logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIWA NSX-V900 - Problem z ustawieniem talerza w zmieniaczu płyt CD

KHRIS 02 Paź 2002 15:21 6014 9
REKLAMA
  • #1 49831
    KHRIS
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    W zestawie AIWA NSX-V900 i innych z potrójnym zmieniaczem płyt wystepuje problem z prawidłowym ustawieniem talerza w stosunku do czytnika. Polega to na tym, że talerz zatrzymuje się a następnie minimalnie cofa. Efektem jest brak swobodnego pobierania płyty ( nie zawsze) a przez to laser jej nie widzi. Sprawdzałem mechanicznie jest wszystko ok. Elektrycznie nie wiem nie mam schematu. Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
    Pozdr. KB
  • REKLAMA
  • #2 49879
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    ja usuwam problem cofania tależa wymieniając pasek napędu tależa na trochę mniejszy to silnik ma trochę większy opór i efekt cofania praktycznie nie występuje ale wielkość paska trzeba dobrze dobrać bo jeżeli pasek będzie za mały to tależ nie będzie dochodził na oś. sam kiedyś miałem ten problem jak dobrałem pasek kupiłem zaraz większą ilość i nie mam teraz kłopotu sam efekt występuje z powodu z użycia paska
  • REKLAMA
  • #4 1780899
    fusemul
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dajcie znać czy wymiana paska pomogła. I który to pasek trzeba wymieniać? Czy ten odpowiedzialny za wysuwanie talerza. Bo sam talerz to chyba nie obraca sie na pasku tylko za pomocą zębatek.
    Mam ten sam problem i nie mogę sobie poradzic.
  • REKLAMA
  • #6 1782060
    fusemul
    Poziom 11  
    Dzięki Stanisław!
    Udało mi sie naprawić jednak bez wymiany paska. Po pierwsze - go nie miałem rozebrałem wieżę ale po drugie nie wiedziałem jak sie dostac do tego paska aby go zdjąc. Chyba jakos od spodu trzeba wyjąc ośkę ze ślimakiem. Jak składałem talerz to zauważyłem ze pozycja płytki zależy od tego za który trybik się ten talerz zaczepi. przesunąłem o jeden ząbek skręciłem i jest ok.
    Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #7 1782431
    Stanisław Mikulec
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Rozumiem, że był rozsynchronizowany mechanizm zębatkowy. Zębatki mają znak, który powinien pokrywać się z takim wypustkiem w obudowie całego CD. Talerz natomiast można włożyć obojętnie w jakiej pozycji, ponieważ układ czujnika optycznego wyczuje na której pozycji się znajduje. Pod talerzem są ząbki odpowiednio od nr. pozycji.
    Do paska dostajemy się od spodu a wymiana polega na rozczepieniu czarnego wałka z tą białą zębatką. Może Przeczyściłeś przy okazji ten pasek, który ma teraz lepszą lepkość i w związku z tym płytka podchodzi dokładnie pod laser?.
    Pozdrawiam
    Stanisław
  • #8 1784339
    fusemul
    Poziom 11  
    dzięki Stanisław
    Jakbyś mógł mi precyzyjniej określic sposób wymiany paska. Jak tam sie dostać od spodu.
    odkreciłem śruby z boku odczepiłem przód wiezy od płytki bocznej chciałem wyjąc ten wysuwany talerz aby sie dostac od spodu do tej oski ze ślimakiem na której jest pasek ale to sie chyba tak nie da. A może trzeba odkrecić jeszcze śruby od tyłu. Na razie wszytsko działa ale na przyszłośc chciałem wiedziec.
    Jacek
  • #9 1784462
    Stanisław Mikulec
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam.
    Trzeba wyciągnąć całego CD-ka z wieży więc i te trzy śruby z tyłu należy odkręcić i dodatkowo dwie listwy przewodów łączących z resztą elektroniki. Teraz nie pamiętam dokładnie, ale po wysunięciu całej karuzeli do przodu powinno od spodu już widać zębatkę zasprzęgloną z ośką, na której znajduje się pasek. Gdyby tak nie było, to niestety, ale trzeba odlutować silnik z elektroniki znajdującej się pod CD-kiem, wyciągnąć tą elektronikę i wtedy pokażą nam się zębatki i pasek . Mając przed oczyma to miejsce, wystarczy podważyć w miejscu zasprzęglenia się tych dwóch elementów i rozszczepić je. To wszystko- mamy pasek, wymieniamy na nowy i składamy w sposób odwrotny.
    Nie wysuwaj sań całkowicie tzn. nie zwalniaj zaczepów blokujących całkowite wysunięcie . Taki manewr może kosztować synchronizowanie zębatek w czasie składania.
    Pozdrawiam
    Stanisław
  • #10 1785585
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Ponieważ mam tą wieżę i podobny problem a także zuzyty laser to mam pytanie do kolegów,jaki typ lasera jest w tej wieży?Firama Impel życzy sobie,aby podać typ lasera przy zakupie.Wieża ma ok.7 lat,ale odtwarzanie CD było dość rzadkie i może macie jakieś inne sugestie,bo odtwarzanie pogarszało się stopniowo.Czyściłem laser,ale to nie pomogło.Pozdrawiam-Zygmunt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W modelu AIWA NSX-V900 z potrójnym zmieniaczem płyt CD występuje problem z prawidłowym ustawieniem talerza względem czytnika, objawiający się zatrzymywaniem talerza i jego minimalnym cofaniem, co utrudnia pobranie płyty i uniemożliwia odczyt laserowi. Przyczyną jest najczęściej zużyty lub niewłaściwie dobrany pasek napędu talerza, który można wymienić na pasek o nieco mniejszej długości, zwiększając opór silnika i eliminując efekt cofania. Dostęp do paska uzyskuje się od spodu po wyjęciu całego modułu CD z wieży, co wymaga odkręcenia śrub z tyłu i odłączenia przewodów. Mechanizm talerza opiera się na zębatkach, które muszą być prawidłowo zsynchronizowane, a talerz powinien być zamocowany tak, aby znaki na zębatkach pokrywały się z wypustkami obudowy. Czasem wystarczy przesunąć talerz o jeden ząbek, aby poprawić pozycjonowanie. Wymiana paska lub korekta ustawienia zębatek rozwiązuje problem. Dodatkowo pojawiło się pytanie o typ lasera stosowanego w wieży AIWA NSX-V900, gdyż laser jest zużyty i wymaga wymiany, a producent Impel wymaga podania dokładnego typu lasera przy zakupie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA