Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio z Biedronki czy warto patrz fotka ( dzis promocja ) ?

Andrzej Gdz 24 Apr 2008 07:40 29080 18
NDN
    Andrzej Gdz
    Level 22  
    Dzisiaj w Bierdronce pojawilo sie radio samochodowe ( w sumie nie znam tej marki ). http://www.biedronka.pl/str/2/i/6.php

Mam pytanko ?

Nie jestem zadnym specem od muzyki radio ma sluzyc jako zwykly odbiornik bez zadnego cudowania z glosnikami czy czyms innym.

Ma byc zamontowane w Matizie , mam tylko standartowe glosniki w drzwiach pojazdu.

Czy jest sens i czy w ogole warto kupic takie radio ?

Andrzej
  • NDN
    lukaszek1110
    Level 14  
    ja uważam że warto, bo podobne radia są w takiej cenie na allegro, ma wejście na USB, na kartę pamięci, a że nieznanej firmy, to nie znaczy że w środku podzespoły są złe
    don diego
    Level 32  
    Kiedyś pracowałem w serwisie, gdzie między innymi zajmowaliśmy się montażem Car Audio. Przyjechał do nas klient z podobnym radiem z Biedronki. Był niezmiernie happy, że ma wypasione radio z mp3 i wejściem USB za około 200zł. Po miesiącu przyjechał ponownie żeby zdemontować ten badziew i oddać Biedronie:) Za montaż i późniejszy demontaż zabulił pewnie prawie tyle co za radio:)
  • NDN
    AxelNext
    Level 38  
    Za kilkadziesiąt złotych więcej można kupić markowe radio, a Biedronka niech lepiej spożywkę sprzedaje.
    Jeronimo Martins czyli sklepy Biedronki omijam szerokim łukiem :black:
    polkos
    Level 18  
    No , no prawie jak Radioodtwarzacz :D
    skaktus
    Level 37  
    don diego wrote:
    Kiedyś pracowałem w serwisie, gdzie między innymi zajmowaliśmy się montażem Car Audio. Przyjechał do nas klient z podobnym radiem z Biedronki. Był niezmiernie happy, że ma wypasione radio z mp3 i wejściem USB za około 200zł. Po miesiącu przyjechał ponownie żeby zdemontować ten badziew i oddać Biedronie:) Za montaż i późniejszy demontaż zabulił pewnie prawie tyle co za radio:)

To nieźli zdziercy z was byli...za montaż, czyli podłączenie kostek brać połowę ceny radia...hmmm. Każdy sprzęt się psuje, więc teraz ocenianie po 1 kliencie całej firmy to porażka.

Sam jestem posiadaczem podobnego radia, od 3 lat, z portami USB i czytnikiem SD i zero problemów. W sumie miałem radia takich firm jak Medion, Tevion (które okazały się radiami JVC w innych obudowach) oraz First,DKdigital które były całkowicie zbudowane na Philipsie i Sony - nawet nie pierdły przez lata używania...Wielu z was tylko zobaczy nieznaną markę i już że shit...Lepiej po obcujcie z nieznanym wam sprzętem a nie oceniajcie czegoś o czym macie niewielkie pojęcie.
    don diego
    Level 32  
    skaktus wrote:
    To nieźli zdziercy z was byli...za montaż, czyli podłączenie kostek brać połowę ceny radia...hmmm. Każdy sprzęt się psuje, więc teraz ocenianie po 1 kliencie całej firmy to porażka.

Zauważ, że nie w każdym samochodzie jest to proste podłączenie kostek. Ale faktycznie ceny w tym serwisie były wysokie:) Nie oceniam całej firmy. Przytoczyłem tylko przykład. Osobiście na pewno bym czegoś takiego nie kupił.
    Telo
    Service technician RTV
    Powiem tak nie będę się sperał ale jakośc wykonania tych radioodtwarzaczy pozostawia wiele do życzenia po prostu montaż garażowy i tyle nie ma co porównywać z firmą Philips,JVC czy Sony te przynajniej jak sie uszkodzą to idzie zdobyć serwisówkę i naprawić.
    Nie wiem ile to cudo kosztuje bo w podanym linku nie znalzłem tego towaru.
    skaktus
    Level 37  
    don diego wrote:

Zauważ, że nie w każdym samochodzie jest to proste podłączenie kostek. Ale faktycznie ceny w tym serwisie były wysokie:) Nie oceniam całej firmy. Przytoczyłem tylko przykład. Osobiście na pewno bym czegoś takiego nie kupił.

Szkoda że być nie kupił - nie poznasz co i jak. Wtedy byś mógł mówić że tandeta czy nie, a teraz za bardzo nie masz na czym się opierać...
    don diego
    Level 32  
    skaktus wrote:
    Szkoda że być nie kupił - nie poznasz co i jak. Wtedy byś mógł mówić że tandeta czy nie, a teraz za bardzo nie masz na czym się opierać...

Każdy ma prawo do swojej opinii. Pracując w serwisie miałem w ręku różne sprzęty więc moja opinia nie jest absolutnie bezpodstawna. Często trafiały do naprawy preferowane przez Ciebie "egzotyczne" modele i moim zdaniem ich jakość jest po prostu tandetna. To, że na przykład Tobie działa przez ileś tam lat nic nie znaczy. Działa, bo działa, ale wykonanie i jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia. Za tą cenę poszukałbym używanego radia z ciut wyższej półki.
    kortyleski
    Level 43  
    Przede wszystkim jak kupię JVC albo Sony lub inny markowy sprzęt to mam taką usługę jak SERWIS!
    Zarówno gwarancyjny jak i po gwarancji. Jestem elektronikiem to serwis radia mogę zrobić sam ale takie cuda jakie zamiast elementów elektronicznych są w tym gxxxxx z biedronek i innych marketowych produkcji to nchyba tylko na rozległych polach ryżowych w chrl można znależć bo w sklepach to już nie . Badziewie, dźwięk żaden i do tego jakość wykonania... Kumpel kupił takie do busa "aby tylko cuś tanio brzęczało" panel malowany jakimś "szprajem" na srebrno wyciera się po tygodniu. Plastikowe mocowania panela zostały zastąpione po dwóch tygodniach klejem hot glue, mocując panel na stałe. Teraz jeżdzi u niego mój stary kasetowy pioneer który ma z 6 lat albo i więcej i wygląda jak lekko używany, wszystkie funkcje działają no i stara TA8215 na wyjściugeneruje wspaniały i głośny dźwięk jak na samo radio... Jakość bo marka a nie chiński shit
    andrew54
    Level 27  
    cena śmieszna to i jakośc śmieszna - proste!!! Mnie najbardziej rozbraja ten pseudo analizator widma na 3/4 wyświetlacza, widziałem jak to działa - normalnie shit do potęgi.
    skaktus
    Level 37  
    Widocznie ja miałem chyba tylko szczęście że te radia które posiadałem sprawują się dobrze a dźwięk jest na wysokim poziomie...
    neco
    Level 11  
    1. Jezeli ktos ma markowe radio to częsciej idzie do markowego serwisu a nie do tego za rogiem

2. Jeżeli coś jest tanie i sprzedaje się masowo, to nawet przy takim samym procencie usterkowości co markowe - będzie uszkodzonych ILOŚCIOWO więcej.

Czy to nie jest tajemnica zwiększonej ilości reklamacji "widzianej" przez Ciebie?

Kiedys pracowałem w hiperze. Sprzedawaliśmy na potęgę telewizory pewnej polskiej marki. Klienci pytali: a czy one się nie psują?
    Odpowiadalem im zgodnie z prawdą.. Psują się. W ostatnim miesiącu mieliśmy reklamacje 10 szt tych, a tylko jedną firmy S**y. Tylko "tych" sprzedalismy 200, a S**y 10 szt.
    kortyleski
    Level 43  
    Nie chodzi mi tu o ilość sprzedawanego badziewia ale o jego rzeczywistą JAKOŚC - wystarczy otworzyć obudowe soniaka i "biedronki" o ile w większości markowego sprzętu na płytę stosuje się laminat szklano epoksydowy o tyle w chinolach cały czas spotykam zwykły shit z prasowanego papieru z dodatkiem fenolu... Jakość lutów poniżej krytyki... nawet blacha na obudowie jest połowę cieńsza. No i te plastiki..
    kiss-lo
    Level 11  
    Ja podzielam obie strony i staram sie być obiektywny!
    Jestem z wyksztalcenia elektronikiem, ale nie zagladałem ani do sprzętu z "Dalekiego Wschodu" ani do markowego, który tez juz sie produkuje masowo w chinach, Wietnamie czy innych krajach Azji.
    Z jednej strony oczywistym jest,że sprzet egzotyczny nie będzie wielkim hi-endowym sprzętem, ale zadowoli wielu niewymających słuchaczy a przy tym moze sie nie zepsuje :) Słyszałem opinie i to prawda iż w srodku siedzą podzespoły Sony, JVC etc. Często jest tak, ze Chinole kupują technologię od takiego Giganta i klepią masówki, które lądują w discoutach! Tyle,ze te technologie są na licencji z poprzednich (nie produkowanych) modeli. W jakich warunkach one są składane? Czy przechodzą tak surowe kontrole jak w fabrykach znanych marek? nie wiadomo!
    Znajomy posiada radio CLAtronic i jest z niego zadowolony- popieram,ze na kantach panel sie wytarł, że Czytnik długo myśli zanim "zapuści" muzykę, przy przełączaniu na nast. kawałek/folder tez trzeba odczekać kilka milisekund, ale to drobiazg dla mało wymagających klientów.
    Moj brat, który sprzedaje maszyny budowlane mowi, że te chińskie robione na licencjach Toyoty czy CAT'a spisują sie równie dobrze pod względem techniczym jak i wydajnościowym - fakt,ze technologia jest stara.
    Osobiście mając ograniczony budżet (ok 200zł) sam bym się zastanowił czy wybrać "egzotykę" czy używany markowy sprzęt.
    Jak sie zepsuje w w ciagu 2 lat - to mi naprawią bo jest na gwarancji.
    po 2 latach to bedzie i tak nic nie warte- mozna skoczyć za róg i kupić kolejne :)
    Jak dobrze, że biedronka jest tak blisko!

p.s. http://www.madeinchina.com/ - dla tych co nie wierza w chińskie zdolności :) - proszę od razu nie oceniać a wcześniej poczytać!
    Zmienicie zdanie ,że wszytsko co chińskie to bubel!
    slavwek.ie
    Level 34  
    Panowie, nie oszukujmy się... pomijając awaryjność, jakość wykonania cenę itd. największym moim zdaniem kryterium które dyskwalifikuje takowy sprzęt jest brzmienie.
    Z chińszczyzny najlepiej podchodzi mi kuchnia :)
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    slavwek.ie a mi nawet to nie ;)

właśnie podstawą żeby nie myśleć

o zakupie " biedronki " jest

jakość a właściwie jej brak:!:

zresztą mi nie pasują zakupy :

marchewka , pietruszka i

radyjko ;)
    tmq
    Level 13  
    Pare lat temu (może z 2-3 lata) ze szwagrem kupiliśmy radio z plusa za 200 blaszek w pierwszy dzień przy montarzu cd (mp3) grało jak grało... bez rewelacji oczywiście............ na drugi dzień pojechał do miejscowości odległej o 20km i płyta, która była w radiu uległa detonacji cała została przerysowana (do okoła) i oczywiście radyjko poszło na gwarancje tzn. odrazu zwrot sosu;
    Kuzynka też kupiła radio w plusie (tym samym) CLAtronica też pare lat temu, ale jej chodzi, chyba ta pseudofirma dba troszke o klientów (proste że ten CLA można powiedzieć że gra, ale to nie HI-Fi ;) )

ogólnie nie polecam takich sprzętów, (jak dla mnie) lepiej dać te 100 złotych więcej i mieć coś pewniejszego np. JVC ;p