logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinCC 2007 Advanced - symulacja załączenia żarówki bez sterownika

123qazxsw 28 Kwi 2008 13:04 2613 8
  • #1 5084751
    123qazxsw
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Hej
    Właśnie testuję WinCC 2007 i są to moje 1 kroki.
    Proszę mi powiedzieć czy można w tym zrobić np: załączenie żarówki przez przycisk i zasymulować sobie to w Runtimie bez podłaczonego sterownika? Jak zbudować taki Tag, a co wpisać w Connections ?
    Prosze o pomoc bo chcę się sam tego nauczyć.
  • #2 5084815
    Oskarr
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Po pierwsze to powinieneś jeszcze poczytać. Jeśli znasz trochę angielskiego to masz tutaj linka do "first steps wincc flexible". Znajdziesz w tym pliku wszystko co Ci jest potrzebne, włącznie z tym jak uruchomic symulacje projektu.

http://support.automation.siemens.com/WW/skm/...r=true&siteid=cseus&query2=&modelled=&lang=en

Dodano po 6 [minuty]:

Proponuje się najpierw zapoznać z poniższym linkiem:

http://support.automation.siemens.com/WW/skm/...r=true&siteid=cseus&query2=&modelled=&lang=en

W obu linkach znajdziesz pliki PDFa.
    Good luck :)
  • #4 5086713
    123qazxsw
    Poziom 10  
    W ciągu kilu godzin opanowałem już obiekty w Simple Obiects i umiem już zasymulować kontrolki Bar + IO Filed i resztę.
    Wszystko fajnie działa oraz super się symuluje i wielkie dzięki!

Powiedzcie mi teraz koledzy bo chcę iść dalej a w tych manualach które pobrałem z w/w linków nic na ten temat nie znalazłem.

Chcę już zacząć używać obiektów GRAPHICS i chciałbym ożywić siłownik (wypychacz) Ekstendent Pusher. Który będzie przesuwał np. puszkę He He lub beczkę.
    O co tam biega? mam ikonkę wypychacz otwarty i zamknięty ? jak to nałozyć i ożywić?

Dzięki wielkie za pomoc!
  • #5 5097588
    123qazxsw
    Poziom 10  
    Witam!
    Po 2 dniach zrobiłem fajną wizualizację maszyny ;) tak jak chciałem z animacjiami, alarmami itp.....

Dla symulacji Connection w Tagach zdefiniowałem sobie zmienne jako <Interial tag> a zmiany stanów bitów w Tagach zmieniam sobie w Runtime.

Panowie ostatnie pytanie moje brzmi : jak teraz zmienne ze sterownika adresować do tagów w WinCC.
    Np. jesli mam sterowane wyjście Q0.0 w sterowniku i chcę by ta zmienna sterowała Tagiem?? Lub wejścia I0.0 których stan ma komunikować się z Tagiem? Jak to ugryść? Chyba nie mogę w tagu odwoływać się bezpośrednio do zmiennej w sterowniku?
    Proszę o pomoc.
  • #6 5108873
    Artik_b
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witaj,

W Connection tags definiujesz taga i jego połączenie ze sterownikiem (nie <internal tag>) i do jakiej wartości ma się odnosić (we/wy/licznik...)...

Chyba o to chodzi... bo w sterowniku nie trzeba definiować zmiennych do wizualizacji...

Generalnie, zasada jest taka, że to wizualizacja ma za zadanie komunikować się ze sterownikiem, a PLC tylko sterować... choć są wyjątki, ale to nie u Siemens'a...

Pozdrawiam
  • #7 5110892
    123qazxsw
    Poziom 10  
    Witam!
    Dokładnie masz rację i ja o tym wiem. Zatem ustawiam connection na conetion_1 ( gdzie mam zdefiniowane połączenie z S7-200) i chcę teraz żeby wincc widziało wejście I0.0 sterownika do Tagu w celu wizualizacji tego wejścia np. kontrolką. W adresie próbuję ustawić I0.0 ale nie da rady wpisać 0.0 Widać to na pliku jpg który załączyłem.
    Więc jak przypisać tag do adresu w sterowniku??
    Załączniki:
    • WinCC 2007 Advanced - symulacja załączenia żarówki bez sterownika wincc.JPG (17.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5111075
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Bo kolego masz ustawiony format zmiennej na Int, przestaw go na Bool (trójkącik rozwija listę) i będziesz mógł podawać zmienne z dokładnością do bita.
  • #9 5223115
    123qazxsw
    Poziom 10  
    Witam!
    Dzięki działa wszystko;)
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości symulacji załączenia żarówki w WinCC 2007 Advanced bez podłączonego sterownika PLC. Użytkownik pyta, jak zdefiniować tagi i połączenia (Connections) do symulacji w Runtime. W odpowiedziach wskazano na konieczność zapoznania się z dokumentacją Siemens dotyczącą WinCC Flexible oraz na użycie tagów typu "Internal tag" do symulacji bez sterownika. W trakcie dyskusji poruszono także temat integracji wizualizacji z rzeczywistym sterownikiem S7-200, gdzie tagi w WinCC powinny być powiązane z adresami wejść/wyjść sterownika (np. I0.0, Q0.0). Problem z przypisaniem adresu bitowego rozwiązano przez zmianę formatu zmiennej tagu na Bool, co umożliwia adresowanie pojedynczych bitów. Użytkownik potwierdził poprawne działanie symulacji i integracji po zastosowaniu tych wskazówek. Poruszono również zagadnienia animacji obiektów graficznych (np. siłownik Extendent Pusher) w WinCC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA