logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST340016A - Stukające głowice po wymianie elektroniki, jak naprawić?

Micha_zz 30 Kwi 2008 22:32 1320 4
REKLAMA
  • #1 5093340
    Micha_zz
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam,
    posiadam taki dysk jak w temacie, padł przez zasilacz (spalił się). Kupiłem drugi prawie identyczny dysk z zamiarem przełożenia elektroniki ( a w razie gdyby nie pomogło to miałbym chociaż drugi dysk). Zależałoby mi na zreanimowaniu tego dysku bo kilka plików przydałoby się odzyskać (chociaż pogodziłem się już z ich utratą) ale i po to bo z tego co pamiętam był w trochę lepszym stanie (zero bad sektorów, ten drugi sprawny już miał kilka ale udało się usunąć dzięki programowi MHDD). Po przełożeniu elektroniki dysk co prawda uruchamia się, ale głowice tylko cały czas stukają. Czy da się coś jeszcze z tym zrobić? Poniżej zdjęcia dysków (lewy trup, prawy sprawny)
    Seagate ST340016A - Stukające głowice po wymianie elektroniki, jak naprawić? Seagate ST340016A - Stukające głowice po wymianie elektroniki, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5093542
    Micha_zz
    Poziom 11  
    Przeczytałem info podane przez kolegę Okzo i wszystko się zgadza czyli firmware, configuration code, site code, embedded code też takie samo mimo że chipy wyglądają inaczej. Może to mieć jakieś znaczenie? Skoro głowice w dysku stukają to pozostaje tylko przelutowanie ROMu? Zadziała to? Dla ścisłości dodam że dysk padł po spaleniu się zasilacza (reszta zestawu przetrwała), po podłączeniu do sprawnego komputera komputer w ogóle się nie włączał. I jeszcze pytanie gdzie ten ROM się znajduje na płytce bo w sprawach elektroniki jestem blady...
  • REKLAMA
  • #4 5093613
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5094364
    Micha_zz
    Poziom 11  
    No trudno. Ale żeby nie zakładać nowego tematu napiszę co się dzieje (według mnie niepokojącego) ze sprawnym dyskiem. Otóż wszystko było ok dopóki nie pojawiły się nagle bad sektory. System zaczął chodzić bardzo wolno. Więc skopiowałem dane i wyzerowałem dysk. Bad sektory i wolne sektory zniknęły ale raport SMART się nie zmienił. Dodam, że gdy program HD Tune jest włączony i oglądam zakładkę smart dysk zachrobocze regularnie co jakieś 7 sekund i wartości 01, 07 i C3 zmieniają się na większe. Co mu może dolegać? Można go bezpiecznie używać? Raport smart w programie MHDD wygląda tak samo tylko wtedy nie wydaje tego chrobotanie (jednak screenshot nie zapisał mi się i dlatego wklejam z hd tune)
    Seagate ST340016A - Stukające głowice po wymianie elektroniki, jak naprawić?
REKLAMA