logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto - które piny ISO obsługują szynę CAN w radiu MID?

mos5 23 Kwi 2008 22:42 7885 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5071204
    mery5
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Dziękuję za radę .Tą stronę już przerabiałem- za dużo alternatyw. Czekam na pewną i jednoznaczną podpowiedz.
  • #4 5071264
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    To zależy, czy masz radio od tzw. PUNTO "dwójki", czy od tzw. PUNTO "trójki". Radio od "dwójki" ma CAN w złączu u góry - tam, gdzie są wyjścia do zmieniarki, ale nie pamiętam, które piny. Nowsze radia - te od "trójki" mają CAN w kostce zasilającej - też niestety nie pamiętam, które piny. CAN od dwójki "nie gada" z CAN-em od "trójki" i na odwrót - sprawdzone praktycznie.
    Jak znajdę trochę czasu, to poszperam w schematach i napiszę dokładniej.
  • #5 5073930
    mos5
    Poziom 24  
    Ocena: 149
    miniu1 masz rację.Sprawdziłem dzisiaj ,złącza Can znajdują się na pinach 1 i 2 złącza C czyli tego na samej górze. Radio mam od tzw. "dwójki".
    Mam jeszcze jeden problem czy w moim Punto w którym nie mam złącza-wtyku "C "z CAN-em mogę wyprowadzić szynę Can tak żeby podłączyć radio MID.Jeśli tak to skąd z jakiego obwodu najbliżej radia i czy w aucie trzeba coś przekonfigurować żeby widzialo się z radiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5074375
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Najbliżej jest zestaw wskaźników i ma tylko jedną wtyczkę. Przewody CAN to, o ile dobrze pamiętam różowo-czarny i różowo-biały. Parę radyjek tak podłączałem.
    Który jest CAN-H, a który CAN-L nie pamiętam, ale nic się nie stanie, jak się podłączy odwrotnie - po prostu nie zadziała.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono lokalizację przewodów szyny CAN w złączu ISO radia MID w samochodzie Fiat Punto. W zależności od wersji modelu, czyli Punto "dwójka" lub "trójka", przewody CAN znajdują się w różnych miejscach. W radiu od Punto "dwójki" szyna CAN jest dostępna na pinach 1 i 2 złącza C (górne złącze, gdzie są wyjścia do zmieniarki). W nowszych modelach Punto "trójka" CAN znajduje się w kostce zasilającej radia. Przewody CAN mają kolory różowo-czarny i różowo-biały, jednak nie jest jednoznacznie określone, który to CAN-H, a który CAN-L. W przypadku braku złącza C z CAN-em w aucie, można wyprowadzić szynę CAN z najbliższego zestawu wskaźników, który posiada jedną wtyczkę. Połączenie przewodów CAN pozwala na poprawną komunikację radia MID z pojazdem bez konieczności dodatkowej konfiguracji. Potwierdzono praktyczne działanie takiego podłączenia, a radio działa poprawnie po zastosowaniu wskazówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA