Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prośba o pomoc w doborze agregatu prądotwórczego.

adamo_g 02 May 2008 11:16 2991 3
    adamo_g
    Level 11  
    Witam
    Postaram się opisać krótko mój problem. Chcę zakupić agregat prądotwórczy z silnikiem diesel'a trójfazowy, gdyż posiadam kilka potrzebnych urządzeń z silnikami trójfazowymi. Moc tego sprzętu to w granicach 6,5kVA (mocy pozornej to będzie tak około 5kW czynnej jeśli się nie mylę). Nie byłoby problemu gdyby nie moja spawarka, która jest na 230V. Pobiera ona około od 2,5 do 6kW. Ponieważ będę spawał na raczej małych elektrodach szacuję pobór na 3 do 3,5kW. We wszystkich agregatach które spotkałem gniazdo jednej fazy ma ograniczenie około 2kW (co jest logiczne). Najlepszym wyjściem jakie usłyszałem od sprzedawców jest kupienie agregatu z wbudowaną spawarką lub zakupienie dwóch agregatów na 400 i 230V. Oba wyjścia raczej nie wchodzą w grę. Moje pytanie do Was to czy ktos zna może jakąś konstrukcję którą może mi polecić. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Robert Kaminski
    Level 25  
    Może po prostu wyprostować napięcie z trzech faz a później posiekać to na 50Hz.Wtedy wszystkie fazy obciążone będą równomiernie.Można też szukać spawarki 3f.Rozwiązanie z falownikiem chyba będzie najtańsze.
    Jarek68
    Level 21  
    Przykro ale nie przeskoczysz tego :-( Żeby twoja spawarka działała z agregatem to musi on być truj fazowy i mocy przynajmniej 18 kW :-) Pamiętaj że spawarka to obciążenie indukcyjne którego nie lubią agregaty :-) Albo moc agregatu musi być sporo większa :-) Z gniazda siłowego robisz przejściówkę na 230V i nie potrzebne ci gniazdko z małym zabezpieczeniem które jest wbudowane w małe agregaty :-) Ja mam silnik 10 kW z bardzo ciężkim rozruchem :-) Miałem agregat 30 kW i nie dawał rady :-( Teraz mam agregat 100 kW i jest dobrze :-) Agregaty są liczone na obciążenie oporowe a przy indukcyjnych obciążeniach to już inna historia :-) Nie będę się rozpisywał w kwestiach technicznych bo trzeba by sporo pisać :-(
    Robert Kaminski
    Level 25  
    Jeżeli silnik miał ciężki rozruch to prądy przekraczały 60A przez dość długi czas.Nic dziwnego ,że agregat nie wytrzymywał.