logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz samochodowy 2x20W J-60 na TDA2005R - buczenie zamiast dźwięku

marcon13 05 Maj 2008 08:53 4394 16
REKLAMA
  • #1 5106901
    marcon13
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Dostalem od kumpla wzmacniacz samochodowy 2x20W z kitu J-60. Stoi na dwoch kosciach TDA2005R. Najpierw kumplowi poszedl jeden kanal, potem drugi. Dostalem go niedzialajacego, znajomy poradzil mi zmienic kostki TDA. Przelutowalem jednak nic nie pomoglo. Po podlaczeniu sygnalu, zasilania (trafo 12V od wieży) i glosnikach, zamiast muzyki leci uciazliwe buczenie. Nie mam pojecia co sie moglo stac, macie jakis pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 5106919
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Sprawdź ścieżki bo te lubią sie przepalać, zwłaszcza zasilanie. Elektrolity też wymień.
  • #3 5106959
    marcon13
    Poziom 12  
    Kondensatory wydaja sie ok a sciezki sa troche jakby zabrudzone kalafonia. Zaznaczam ze jestem poczatkujacy i zamieszczam zdjecia, moze po nich ktos da rady ocenic co jest nie tak

• #4 5107359
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Jest wogóle mostek i elektrolity na zasilaniu :?:
    Może podłączyłeś to bezpośrednio do transformatora :P
  • REKLAMA
  • #5 5107368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5107398
    marcon13
    Poziom 12  
    No podlaczylem bezposrednio do trafa :P Nie wiedzialem ze trzeba do mostka prostowniczego, kumpel laczyl do zasilacza 15W jakiegos zwyklego, ja dalem prosto do trafa w koncu tez 12V. Nie wiem w jaki sposob ja kumpel zepsul, cos wspominal ze podlaczyl zasilanie do wyjscia na glosniki :/. Kondensatory elektrolityczne na wejsciu sa po 470uF. Plytka nie jest w rewelacyjnym stanie.
    Czytalem na innym forum ze tda2005 mozna uwalic w kilka sekund gdy podlaczymy zasilanie a nie bedzie glosnikow podlaczonych. Mi sie tak zdarzylo, podlaczylem zasilanie a dopiero potem glosniki. To co musze kupic nowe kostki, przelutowac i do zasilania dac mostek? Prosze napiszcie cos o tym mostku
  • #7 5107415
    natenczas
    Poziom 2  
    Najpierw polutuj ten wzmacniacz porzadnie bo na zdjeciach nie wyglada to zbyt ladnie
  • REKLAMA
  • #8 5107487
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Mostek i Elektrolity to PODSTAWA
    Jeśli nie wiesz jak je połączyć to rozejrzyj się na elektrodzie za typowym schematem zasilacza.
  • #9 5108047
    fuutro
    Poziom 43  
    Problem wyjaśniony. Trzeba było kumpla dopytać taki szczegół jak zasilanie.
  • REKLAMA
  • #13 5111014
    marcon13
    Poziom 12  
    Zrobilem mostek prostowniczy wzmacniacz gra bardzo cicho i strasznie glosno pierdzi.Kostki byly kupione nowe i przelutowane, jednak nie wiem co jest przyczyna tego buczenia. Zwarc zadnych nie ma, mostek do zasilacza zrobiony. Co teraz zrobic?
  • #14 5120842
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Jest mostek, a jaką pojemność kondensatora/kondensatorów dałeś :?:
  • #15 5123408
    marcon13
    Poziom 12  
    kondensatory sa jak na scemacie, na wejscia zasilania 100u, 400u a na wejscie sygnalu 2,2u. Kupilem dzis miernik z transformatora mam 11V napiecia a po zastosowaniu mostka 14,8V. Tylko mam to jako napiecie zmienne, na stalym mi pokazuje 0. Wybaczcie mi troche lamerskie pytanie ale czy tak powinno byc? Napiecie powinno byc zmienne? Aha i moglby ktos podeslac jakis link o szukaniu zwarc? Mam ustawiony miernik na 2MOhm i na sasiednich sciezkach mi pokazuja sie jakies liczby ale przeciez one sa polaczone do uklady scalonego no i mysle ze to przez niego. Czy dobrze kombinuje? Czy to jest zwarcie czy normalne polaczenie sciezek(mierze na dwoch sasiednich sciezkach odchodzacych do tda)
  • #16 5123848
    fuutro
    Poziom 43  
    Wpychanie się z miernikiem w złożony układ daje często nieprawdziwe/nic nie warte informacje, zwłaszcza pomiary oporów. Musisz dać na wyjście mostka jakiś konkretny elektrolit bo tam jak na razie masz napięcie odzerowo tętniące o określonym kierunku a z takim wzmak za bardzo nie pogada i stąd taki nacisk na kondensatory filtrujące.
  • #17 5184134
    marcon13
    Poziom 12  
    Wpakowalem prowizorycznie 1000uF 16V (zaczal sie wybrzuszac i odlaczylem go czym predzej). Klopotem najprawdopodobniej byly oderwane pola lutwonicze, zrobilem obejscia. Na wyjsciu bylo 2.3V napięcia stałego!!!! A miedzy wyjsciem a masa bylo 1000Om a w poradniku na elektrodzie przeczytalem ze powinno byc 600. Zostawilem na chwile wzmacniacz podlaczony do zasilania i mierzylem napiecia. Jakiez bylo moje zdziwienie kiedy odkrylem ze spaliłem transformator od wieży! i teraz nie działa mi ani wieża ani wzmacniacz.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz samochodowy 2x20W z kitu J-60 oparty na układach TDA2005R generuje buczenie zamiast dźwięku. Problem wynikał z nieprawidłowego zasilania – wzmacniacz był podłączony bezpośrednio do transformatora 12V bez mostka prostowniczego i kondensatorów filtrujących, co powodowało brak stabilnego napięcia stałego i uszkodzenia układów. Po zastosowaniu mostka Graetza i odpowiednich kondensatorów elektrolitycznych (np. 100µF, 400µF na zasilaniu oraz 2,2µF na wejściu sygnału) wzmacniacz zaczął działać, jednak nadal występowało ciche granie i buczenie. Dodatkowo zauważono problemy z jakością lutowania i oderwanymi polami lutowniczymi, które wymagały naprawy. Próba użycia kondensatora 1000µF 16V zakończyła się jego uszkodzeniem, a dalsze testy spowodowały przepalenie transformatora. Zalecane jest dokładne wykonanie mostka prostowniczego, zastosowanie odpowiednich kondensatorów filtrujących oraz staranne lutowanie i sprawdzenie ciągłości ścieżek, aby uniknąć zwarć i uszkodzeń elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA