logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwolnić miejsce w folderze Windows na Windows Vista?

@@@benq@@@ 23 Kwi 2008 20:05 2735 14
REKLAMA
  • #1 5070038
    @@@benq@@@
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam, mam pytanie czy nie da się w jakiś sposób nieco opróżnić folderu systemowego w Viście? Zainstalowałem wszystkie aktualizacje i zauważyłem że nie mam już wolnego miejsca na dysku. Z uwagi że często testuję różne dystrybucje linuksa i że mam dysk 120 GB to potrzebuję tego miejsca więcej.
    Nawet najobszerniejsze dystrybucje które miałem do te pory (np. mandriva) nie zajmowały tyle miejsca a one zawierają nie tylko sam system ale i masę oprogramowania.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Może da się jakoś usunąć niepotrzebne pliki aktualizacji?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5070068
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Zacząć od wyłączenia przywracania, hibernacji, Defendera - jeśli masz własnego AV, defragmentacji planowanej, itp. usług - dla kompa ulży
  • REKLAMA
  • #4 5070679
    spinnaker
    Poziom 32  
    Nie instalować nic na tej partycji najlepiej prócz windowsa
  • #5 5070915
    @@@benq@@@
    Poziom 16  
    Chodzi o to że sam folder Windows zawiera w sobie 11 GB danych i w nim leży mój problem ;)
  • REKLAMA
  • #6 5071108
    spinnaker
    Poziom 32  
    No to bez vlite się nie obejdzie skoro tyle już rzeczy zrobiłeś.
  • #7 5071309
    @@@benq@@@
    Poziom 16  
    Kurcze no to lipa. A w jaki sposób zintegrować aktualizacje w programie vlite? Muszę wszystkie pościągać jeszcze raz tylko do jakiegoś folderu czy może da się jakoś odczytać te ściągnięte za pomocą Windows Update?
  • #8 5072441
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5073038
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    Ja się tak bawiłem i skończyło się na reinstalce Visty raczej partycji rozruchowej nie rozszerzysz bez straty bootloadera a nawet systemu...
  • #10 5073051
    spinnaker
    Poziom 32  
    Partition Magiciem próbowałeś? Ja takie operacje właśnie nim robiłem ale pod DOSem z bootowalnej płyty Hirens Boot CD
  • REKLAMA
  • #11 5073052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5073063
    spinnaker
    Poziom 32  
    Paragon Partition Manager i Partition Magic to co innego, no i mi chodziło o wersję DOSową nie pod windowsa
  • #13 5073071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5074546
    @@@benq@@@
    Poziom 16  
    Kiedyś mi paragon i partition magic też nie chciały działać tak jak należy. Ściągnąłem wtedy Gparted i on załatwił wszystkie moje problemy. Jest to takie specjalistyczne distro linuksa stworzone do zarządzania partycjami (wyglądem przypomina partition magic). Ściągasz obraz .iso, wypalasz na płytce i bootujesz z niej kompa. Naprawdę polecam.

http://gparted.sourceforge.net/

---edit
    Widzę że już chyba miałeś to w rękach?
    Problem chyba polega na tym że gdy przesuniesz partycję z bylym XP to zmienią się litery dysków i Vista może się nie odpalić. Jednak nie bój sięja sotatnio miałem podobny problem i udało mi się odzyskać MBR, wystarczyło włożyć płytkę z Vista i wybrać naprawę (dokładnie nie pamiętam jak to się zwało), trwa to dosłownie chwilę i masz system na nogach z powrotem.
  • #15 5108351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobów na zwolnienie miejsca w folderze Windows na systemie Windows Vista, który zajmował około 11 GB po zainstalowaniu wszystkich aktualizacji. Zaproponowano wyłączenie funkcji takich jak przywracanie systemu, hibernacja, Defender oraz defragmentacja planowana, jednak autor potwierdził, że te metody już zastosował. Wskazano na konieczność użycia narzędzia vlite do integracji i usuwania aktualizacji, jednak wymaga to ponownego pobrania plików aktualizacji. W dyskusji pojawił się również problem z zarządzaniem partycjami dysku, gdzie użytkownik chciał powiększyć partycję systemową kosztem innej partycji z Windows XP. Próby użycia Paragon Partition Manager i Partition Magic pod Windows zakończyły się problemami z bootloaderem i utratą systemu. Rekomendowano użycie narzędzia GParted – specjalistycznej dystrybucji Linuksa do zarządzania partycjami, bootowanej z płyty CD. Po przesunięciu partycji konieczne było użycie opcji „Napraw komputer” z płyty instalacyjnej Visty w celu przywrócenia pliku winload.exe i bootloadera. Ostatecznie GParted rozwiązał problem powiększenia partycji systemowej bez utraty danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA