logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aby PC na Tagan TG380-U0 uruchomił się odł. listwę zasilan.

ziom44 30 Kwi 2008 23:11 1078 5
REKLAMA
  • #1 5093514
    ziom44
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    W komputerach siedzę juz trochę, ale to z czym mam do czynienia spotyka mnie pierwszy raz.
    Sytuacja wygląda tak:
    Wyłączony komputer podłączony do aktywnej listwy nie chce sie uruchomić - zasilacz sie grzeje w momencie braku aktywności!
    Aby uruchomić komputer trzeba go na jakiś czas odłączyć go od napięcia (wystarczy wyłączyć całą listwę) i po kilku minutach załączyć listwę i włączyć komputer.
    Sam PC po uruchomieniu chodzi ok. nie ma najmniejszych zarzutów.
    Wie ktoś czym cos takiego może być spowodowane?
    Zasilacz należałoby oddać na gwarancje?
    Mam nadzieje, że nie minęło jeszcze 3 lata od momentu zakupu.
    Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

UPDATE:
    Tagan to model: TG380-U01
    Przy załączeniu napięcia na listwie zasilacz wydaje cichy niepokojący głos.
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 5093616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5093619
    mucioo
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Sąsiad oraz znajomy też tak ma, nie pamiętam modeli ale czy to nie jest zabezpieczenie po zaniku napięcia?

Edit:
    Zapomniałem dodać - zasiłka nie grzeje się wówczas.

W nowych zasiłkach były by takie usterki?
  • REKLAMA
  • #4 5094208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5094601
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Takie sytuacje często obserwowałem na Chieftekach 360 i 420w, w jednym przypadku było nawet bum spowodowane temperaturą jak sądzę. W Taganach nie zaobserwowałem nigdy takiego zjawiska, ale jest to niepokojące na pewno.
  • #6 5094911
    mucioo
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Cytat:
    Po pierwsze to nie jest już nowy zasilacz, a po drugie usterki zdarzają się także i w nowym sprzęcie. W tym przypadku jeśli jest to usterka przetwornicy stand-by sprawa jest o tyle groźna iż do elementu tego z racji jego zadania cały czas jest doprowadzone napięcie z sieci, zresztą jak kolega mówił zasilacz grzeje się kiedy jest wyłączony, a problem z załączeniem może być po prostu spowodowany zabezpieczeniem termicznym zasilacza.

Wspomniałem o 2 przypadkach z mojej strony, zasilacze nie grzeją się, parametry prawidłowe, zasilacze - 2 różne typy i w dodatku nowe.
    Być może to jest jakieś zabezpieczenie?
    Restart systemu czy też wyłączenie i ponowne włączenie nie powoduje zwiechy zasilacza, natomiast zanik napięcia i owszem.
    Chyba zwrócę baczniejszą uwagę na objawy działania tychże zasilaczy.
REKLAMA