logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi CMT2719 - G9PL2: Brak obrazu i dźwięku, szare tło, ciemny pas na dole

marekniko 05 Maj 2008 09:34 1950 6
REKLAMA
  • #1 5106985
    marekniko
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    TV jw. Po włączeniu brak obrazu. Szare tło a na dole ekranu ciemny pas około 8 cm. Brak głosu. Jaka może być tego przyczyna? Gdzie szukać usterki? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdr. Jak przełączam na Video 1, Video 2 i S.Video to te napisy podrygują sobie i na dole też jest szary pas.
  • REKLAMA
  • #2 5107189
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam. Nie znam tego TV, ale proponował bym poszukać usterki w układzie telegazety.
  • REKLAMA
  • #3 5115011
    marekniko
    Poziom 17  
    Dzięki <fotobzyku>za zainteresowanie. W telegazecie wymieniłem wszystkie elki. Teraz dryga tylko na Video2 i jest szary pas na dole ekranu. Obraz pokazał się ale z zerwaną synch. pion. Jak włączyłem na TV-info na obraz kontrolny, to pasy są pofalowane w pionie a napis TVP-Warszawa jest przechylony i znajduje się na dole ekranu, a pośrodku ekranu widać pasek z impulsami powrotów. Gdzie szukać przyczyny? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 5115900
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    A jak z kondensatorami filtrującymi napięcia zasilające. Proponuję sprawdzi czy nie ma tętnień. Sprawdź jeszcze kondensatory elektrolityczne na 200-250V w pobliżu trafopowielacza Zazwyczaj są to 22-100µF. I jeszcze spróbuj podgrza najlepiej lutownicą kondensatory w pośredniej., albo sam scalak.

Dodano po 1 [minuty]:

Brak synchronizacji jest tylko z AV czy z anteny też? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
  • #5 5116476
    marekniko
    Poziom 17  
    Przełączając przyciskiem pilota TV/VIDEO ,na ekranie napis VIDEO 1 "stoi jak drut", VIDEO 2 "skacze", S VIDEO "stoi jak drut". Na programach "skacze". Oprócz tego nie mogę wyłączyć pilotem w standby. Po wciśnięciu przycisku wył. ekran jasny z liniami powrotów. Pozdr. Jutro sprawdzę te elki koło trafopowielacza (33uF/250V i 10uF/100V).
  • #6 5118106
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    W tym modelu Hitachi nalezy wymienić prawie wszystkie elektrolity które są podejrzane prędzej lub później sie zrobią mokre tak około 40szt kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #7 5118837
    marekniko
    Poziom 17  
    Wymieniłem wszystkie elki koło trafopowielacza i nic nie pomogło. Może ktoś jeszcze coś podpowie? Co z tym standby? Gdzie szukać i czego? Pozdr. Po włączeniu na drugi dzień musiałem czekać około 3 min. i najpierw słychać było szum a następnie głos i marny obraz z brakiem synch. pion.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Hitachi CMT2719 - G9PL2 występuje problem z brakiem obrazu i dźwięku, pojawia się szare tło oraz ciemny pas o szerokości około 8 cm na dole ekranu. Po włączeniu brak synchronizacji pionowej, a na wejściach Video 1 i S-Video obraz jest stabilny, natomiast na Video 2 obraz „skacze”. Przy próbie przełączenia na różne źródła pojawiają się drgania napisów i szary pas. Wymieniono kondensatory elektrolityczne w układzie telegazety, co częściowo poprawiło obraz, lecz problem z synchronizacją i pasem pozostał. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów filtrujących napięcia zasilające, szczególnie elektrolitów 22-100 µF przy trafopowielaczu (np. 33 µF/250V i 10 µF/100V), oraz podgrzanie lutownicą kondensatorów i scalaków w układzie pośredniej częstotliwości. W modelu tym często konieczna jest wymiana większości elektrolitów (około 40 sztuk), gdyż z czasem ulegają uszkodzeniu. Po wymianie kondensatorów przy trafopowielaczu problem nie ustąpił. Dodatkowo występuje problem z wyłączaniem telewizora pilotem – po naciśnięciu przycisku ekran pozostaje jasny z liniami powrotów. Po dłuższym czasie od włączenia pojawia się szum, a następnie dźwięk i obraz z zerwaną synchronizacją pionową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA