logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarno-biały obraz z TVout na TV - Gainward GeForce FX5600, co sprawdzić?

Papa_Bizkit 22 Sty 2004 11:42 2645 14
REKLAMA
  • #1 485786
    Papa_Bizkit
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam problem z TVout, nie wiem co jest, ale mam czarno biały obraz :cry: na TV. Sprawdzałem kabel i jest dobrze zrobiony. Nie wiem jakie mogę być jeszcze przyczyny, aha kabel robiłem według strony http://www.republika.pl/krzyskargul/www/tvout/tvout.htm Może to jest kwestia karty graficznej?? Pracuje na athlonie 2500 płyta główna to gigabyte nforce 2pro (czy jakoś tak... juz nie pamietam) a grafika to gainward geforce fx5600 z TV out. czekam na odpowiedź! dzieki bardzo
  • REKLAMA
  • #2 485817
    graby
    Poziom 1  
    niektore telewizory nie posiadaja pelnego zlacza scart (brak rgb i s-video) w tym przypadku obraz bedzie czarno-bialy - (niepodlaczony sygnal chrominancji), potrzebna bedzie przejsciowka s-video-composit
  • #3 485845
    Papa_Bizkit
    Poziom 11  
    ale ja w TV mam tylko 2 wejścia EURO i nic wiecej, a TV to Philips 29cali, a ta przejściuwka załatwi sprawe??
  • #4 485858
    pszemeq
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    a zupelnie inaczej ...sprawdziłeś, że masz poprawnie ustawiony system TV ...nie np. NTSC albo inny SECAM L. Paru moiich klientów miało taki banalny (!) problem z ustawieniem w sterownikach karty.
    pszemeq
  • #5 485888
    qra_633
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Tia
    Philips
    Też to miałem, u mnie po odpaleniu TV tak że jest obraz z kompa trzeba wejść w menu telewizora i przełączyć opcję "magnetowid" na svideo, bo standardowo jest na composite.
    A dokładnie to: Menu główne\opcje specjalne\magnetowid AV
  • REKLAMA
  • #6 485998
    wojtas
    Poziom 15  
    Sprawdz w ustawieniach sterownikow do karty graficznej w sekcji poswieconej TV-OUTowi jak jest przesylany sygnal w jakim systemie itp. Niekiedy trzeba przelaczyc by odpowiednio laczyl Ch i Y na TV-OUT jesli wysylasz poprzez S-VIDEO.
  • #7 486038
    umli
    Poziom 12  
    na początku tez tak mialem i to była kwesta ustawienia odpowiedniej opcji w sterownikach do karty graficznej we właściwościach ekranu w zakładce ustawień sterowników karty graficznej
  • #8 486134
    Baca
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Sprawdz ustawienia karty graficznej na wyjsciu TV (sprawdz system koloru)
  • REKLAMA
  • #9 486216
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!
    Papa zobacz na ustawienia sygnalu to co pisal "przemeq" . Czyli standard sygnalu! Jesli dobrze pamietam to na PAL-Belgium nie bylo takich jak u Ciebie problemow!!!!!!!!!!
  • #10 486390
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    problem poruszany już na forum to wina ustawień we właściwościach ekranu szukaj na forum
  • #11 487911
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    U mnie na karcie Nvidii Geeforce 4 MMX... z tv out w ustawieniach standardowych jest NTSC. Jak już ktoś wyżej napisał trzeba przełączyć na Pal B. U mnie zadziałało.
  • REKLAMA
  • #12 2039334
    Kondrax
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    No i przyszło zbawienie tej kwesti 3 godziny meczenia szukania i jest bo mialem takis am problem http://circuits.epanorama.net/circuits/svideo2cvideo.html jak sie ma nie orginalna wtyczke nie do karty tylko kupiona w sklepie za 5 zł to ona nie ma zwarte w jednym miejscu i nie ma kondesatora ja dalem 102 bo nie mialem 471 i kolor jest. A i pal B oczywicie lub argentyna pal N.
    Załączniki:
    • Czarno-biały obraz z TVout na TV - Gainward GeForce FX5600, co sprawdzić? 2.JPG (26.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czarno-biały obraz z TVout na TV - Gainward GeForce FX5600, co sprawdzić? 1.JPG (24.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2292207
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Kondrax napisał:
    No i przyszło zbawienie tej kwesti 3 godziny meczenia szukania i jest bo mialem takis am problem http://circuits.epanorama.net/circuits/svideo2cvideo.html jak sie ma nie orginalna wtyczke nie do karty tylko kupiona w sklepie za 5 zł to ona nie ma zwarte w jednym miejscu i nie ma kondesatora ja dalem 102 bo nie mialem 471 i kolor jest. A i pal B oczywicie lub argentyna pal N.

Zrobiłem wczoraj ten "patent" na kond. 471, ale nie działał jak zrobiłem w/g tego schematu. :cry:

Ten sam kondenasator podłączyłem do 3 a nie do 4 i wszystko działa.
  • #14 2292436
    kila
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    ja mam zrobione tak:

1) przewod z karty graficznej mam podlaczony do: http://allegro.pl/show_item.php?item=84357789
    2) z zoltego gniazda chinch podlaczylem sie do VIDEO-IN w magnetowidzie w kotrym jest modulator UKF
    3) tym samym nasz sygnal z kompa plynie zwyklym przewodem telewizyjnym do TV razem z kablowka (oczywscie opowiednio zmodulowany)
    4) wlaczam magnetowid, wlaczam kanal 0 w TV (na nim mam syg. z magnetowidu) i ciesze sie obrazem z kompa na 32` TV :)

Jak chcesz napisz na PM to dokladnie opisze Ci jak to zrobic...

pozdrawiam :)
  • #15 2351137
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    zainstaluj sterowniki do karty nie używaj standardu z windy!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem czarno-białego obrazu z wyjścia TV-out na telewizorze Philips 29" przy użyciu karty graficznej Gainward GeForce FX5600 wynika najczęściej z nieprawidłowych ustawień sygnału w sterownikach karty graficznej. Konieczne jest sprawdzenie i ustawienie odpowiedniego standardu telewizyjnego (PAL-B, PAL-N, SECAM lub NTSC) w panelu sterowania karty graficznej, gdyż domyślnie może być ustawiony NTSC, co powoduje brak koloru. Dodatkowo, niektóre telewizory posiadają tylko wejście EURO (SCART) bez pełnego sygnału RGB lub S-Video, co skutkuje wyświetlaniem obrazu czarno-białego z powodu braku sygnału chrominancji. W takim przypadku zalecane jest użycie przejściówki S-Video do Composite lub odpowiedniego kondensatora (np. 471 pF) w kablu, aby poprawić przesył sygnału kolorowego. Alternatywnie można wykorzystać magnetowid jako modulator sygnału, podłączając wyjście TV-out do wejścia VIDEO-IN magnetowidu, a następnie sygnał z magnetowidu do telewizora na kanale 0. Ważne jest także, aby nie korzystać z domyślnych sterowników systemowych, lecz zainstalować dedykowane sterowniki producenta karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA