logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tagan model: TG420-UO1 jak zdiagnozować czy padł?

gringo001 12 Paź 2007 14:04 2388 10
REKLAMA
  • #1 4371622
    gringo001
    Poziom 11  
    Mam problem z komputerem stacjonarnym polegający na tym, że nie chce się on włączyć. Jedyne co się dzieje po wciśnięciu przycisku "ON" to zasilacz zaczyna pracować dziwnie cicho. Zbadałem napięcia na wyprowadzeniach zasilacza i okazało się, że gdy:
    - zasilacz jest normalnie wpięty do płyty głównej i do portu zasilającego P4 to na jego wtyczkach do zasilania dysków, napięcia zamiast wynosić 12 i 5 VDC wynoszą jakieś 2 i 3 VDC
    -po całkowitym odłączeniu zasilacza od komputera napięcia wracają do prawidłowej wartości - 12 i 5 VDC
    -po podłączeniu prostego odbiornika takiego jak np. wiatrak, napięcia także pozostają na prawidłowym poziomie.

Czy to oznacza że padł zasilacz czy coś na płycie głównej? Jak to sprawdzić? Dodam, że jest to komp z procesorem P4 3.2Ghz i płytą główną gigabyte z chipsetem intela. Zasilacz to TAGAN - TG420-UO1.

Proszę o pomoc bo nie wiem czy wystarczy kupić nowy zasilacz czy lepiej fatygować się z kompem do jakiegoś serwisu w celu dalszej diagnozy. Wolałbym tego uniknąć ponieważ mam zainstalowane chłodzenie wodne i nie za bardzo wiem jak to wszystko przetransportować.

Wiem, że najlepiej byłoby sprawdzić pracę kompa z innym zasilaczem ale takiego nie mam od kogo porzyczyc.
  • REKLAMA
  • #2 4371646
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Raczej zasilacz.

Rozkrec zasilacz i zobacz w jakim stanie jest on w srodku(daj zdjecia jak masz aparat), popatrz na kondensatory + na reszte elementow. Moze bedziesz go nawet sam w stanie naprawic, szkoda wydawac 250-300 zl na nowy zasialcz, gdy mozna stary naprawic kosztem wymiany kilku kondensatorow. Tym bardziej ze to Tagan, a nie jakis Codegen.

I sprobuj go przetestowac pod jakims wiekszym obciazeniem, pojedynczy wentytylator to troche za malo, najlepiej jakas zarowke do obowodu 12V podlacz, lub kilka(zaleznie od mocy). Do obwodow 3,3V i 5V, tez podlacz jakas zarowke.
  • REKLAMA
  • #3 4371663
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Odłącz zasilacz od komputera, zbuduj prostego rodzaju stycznik, najprościej wyjąć przycisk reset ze starej obudowy, podłącz stycznik do kabelka zielonego i czarnego po jego prawej stronie. Kabelek zielony znajduje sie przy zatrzasku wtyczki, mniejwiecej na środku. Podłącz zasilanie. przytrzymaj na chwile przycisk - stycznik - obraca się wentylator... ok. Tzn że na jałowo działa, bez zadnego obciążenia. Teraz test nr2. najleprze jakies urządzenie na 12V, stary hdd jest najleprzy do tego celu gduz ma odsłonięte miejsca pomiarowe przy gnieździe. Podłaczamy hdd, do molexa oidoinamy miernik pod molexa od strony lutowań, i mierzymy napiecie pod obciążeniem, jeżeli jest poniżej 12V lub 5V zalezy które mierzymy, tzn że zasilacz nam sie skonczył, a dokładniej nie trzyma napięć.
  • #4 4371790
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Wyjmij zasilacz z komputera i podlacz do innego komputera, potem sprawdz napiecia.
    TO jest TAGAN ! One nie umieraja tak poprostu, raczej obstawiam płyte.
  • REKLAMA
  • #5 4371848
    gringo001
    Poziom 11  
    Hmm z tą żarówką to nie wiem bo mam żarówki tylko na 230VAC, jak takie podłączam to one się wiadomo nie świecą, a napięcia na zasilaczu są ok. Otwarłem za to zgodnie z twoją sugestią obudowę zasilacza i strzeliłem fotki.

Co dziwne zaraz po otwarciu wypadł mały kondensatorek widoczny na zdjęciu w załączniku. Zrobiłem też zdjęcia środka. Na zdjęciu widać jakby coś kremowego było rozlane. Czy to znaczy ze wylały kondensatory?
    Tagan model: TG420-UO1 jak zdiagnozować czy padł?
  • #6 4371855
    gringo001
    Poziom 11  
    Stingerek napisał:
    Wyjmij zasilacz z komputera i podlacz do innego komputera, potem sprawdz napiecia.

Problem w tym ze nie mam innego komputera... :(
  • #7 4371889
    phoe
    Poziom 29  
    Jak wypadł kondensator (trochę dziwne), to prawie pewne jest to ze komputer nie wstaje z winy zasilacza. No chyba ze ten kondensator od samego początku leżał w obudowie zasilacza i zrobił jakieś zwarcie.

Spróbuj odszukać miejsce skąd on mógł wypaść i go tam przylutować, zgodnie z jego biegunami, jak się boisz sam to zrobić, to zawsze możesz iść do jakiegoś elektronika, który zrobi to za ciebie, więcej niż 10 zł nie powinien wziąć.
  • #8 4371905
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Umieszczanie takich "zdjęć" to zaśmiecanie serwera.
    Jak robisz zdjęcia przy niedużej jasności to włącz lampę albo chociaż nie trzęś aparatem.
    Z tego "nieumierającego tak po prostu" Tagana :wink: wypadł prawdopodobnie (TVR) warystor
  • REKLAMA
  • #9 4371908
    gringo001
    Poziom 11  
    Tam trzeba by do wlutowania tego kondensatora rozmontować ogromny radiator. Sam nie wiem. A czy na tym zdjęciu nr. 1 wylał kondensator czy stało się coś innego?
  • Pomocny post
    #10 4371936
    phoe
    Poziom 29  
    gringo001 napisał:
    Tam trzeba by do wlutowania tego kondensatora rozmontować ogromny radiator. Sam nie wiem. A czy na tym zdjęciu nr. 1 wylał kondensator czy stało się coś innego?

Jak chodzi o ten kondensator elektrolit w lewym dolnym rogu, to to nie jest rozlany elektrolit, tylko klej.

Link - tu masz przyklady uszkodzonych kondensatorow elektrolitycznych. Rowniez gdzies na forum byl szczegolowy tutorial dotyczacy naprawy zasilacza ATX, poszukaj a znajdziesz.
  • #11 4380345
    gringo001
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. W głębi zasilacza znalazłem jednak kilka wybrzuszonych kondensatorów które lekko wylały. Kupiłem nowy zasilacz Be Quiet 500W i komputer działa, więc już na pewno walnięty był zasilacz. Ten nowy jest na prawdę niezły praktycznie w ogóle go nie słychać bo wentylator włącza się tylko w stanach nadmiernego obciążenia. Z resztą nawet przy włączonym wentylatorze praktycznie go nie słychać (głośniejsza jest pompka od układu chłodzącego wodą:).

Widać z tego, że nawet Tagany potrafią od czasu do czasu paść. Dodam, że komputer nie był nadmiernie użytkowany i ma dopiero jakieś 3 lata.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zasilacza Tagan TG420-UO1, który po włączeniu komputera nie dostarczał prawidłowych napięć na wyjściach (zamiast 12 V i 5 V pojawiały się niższe wartości około 2 V i 3 V). Po odłączeniu od płyty głównej napięcia wracały do normy, a podłączenie prostego odbiornika (np. wentylatora) nie obciążało zasilacza na tyle, by ujawnić usterkę. Diagnostyka obejmowała pomiary napięć pod obciążeniem, testy z użyciem stycznika do uruchomienia zasilacza bez płyty oraz wizualną inspekcję wnętrza zasilacza. Znaleziono w środku wypadnięty kondensator oraz wybrzuszone i lekko wyciekające kondensatory elektrolityczne, co wskazywało na uszkodzenie elementów filtrujących. Zalecano wymianę kondensatorów lub zakup nowego zasilacza. Ostatecznie zakup nowego zasilacza Be Quiet 500W rozwiązał problem, potwierdzając uszkodzenie oryginalnego zasilacza Tagan. Nowy zasilacz charakteryzuje się cichą pracą wentylatora, który uruchamia się tylko przy dużym obciążeniu. Dyskusja podkreśla, że nawet renomowane zasilacze Tagan mogą ulec awarii po kilku latach użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA