logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Technics SL-PS670A do odczytu płyt CD-RW?

gregorianin 20 Sty 2004 19:38 3580 7
REKLAMA
  • #1 483531
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 293
    Witam pytanie brzmi czy odtwarzacze CD mozna "ulepszyc" tak aby czytaly CD-RW (czyta CD-R), z pewnoscia nie wynika to ze zuzycia lub niedoskonalosci czytnika lecz z jakiejs blokady, odczyt prefekcyjny, stabilny, szybki dostep zadnych przeskokow itd. zwyklych CD i CD-R.
    Poprzednio mialem duzo nizszy model Technics SL-PG470A ktory fabrycznie nie czytal CD-RW kupilem go uzywanego, byly slady rozkrecania i co ciekawe czytal RW az milo, jak to zrobic?
    Obecnie na rynku sa odtwarzacze tej firmy ktore czytaja RW np. SL-PG3,4,5 ale sa to taniutkie i dosyc tandetne modele, drozsze juz nie czytaja dlaczego?

Pozdrawiam

Przeniesiono z VCR VCP DVD.(ob)[20.01.04 g.19:51]
  • REKLAMA
  • #2 484108
    roger666
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    te modele które czytają CD-RW robią to dlatego ,że zastosowano w nich inny czytnik i serwo.nie sądzę aby udało sie przerobić tego SL-PD...(za rozsądną cenę) tak aby stabilnie czytał RW,zresztą przy cenie CD-R 90groszy to czy warto kombinować??
  • REKLAMA
  • #3 484125
    gregorianin
    Poziom 27  
    wiem ze cena CD-R jest niska ale czasem po prostu chce posluchac muzyki bez szumu komputera :) a zagracac polki dziesiatkami plyt nie za bardzo mi sie podoba. Czyli nie ma jakiejs drogi na kroty pytu, cos wyregulowac, zewrzec, wylutowac?
  • #4 484744
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Ja mam pg-sa570a standardowo nieczytał płyt cdrw ale prehręciłem trochę ogniskowanie lasera małym potencjometrem i czyta trzeba to zrobić na czuja bo na poczatku jak przekreciłem to zaczęły skakać płytki ale po ponownej regulacji jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 484761
    gregorianin
    Poziom 27  
    Wydaje mi sie ze masz racje, ja podkrecam tak CD-ROMy komputerowe jak slabo czytaja, faktycznie albo nie czyta nic albo sie poprawia zaleznie jak krecimy. Jednak ten CD czyta wszystko prefekt, boje sie go rozregulowac, czy mozna na stale pogorszyc parametry ogniskowania przez takie dlubanie?
  • #6 485145
    ozman
    Poziom 21  
    zaznacz sobie pozycję pierwotną położenia potencjimetrów a jak bedziesz kręcił i będzię źle to powrócisz do ustawień początkowych
  • REKLAMA
  • #7 485169
    gregorianin
    Poziom 27  
    Czy twoj CD przed regulacja probowal chociaz pokrecic plytka, czy zupelnie je ignorowal jakby nie bylo zadnej plyty? Czy gdy zaczal czytac RW w jakis sposob pogorszyl sie odczyt zwylkych CD?
  • #8 485219
    ozman
    Poziom 21  
    tak kręcił chwilkę i zaraz nodisc .po dokładnej regulacji (a musiałem kilkakrotnie poprawiać ustawienia) wszystko jest ok,

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości modyfikacji odtwarzacza Technics SL-PS670A w celu odczytu płyt CD-RW, które standardowo nie są obsługiwane przez droższe modele tej marki. Modele czytające CD-RW posiadają inne mechanizmy czytnika i serwo, co utrudnia przeróbkę tańszego lub droższego sprzętu na obsługę tych nośników. Jeden z uczestników opisuje metodę polegającą na delikatnej regulacji ogniskowania lasera za pomocą potencjometru, co pozwoliło mu na odczyt płyt CD-RW w modelu SL-PG570A. Regulacja wymaga precyzji i wielokrotnego dostrajania, a przed jej rozpoczęciem zaleca się zaznaczenie pozycji wyjściowej potencjometru, aby uniknąć trwałego pogorszenia parametrów odczytu. Po regulacji odtwarzacz czyta płyty CD-RW stabilnie, bez pogorszenia odczytu standardowych płyt CD. Wskazano, że modyfikacja jest ryzykowna i nie zawsze opłacalna ze względu na niską cenę płyt CD-R.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA