logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakiego języka programowania najlepiej się uczyć?

creativ_pl 06 Maj 2008 17:22 3870 28
REKLAMA
  • #1 5112063
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Moje pytanie brzmi Jakiego języka programowania uczyć się najlepiej ?
    Chodzi mi tutaj że chciałbym sie zacząć uczyć programowania tylko nie wiem jakie książki oraz jaki język. Jeżeli ma ktoś jakieś propozycje chętnie posłucham.
  • REKLAMA
  • #2 5112070
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Podstawowe pytanie to: co chcesz programować?
  • REKLAMA
  • #5 5112108
    don diego
    Poziom 32  
    Myślę, że sam powinieneś sobie dobrać język. Ogólnie do wyboru masz asemblera, C i Bascoma (o innych nie słyszałem, chociaż zapewne istnieją:)). Proponuję na początek poczytać przyklejone tematy w dziale mikrokontrolery. Ja zaczynałem od asemblera na AVRach. Teraz przerzucam się na C, ale programuję ostatnio tylko ARMy.
  • #7 5112134
    don diego
    Poziom 32  
    Nie bardzo wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz. Chcesz żeby ktoś Ci powiedział co dla Ciebie będzie najlepsze? OK. Naucz się C. Jest to najbardziej uniwersalny język i stosunkowo prosty. W internecie znajdziesz masę kursów. Asembler jako język niskiego poziomu pozwala maksymalnie wykorzystać możliwości mikrokontrolera w krytycznych aplikacjach. Jest najoszczędniejszy jeśli chodzi o pamięc.
  • #8 5112146
    creativ_pl
    Poziom 21  
    nie chodzi o to tylko nie lubię jak ktoś podaje Linki na których znowu są linki i tak w kółeczko Macieju. Po prostu szukam języka który jest uniwersalny nie wiem czy dobrze to rozumuje iż moge tym językiem pisać program np do PIC`a AVR`a czy ATMEg`i nie że jeżeli coś napisze to potem wyjdzie iż poco w takim języku on jest stary itp. Choć i tak pewnie zawsze sie znajdzie ktoś kto wybrzydza i wymyśla.
  • Pomocny post
    #9 5112157
    don diego
    Poziom 32  
    C jest stary, nawet bardzo:) Ale ciągle jest bardzo popularny i wydajny. Najnowsze mikrokontrolery są często projektowane pod kątem tego języka.
  • #13 5112602
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 225
    No a inne argumenty, poza tym, że rozpowszechniony, bo to dobry argument uważam...

(zwróć uwagę, że w ten sposób odpowiadasz, a w zasadzie precyzujesz wymagania, jakie stawiasz przed sobą w nauce języka programowania. Aluzja jest taka, że sam potrafisz sobie odpowiedzieć na zadane przez siebie pytanie :) Później możesz pytać się co najwyżej o konkretne elementy, specyfikę każdego z języków, które są dla Ciebie istotne).
  • #14 5112829
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    heh... temat średnio raz na dwa dni się przewija... używajcie opcji szukam oraz przeglądajcie to forum 3 strony wstecz
  • #15 5113039
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Dżyszla masz racje ale chce sie dowiedzieć opcjonalnie jaki był by najlepszy język. Sam nie wiem czy Asembler czy jakiś inny. Jeżeli masz jakiś pomysł no to chętnie wypowiedz sie na ten temat z chęciom przeczytam :)
    lord_dagoth jak nie pasuje napisz do moderatora o powtarzanie się postu ;]
  • REKLAMA
  • #18 5113258
    don diego
    Poziom 32  
    Prosty i nie muli, to pojęcia względne:) Jeśli chodzi o prostotę - Bascom, nie muli - asembler. Po środku jest C ze wstawkami asemblerowymi w krytycznych momentach. Takie rozwiązanie moim zdaniem spełnia Twoje oczekiwania:)
  • REKLAMA
  • #20 5113327
    don diego
    Poziom 32  
    Jeśli chodzi o AVR, to "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" Rafała Baranowskiego. Sam od niej zacząłem.
  • #21 5113501
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Zależy co chcesz tym assemblerem programować. Jeśli chodzi o takie niskopoziomowe oraz w oparciu o system DOS, procesory x86, to "Jak pisać wirusy" jest ciekawym podręcznikiem...

Ale wiesz, że na ASM daleko nie pojedziesz? Owszem, jest to najszybszy z mozliwych języków programowania lecz wymaga szerszych umiejętności i wiedzy, którą lepiej byłoby zdobyć na językach wysokiego poziomu. ASM jest dobry do tworzenia wstawek w newralgicznych punktach aplikacji. Bo całych aplikacji tym zbyt wielkich nie zrobisz.

Jako znamienny podam jedynie fakt, że głupia instrukcja wypisania tekstu na ekranie w ASM zajmie ok 6 linijek kodu :)

Niestety generalnie im bardziej nowoczesny język tym wolniejszy (związane jest to najczęściej z dodawaniem kolejnych poziomów abstrakcji). Wypośrodkowaniem pomiędzy wydajnością a szerokim dziś zastosowaniem wydaje się być faktycznie C, gdzie do jego nauki przydatna jest "Symfonia C++".
  • #23 5114684
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    creativ_pl napisał:
    ...wybieram brameczkę numer 2 asembler...

Wszyscy mówią ci o C a ty swoje. Asembler nie jest uniwersalny. W końcu i tak pojmiesz że program muli się przez programistę a nie przez kompilator/język. Po prostu i z gadania nici, jak się zna angielski a jest się niemową albo się sepleni okropnie. Także do pisania najlepszy i najbardziej rozwojowy jest C, a asemblera i tak musisz umieć aby wyjść poza szablony i schematy robione przez producentów jako source-sample. C+Asm to para doskonała. Nie pchaj się w żadne bascomy bo jest jak syreni śpiew - raz skusi prostotą, a potem ciężko wyjść - świat taki brzydki poza nim... Temat rzeczywiście wałkowany na okrągło.
  • #24 5114743
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jak będzie umiał asemblera to szybciej pojmie c.
    Komendy inne ale od czegoś trzeba zacząć.
    Ja uczę się teraz basic więc wszystkiego po trochu i jakoś coś łapię, w szkole mówia mi że należy wybrać jeden język ale to nie prawda bo potem w pracy trzeba wszystko umieć.
  • #25 5115044
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Fyszo tak temat klepany lecz na tamtych nie znalazłem odpowiedzi ale teraz jak przeczytałem twoją wypowiedz to rozświetlił mi się umysł. Ok dziękuje wszystkim za porady jednak tak jak to powiedział Fyszo zacznę uczyć się C + asemblera
  • Pomocny post
    #26 5115435
    Dżyszla
    Poziom 42  
    forumelektornika - nie wiem, czy nie prościej odwrócić kierunek nauki.
    Osobiście zaczynałem od BASICa na C-64, potem QBASIC z DOSa, a następnie przesiadałem sie na Pascala, którego polecę jako złoty środek pomiędzy profesjonalizmem a prostotą nauki. Obecnie waro może zacząć od nauki PHP - jest prostszy od właściwego C, a zachowuje jego semantykę. Jednakże im "trudniejszego" jezyka się nauczysz na początek, tym bardziej poprawne i przemyślane będą przyszłe kody bez potrzeby wyrabiania nowych nawyków.
  • Pomocny post
    #29 5116098
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    lord_dagoth napisał:
    No albo ja bym od siebie polecił to co zawsze jeżeli chodzi o C++, czyli:
    http://www.gamedev.pl/tutorials.php

Naprawdę bardzo prosty i przystępny tutorial, łatwo prowadzi Cię w programowanie w C++.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego języka programowania do nauki, zwłaszcza w kontekście programowania mikrokontrolerów takich jak AVR, ATmega czy PIC. Najczęściej polecanym językiem jest C, uznawany za uniwersalny, popularny i stosunkowo prosty do nauki, a także szeroko wspierany przez nowoczesne mikrokontrolery. Asembler jest wskazywany jako język niskiego poziomu, pozwalający na maksymalne wykorzystanie zasobów procesora i stosowany w krytycznych fragmentach kodu, jednak wymaga większej wiedzy i jest mniej uniwersalny. Bascom jest wymieniany jako prosty język, ale z zastrzeżeniem, że może ograniczać rozwój. Zalecane jest łączenie C z asemblerem dla optymalnej wydajności i elastyczności. Polecane książki to m.in. „Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce” Rafała Baranowskiego oraz „Język C. Szkoła programowania” Stephena Praty. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące nauki innych języków jak Pascal czy PHP, jednak główny nacisk położono na C i asembler. Podkreślono, że wybór języka zależy od celu programowania i indywidualnych preferencji, a znajomość angielskiego jest istotna dla efektywnej nauki i rozwoju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA