logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows vista zawiesza sie po sprawdzaniu dowolnej partycji

DJ Max 13 Kwi 2008 12:19 1977 8
REKLAMA
  • #1 5025294
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam,
    zakupiłem komputer z (niestety) vistą.
    Przy pomocy programu Paragon Partition manager 9.0 demo poukładałem partycje jak chciałem.
    Przy uruchomieniu komputera windows zażądał sprawdzenia partycji - OK. Wszystko bezbłędnie, niestety po sprawdzeniu ładował się w nieskończoność. Twardy reset, uruchomił się bez problemu.
    Sprawdziłem jedną partycję spod systemu windows - wszystko ok, po czym.... zawiesił się. Powtarza się to po sprawdzeniu dowolnej partycji.

Uszkodzony dysk, przypadłość visty czy partition manager cos namieszał?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5025477
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Raczej partition manager namieszał.
  • #3 5025531
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Pod Vistą lepiej unikać tego typu programów i korzystać z tych od M$ lub korzystać z programów DOSowych np. te z UBCD lub Hirens Boot CD
  • REKLAMA
  • #4 5030640
    DJ Max
    Poziom 30  
    Po przyjrzeniu sie blizej problemowi:

"zawiesanie" pojawia sie tylko gdy zaznaczona jest opcja "automatycznie napraw bledy systemu plikow".

Gdy jednak poczekać, okazuje sie, ze to wcale nie zawieszenie. Vista korzysta z dysku przez jakis czas jakby go jeszcze raz skanowala, po czym wraca do normalnej pracy.

Ponadto, czy to normalne, że świeżo formatowana pod vistą partycja (NTFS) ma zajęte około 100MB, mimo że brak na niej jakiegokolwiek pliku (2 standardowe ukryte foldery, "system volume information" i "$recycler")?
  • REKLAMA
  • #5 5031131
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Ponadto, czy to normalne, że świeżo formatowana pod vistą partycja (NTFS) ma zajęte około 100MB, mimo że brak na niej jakiegokolwiek pliku (2 standardowe ukryte foldery, "system volume information" i "$recycler")?

Krótko mówiąc... tak.
  • #6 5031162
    spinnaker
    Poziom 32  
    Spróbuj wyłączyć Defendera

Poza tym Viśta wio potrafi bez naszej wiedzy nawet defragmentować sama dysk więc takie przywieszki przy starcie nie powinny dziwić
  • #7 5031466
    DJ Max
    Poziom 30  
    Podsumowując dotychczasowe informacje, producenci laptopów źle robią sprzedając je z OSem bez możliwości zmiany. Chciałem XP ale niestety wchodziła w gre tylko dopłata.
  • REKLAMA
  • #8 5031483
    spinnaker
    Poziom 32  
    Tylko (ale jest) w wersjach Visty Business lub Ultimate jest możliwość darmowego downgrade'u do xp
  • #9 5031609
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ja niestety posiadam Premium. Nie wiem, czy przeinstalowywać system póki za wiele nie jest jeszcze zrobione, czy zostawić tą - w końcu legalną - vistę...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer z systemem Windows Vista, na którym po użyciu programu Paragon Partition Manager 9.0 demo do zarządzania partycjami pojawia się problem z zawieszaniem systemu podczas sprawdzania dowolnej partycji. Zawieszenie występuje zwłaszcza przy włączonej opcji automatycznej naprawy błędów systemu plików. Po dłuższym czasie system wraca do normalnej pracy, co sugeruje, że Vista intensywnie skanuje dysk. Nowo sformatowana partycja NTFS zajmuje około 100 MB z powodu ukrytych folderów systemowych. Zaleca się unikanie programów do partycjonowania nieprzystosowanych do Visty, korzystanie z narzędzi Microsoft lub programów działających w środowisku DOS, takich jak UBCD czy Hirens Boot CD. Dodatkowo, wyłączenie Windows Defendera może pomóc, a Vista może samoczynnie defragmentować dysk, co może powodować chwilowe przywieszki. W dyskusji poruszono także kwestie ograniczeń licencyjnych Visty Premium w kontekście downgrade’u do Windows XP, dostępnego tylko w wersjach Business i Ultimate.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA