zasilikonować.Koszt przekażnika ok.10zł
  • #9 5182691
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Witam!

Wymieniłem moduł sterujący i pralka ruszyła, ale okazało się że hydrostat też jest uszkodzony bo przebrała wodę. Jak wymieniłem hydrostat to wszystko jest OK.
    Okazuje sie że w autoryzowanym serwisie LG nie wiedzieli jak działa taki hydrostat. Nie wiedzieli nawet że nie ma on normalnych styków.
    Ciągle chciałbym poznać tą zasadę bo wtedy można wydedukować jak go sprawdzić. Prawdopodobnie jest to tylko możliwe pod napięciem, ale trzeba wiedzieć jakie napięcie tam dochodzi i jak to działa.
    Tak więc pytanie jak działa taki hydrostat jest ciagle aktualne.

Pozdrawiam
    Władek

Podsumowanie tematu

✨ W pralce LG WD-8013-CP (typ 8258CT) hydrostat różni się od klasycznego modelu – nie posiada styków, lecz dwa elementy przypominające kondensatory, prawdopodobnie czujniki ciśnienia, podłączone między trzema wyprowadzeniami. Pomiar omomierzem wskazuje rezystancję 21 omów między skrajnymi wyprowadzeniami, a przerwę między pozostałymi. Hydrostat można sprawdzić poprzez jednoczesne wciśnięcie przycisków Rinse i Spin, co na wyświetlaczu pokazuje poziom wody; zmieniające się wartości przy różnych poziomach świadczą o sprawności hydrostatu. Uszkodzenia hydrostatu są rzadkie, a błędy często wynikają z problemów na płycie sterującej, w tym uszkodzenia przekaźnika 12V odpowiedzialnego za grzałkę. Naprawa modułu sterującego i wymiana hydrostatu rozwiązały problem przelewania wody. Hydrostat działa prawdopodobnie tylko pod napięciem, jednak dokładna zasada jego działania nie jest znana, nawet w autoryzowanym serwisie LG. Diagnostyka wymaga znajomości napięć i algorytmu sterownika, co pozostaje kwestią otwartą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA