logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klucz udarowy Hitachi WR18DL - regulacja momentu dokręcenia

jareki007 05 Maj 2008 13:20 3775 4
REKLAMA
  • #1 5107533
    jareki007
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam!
    Mam pytanie odnośnie regulacji momentu dokręcania w kluczu udarowym Hitachi WR18DL, w instrukcji jest napisane, że jest on regulowany elektronicznie i zależy od długości pracy klucza, rodzaju śrub itp.. Wszystko fajnie, tylko skąd mam wiedzieć, czy dokręciłem śrubę momentem np. 100 czy 120 Nm? Wie ktoś ja precyzyjnie dojść do żądanej wartości? Problem prawdopodobnie tyczy się różnych tego typu narzędzi, niekoniecznie tej firmy.
  • REKLAMA
  • #2 5109052
    j_a_c
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Użyć klucza dynamometrycznego,jedyna pewna metoda ,sa klucze automatyczne dokręcające z zadanym momentem nawet bardzo dokładnie ,ale zaczynają sie od 5000 w górę.
    a jak interesuje Ciebie czy dokręcasz 100Nm czy 120 Nm to klucz dynamometryczny o takiej dokładności może kosztować tyle co ten klucz udarowy
  • REKLAMA
  • #3 5109399
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 5110978
    jareki007
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Tak jest napisane w instrukcji obsługi. Jednak okazało się, że ten klucz to zabawka bo żadnej śruby w zawieszeniu nie mogłem nim odkręcić. Mam jeszcze jedno pytanie, wprawdzie nie związane z klucze ale zadam je tu. Przy piaście w VB są cztery szpilki, za pomocą których przykręca się ją do wahacza. Są tam takie nakrętki z kołnierzem. Nie mogę ich nigdzie kupić więc wziąłem zwykłe nakrętki bez kołnierza w klasie 10 - o podwyższonej wytrzymałości oraz w klasie 8 z plastikową wkładką. Pomyślałem, ze przykręcę piastę za pomocą tych mocniejszych i zakontruję dla pewności tymi słabszymi. Jak myślicie, będzie ok?
  • #5 5113486
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA