logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 - alarm włącza się przy zamykaniu z pilota, zamki nie działają poprawnie

elektor18 23 Kwi 2008 18:45 1379 8
REKLAMA
  • #1 5069704
    elektor18
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Mam nastepujacy problem:
    Kiedy zamykam auto z pilota zalancza sie alarm ale zamki centralne sie nie zamykaja, tzn zamykaja i otwiraja odrazu.Potem jak wylacze alarm pilotem to znow nastepuje otwarcie (i tak otwartego) zamka jednak alarm wcale sie nie wylancza....Jak temu zaradzic????
  • REKLAMA
  • #2 5069727
    andrzej0769
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    prawdopodobnie któryś z siłowników jest przyblokowany
  • REKLAMA
  • #3 5069788
    damian0303
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    No może być to wina siłowników, albo masz jakiś błąd w komputerze, który źle przetwarza dane wysłane z pilota i włącza alarm...
    Takie błędy czasem powstają... np. jeśli zredukujesz bieg o dwie pozycje i dociśniesz odrazu pedał do podłogi. albo zimny silnik kręcisz zaraz po uruchomieniu na wysokich obrotach...
    W moim seacie paliła się ciągle kontrolka uszkodzonegoABS, które było sprawne, powodem było to, że kiedyś wymieniałem spaloną żarówkę obrotomierza i nie wyjąłem kluczyka ze stacyjki...
  • #4 5069970
    elektor18
    Poziom 18  
    Ale jak wcisne zamkniecie od wewnatrz to sie zamknie...A z klucza nie.
  • REKLAMA
  • #5 5070208
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Uszkodzony któryś z siłowników c-z.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #6 5141553
    elektor18
    Poziom 18  
    Przeczyściłem zamek od strony pasażera i nic to nie dało...Jeszcze raz napisze jaka jest obecna sytuacja:
    jak zamknę (zablokuję) drzwi od strony pasażera to potem od strony kierowcy mogę z kluczyka zamknąć resztę zamków i tak samo otworzyć, jednak po otwarciu (bo otwiera się też od strony pasażera) zamknąć już nie da rady...zamek "odbija".
  • #7 5144395
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Do wymiany masz zamek w drzwiach pasażera. Wewnątrz są mikrostyki i jeden z nich jest uszkodzony. Przez to nie ma informacji o zaryglowaniu zamka drzwi pasażera i występuje efekt opisany przez Ciebie.Warto sprawdzić też instalację drzwi czy są przejścia za słupek.
  • #8 5151338
    elektor18
    Poziom 18  
    No chętnie bym wymienił te mikrostyki ale te zamek wygląda na nie rozbieralny...próbowałem sie dobrać do niego ale bez powodzenia..A jak zamykam od str. kierowcy to widac i slychac ze tamten od str kierowcy próbuje sie zamknac.
  • #9 5152270
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Co do rozbierania tego zamka to raczej jest niewykonalne bo elektryka jest "szczelnie" zamknięta i rozbiórka nie wchodzi w grę.
    Pozostaje wymiana zamka, lub dołożenie uniwersalnego siłownika i odpięcie styczników ,ale przy takiej opcji tracisz krańcówkę drzwi. Oczywiście jest to do zrobienia (ta krańcówka) ,ale czy to ma sens?
    Ja wymieniłbym zamek.
    Jak chcesz mieć na 100% pewność ,że to właśnie ten zamek to odłącz złącze i spróbuj zamknąć auto. Jak się zamknie normalnie to przyczyną jest jest właśnie ten odpięty zamek.
    A jak wyglądają połączenia między drzwiami a nadwoziem? Masz przejścia ?

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 206 pojawia się problem z centralnym zamkiem i alarmem: po zamknięciu auta pilotem alarm się włącza, ale zamki centralne natychmiast się otwierają i nie działają poprawnie. Po wyłączeniu alarmu pilotem zamki ponownie się otwierają, a alarm nie wyłącza się prawidłowo. Przyczyną może być uszkodzony siłownik centralnego zamka lub błąd w komputerze pojazdu, który błędnie interpretuje sygnały z pilota. Zamknięcie drzwi od wewnątrz działa poprawnie, natomiast z kluczyka nie. Czyszczenie zamka od strony pasażera nie rozwiązało problemu. Uszkodzenie mikrostyków w zamku drzwi pasażera powoduje brak sygnału o zaryglowaniu, co skutkuje opisanym zachowaniem. Zamek jest szczelnie zamknięty i nie nadaje się do rozbiórki, dlatego rekomendowana jest jego wymiana. Alternatywnie można zamontować uniwersalny siłownik i odłączyć mikrostyki, jednak wiąże się to z utratą funkcji krańcówki drzwi. W celu potwierdzenia diagnozy można odłączyć złącze zamka i sprawdzić, czy auto zamyka się prawidłowo. Warto również zweryfikować stan instalacji elektrycznej i przejścia przewodów między drzwiami a nadwoziem.
REKLAMA