logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaba jakość filmów na LCD: przeplot, matryca MVA, VideoStudio 11, Panasonic

harvard1979 03 Maj 2008 20:18 2418 9
REKLAMA
  • #1 5102178
    harvard1979
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Zmieniłem niedawno monitor CRT na LCD i z przykrością stwierdzam, że filmy stworzone za pomocą VideoStudio 11 i kamerka cyfrową Panasonica ladnie wygladają na stacjonarnym DVD oraz na monitorach CRT.
    Jednak na monitorach LCD wygladaja jak telewizja analogowa z lekkim 'sniegiem" i nie wiem dlaczego tak jest.
    Dla upewnienia sie ze to nei ja cos poknocilem wrzucilem kilka filmow stwroznych przez zaklady zajmujące sie video filmowaniem i niestety kazdy film na LCD wyglada jakosciowo bardzo kiepsko.
    Monitor z matrycą MVA EIZO.
    Byłem jednak ciekawy czy aby moj monitorek nie jest felerny i pozyczyłem od kolegi ze sklepu z kompami LG i Asusa.
    Na kżdym to samo.
    Co może być przyczyną tak słabej jakości obrazu na monitorach LCD?
    Czy usuwa sie przeplot do monitorów LCD czy nie trzeba go usuwać jeżeli chce sie ogladać filma na LCD?
    Czy wogołe efekt przeplotu występuje na LCD?

dzięki
  • REKLAMA
  • #2 5102253
    sefirot
    Poziom 1  
    Pierwsze pytanie, jaka masz rozdzielczosc na monitorze.

W tv masz masz niska rozdzielczosc, jesli dobrze pamietam 640x512

Nie wiem dokladnie jaki masz model tego eizo, ale jesli 20 calowe to 1600x1200 i stad roznica nawet w stosunku do zwyklego crt, ktory w wiekszosci modelil ma 1024x768.

Inna sprawa, ze jesli miales dobrego crt'ka to zaden lcd nie pokaze Ci takiej jakosci:)

W LCD masz rowniez różne matryce, TN - najslabsza, Mva/Spva/SIPS.

Roznia sie parametrami, czasami reakcji i iloscia kolorow, ktore potrafia wyswietlic.
  • REKLAMA
  • #3 5102262
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Głownie o rozdzielczość tutaj chodzi, materiał jest w mniejszej rozdzielczości niż wyświetla monitor i to dlatego. Z tego względu powstały nowe formaty zapisu z większą rozdzielczością.
  • REKLAMA
  • #4 5102298
    czokus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    A czy ten sam efekt występuje przy uruchomieniu filmu w oknie co i na full screen? Być może to wina tego że obraz musi zostać w odpowiedni sposób rozciągnięty (interpolacja) do wyższej rozdzielczości jaką ma ten lcd.
  • #5 5102416
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Najprawdopodobniej problem dotyczy odtwarzania materiału nagranego z przeplotem. Niestety na LCD zauważalne jest "rozjeżdżanie" się linii parzystych i nie parzystych, w szczególności podczas ruchu kamery na boki.
    Obraz na LCD nie jest gorszy, wręcz przeciwnie - jest bardziej wierny i uwidacznia wszelkie niedoskonałości nagrania.
  • REKLAMA
  • #6 5102447
    harvard1979
    Poziom 12  
    Dzięki Wam za odpowiedzi.
    Eizo z matryca MVA także nie TN wiec powinno być lepiej.
    Materiał który mam zrobiony kamerą ma format 4:3 (jak monitor) z tym ze jest to DVD, a mój monitor to 19'' 1280x1024.
    Efektu rozjeżdżających się linii nie widze tylko po prostu jakby śnieżenie i nie wiem dlaczego tak jest, a ten monitor CRT nie był górnych lotów.
    Co do fol screena nie ma to znaczenia każdy sposób wyświetlania ma śnieg.
    Mam włączoną akcelerację sprzętową w Power DVD i lekko to polepsza ale w dalszym ciągu lipa.
    Powiedzcie mi czy w LCD występuje przeplot czy tez nie?
    Poprawiłem TONI_2003
  • #7 5102539
    tzok
    Nie, w żadnym współczesnym monitorze komputerowym nie występuje przeplot, ale w CRT ze względu na jego analogową naturę i sposób "rysowania" obrazu tego typu defekty nagrania są mniej wyraźne.
  • #8 5102577
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Nie ma przeplotu w LCD.
    Monitor CRT nie ma tak ostrego obrazu jak LCD przez co szumy i drobne detale sa usrednione. O ile CRT daje sobie rade z sygnalem analogowym z kablowki o tyle LCD wypada blado, obraz wydaje sie beznadziejny. :-)
    Dodatkowo przetwarzanie cyfrowe wprowadza dodatkowe szumy kwantyzacji. Nie napisalej jakim kabelkiem masz podlaczony ten LCD do komputera, ale jak analogowym to obraz przetwarzany jest z cyfrowego sygnalu na analogowy a potem z powrotem na cyfrowy.
  • #9 5103260
    harvard1979
    Poziom 12  
    monitor podlaczony przez dvi.
    czyli jak rozumiem na tv przeplot wystepuje? i chca ogladac material na stacjonarce czy trzeba go usuwac czy dvd to zrobi za mnie?
    dzieki
    pytam poniewaz mam dosc znoszenia monitorow do domu (zona ma dosc graciwa) i czasu brak na proby
    dzieki
  • #10 5104000
    tzok
    Normalny TV wyświetla obraz z przeplotem i w dość niskiej rozdzielczości, obraz jest rozmyty, a wszelkie szybkie zmiany (np. szum z przetworników A/C,C/A w kamerze) jest uśredniany.
    TV 100Hz mają sprzętowe układy do niwelowania efektu przeplotu.
    HDTV i monitory pracują w dużo wyższej rozdzielczości i w tybie progressive scan (czyli bez przeplotu), odwzorowanie obrazu jest dużo wierniejsze i uwidaczniają się jego wszelkie niedoskonałości. Ponadto ekrany LCD są z natury cyfrowe i wyświetlają obraz o stałej liczbie punktów, jeśli materiał wejściowy ma inną rozdzielczość jest skalowany, co w zależności od "wyrafinowania" algorytmu skalującego wygląda lepiej lub gorzej, ale często są widoczne bloki pikseli o ostrych krawędziach.

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabej jakości filmów wyświetlanych na monitorach LCD, nagranych kamerą cyfrową Panasonic i zmontowanych w VideoStudio 11, wynika głównie z różnic w rozdzielczości oraz obecności przeplotu w materiale źródłowym. Monitory LCD, w tym modele z matrycą MVA (np. EIZO), nie obsługują przeplotu, co powoduje widoczne artefakty takie jak "śnieżenie" lub rozjeżdżanie się linii podczas ruchu obrazu. CRT, ze względu na analogowy sposób wyświetlania i niższą rozdzielczość, maskują te niedoskonałości. Materiał wideo o niższej rozdzielczości niż natywna rozdzielczość LCD jest skalowany, co może pogarszać jakość obrazu. Połączenie monitora LCD przez interfejs DVI eliminuje dodatkowe zakłócenia związane z konwersją sygnału analogowo-cyfrowego. Telewizory CRT wyświetlają obraz z przeplotem i niższą rozdzielczością, często z wbudowanymi układami do usuwania przeplotu, natomiast monitory LCD i HDTV pracują w trybie progressive scan, co uwidacznia wszelkie niedoskonałości nagrania. Usuwanie przeplotu (deinterlacing) jest konieczne przed wyświetlaniem na LCD, gdyż LCD nie obsługuje sygnału przeplotowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA