logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD800BB-00HEA0 uszkodzony po upadku - odzyskiwanie danych inżynierskich

murtz 07 Maj 2008 02:29 5467 26
  • #1 5111474
    murtz
    Poziom 10  
    A więc: DOLACZAM DO TEMATU!!!!

Mam blizniaczo podobny problem - popitka w domu, dysk w kieszeni USB wlaczony, kable pod nogami, wyprost, przeprost i WD800BB-00HEA0 mial bliskie spotkania 3 stopnia z kafelkami.

Stan na tamten dzien: krotkie impulsywne stukanie po czym gdzies tam cos probowal robic i koniec. Po kilku probach kaplica zupelna - wkrecal sie na obroty i koniec.

Stan na dzien dzisiejszy: po przekladkach w warunkach przypominajacych sterylne czesci takich jak talerz z uszkodzonego WD800BB-00HEA0 do sprawnego WD800BB-00FRA0.
    EFEKTY: Wkreca sie na obroty, głowica podrywa sie do polowy szerokosci talerza i wraca stukajac przy tym ochydnie.

kolega ma prace mgr... ja mam na tym dysku jedna jedyna kopię napisanej w 85% pracy inżynierskiej na czerwiec juz nie pisze ze leza tam tez materiały, oprogramowanie z polibudy bo to mozna gdzies jeszcze wychachmycic ale ten dyplom to dzis jest moj GARB!!! Nie no musze dopisac ze znajduja sie tam tez nasze zdjecia ze ślubu i wesela mimo ze "Marne Szanse"...

Na pytania o szalenstwo, fobie, etc odpowiadam TAK - JESTEM OPETANY! i bede dlubal jak sie dlugo i czym da.

Panowie: jesli chodzi o odzysk danych przy dzialajacym sprzecie to wiem co i jak jedynie pragne sie dowiedziec czy jest szansa aby jak w seansie Sci-Fi w takim stanie dysku odzyskac te dane, sektor po sektorze?

INFORMACJA: po obejrzeniu talerza okazuje sie iż na jego czesci wewnetrznej gdzie parkuje glowica znajduja się ryski poprzeczne. Domyslam sie jedynie ze sa to rysy wywolane uderzeniem glowicy podczas upadku na ziemię. [/b][/u]

Moderowany przez Przemcio:

Kolego murtz, jeżeli już zabieramy się za uszkodzony dysk to:
    - zapoznajemy się z punktem 11 Regulaminu Forum dlatego, że
    NIE ISTNIEJE TAKIE COŚ JAK --->> "DOLACZAM DO TEMATU!!!! ",
    - rozpoczynamy nowy temat dotyczący problemu,
    - najpierw czytamy potem działamy.

Temat został wydzielony z podobnego tematu.

• #2 5111524
    murtz
    Poziom 10  
    Ad zdjęc i tematu jak w linku: tez sobie dmuchnalem tyle ze trzeba uwazac aby zbyt nie pochylac sprezonego powietrza bo poleci nam wszystko procz powietrza ;)
  • #3 5111531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 5111542
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    murtz napisał:
    Na pytania o szalenstwo, fobie, etc odpowiadam TAK - JESTEM OPETANY! i bede dlubal jak sie dlugo i czym da.

Szaleństwo u kolegi widać bez kolegi wypowiedzi. Nieznajomość zagadnień związanych z przekładkami jest juz u kolegi widoczna na wstępie, nie wspominając o tym, że kolega w ogóle nie ma pojecia co robi.

murtz napisał:
    Panowie: jesli chodzi o odzysk danych przy dzialajacym sprzecie to wiem co i jak jedynie pragne sie dowiedziec czy jest szansa aby jak w seansie Sci-Fi w takim stanie dysku odzyskac te dane, sektor po sektorze?

Najpierw trzeba było zadac to pytanie przed jakąkolwiek próbą ingerencji w dysk i zaznajomić się z pewnymi prawidłami w tym zakresie, teraz to już nie tylko można sobie wyobrazić jaki to problem ale czy w ogóle te dane uda się nawet specjalistom odzyskać.

murtz napisał:
    kolega ma prace mgr... ja mam na tym dysku jedna jedyna kopię napisanej w 85% pracy inżynierskiej na czerwiec

Co do inż. to widziałem ich wielu w pewnej znanej firmie recovery data na śląsku, oni w podobny sposób postepują z danymi klientów, co kolega w tym wypadku, też mają szaleństwo, zapał i dłubią tak długo, aż wydłubią ile się da z portfela klienta.....
  • #5 5111619
    murtz
    Poziom 10  
    tzn co schramolilem? po kolei?

Powiem ze logicznie myslac i nie majac 1000zl na wyskoczenie do firmy z tym fantem (taka inwestycja to gotowa praca inz - bez zdjec z wesela).. postanowilem przelozyc ostroznie talerz do dzialajacego dysku. Top model nie identycznego ale juz sugerujac sie napieciami amperazem etc bardzo prawdopodobne bylo ze go moze uruchomie.

Po przekulaniu samego talerza: efekt byl taki ze sobie postukal kilka razy wylaczal sie, uruchamial, postukal kilka razy - razy n. po czym rozlaczal sie i pojawial sie w systemie. Jednak przy jakimkolwiek tknieciu przez soft informacje byly jednakowe ERROR

Kiedy wstawilem stara elektronike to raz sie zakrecil, stuknal i koniec epizodu.

Czyli panowie jednym slowem mam przyjac na klatke wasze kule krytyki i nie wspominac dalej o problemie?
  • #6 5111651
    bikcs
    Poziom 19  
    murtz napisał:
    tzn co schramolilem? po kolei?

1. Brak postu przed podjęciem jakichkolwiek działań z dyskiem na tym forum
    2. Nieodpowiednia rodzina dysku jako dawca (brak kompletnie wiedzy na temat dopasownaia odpowiedniego dysku dawcy)
    3. Niepotrzebna przekladka talerza

Przykładowo, żeby w dyskach WD podmienić uszkodzoną głowice potrzebna jest zbiezność w kodzie DCM dysku dawcy z dyskiem na którym mamy dane, ponadto, skąd pomysł z przekładką talerzy?? I w jakim celu??

Dla kolegi murtz przydatne na przyszłość http://www.odzyskiwaniedanych.info.pl/viewtopic.php?t=116
  • #7 5111675
    murtz
    Poziom 10  
    Bikcs : czy więc jeśli wróce do stanu sprzed mojego pierwszego postu - uzyskam od Was jakies wskazówki nt. kierunku dzialania lub ew. lektura + wskazówki.

Kazdy kiedys zaczyna od zwyklej delikatesowej margaryny potem moze byc juz tylko lepiej...

murtz
  • #8 5111682
    bikcs
    Poziom 19  
    murtz napisał:

Kazdy kiedys zaczyna od zwyklej delikatesowej margaryny potem moze byc juz tylko lepiej...

murtz

Tylko jak margaryna jest przeterminowana, to się do spożycia niestety nie nada, ja w poprzednim moim poście, podałem koledze link do tego co i jak się robi w takim przypadku jak u kolegi. Byc może inni specjaliści z tego forum w branży recovery data, podadzą koledze inne wskazówki, niż te, które ja zamieściłem.
    Ja wiem, że Polak potrafi....
  • #9 5111691
    murtz
    Poziom 10  
    ok czytam

dzieki
  • #10 5114069
    murtz
    Poziom 10  
    Ok na wstepie dzis - Wielkie dzieki za wszystkie uwagi. Fakt po przeczytaniu moge stwierdzic jedno ze zabieralem sie do tego troche bardziej niz "do góry nogami".

Poszukam dysku ktory pasowal by p.w. nie tyle rodziny co do zbieznosci w DCM i zobaczymy. Moze wskrzesze to czego jeszcze nie popsulem.

pozdrawiam Murtz

Dodano po 40 [minuty]:

Ajne chwila moment.

Zerkam dzis swoje dyski po przeczytaniu zapodanej lektury i... w dawcy istnieje zbieznosc w DCM!

Dane uszkodzonego:
    --------------------------
    MDL : WD800-00HEA0
    DATE: 06 FEB 2004
    DCM : ESBHCVJAH

zas dane dawcy:
    MDL : WD800-00FRA0
    DATE: 31 AUG 2003
    DCM : ESBHCVJAA

I jak tak patrze to zaden inny nie bedzie chyba tak pasowal jak ten co powyzej?

ok posunalem sie dalej niz powinienem bo zamiast zaczynac ewentualnie od wymiany BMG to z dawcy wyciagnalem talerz i wstawilem doń talerz z mojego - uszkodzonego.

Efekt? - załącza silnik po czym 8-9 razy stuknie glowica potem rozlacza silnik i tak ze 4-5 razy.

Jest cos jeszcze co moge zrobic??

Jedno musze dodac. Tak sie zapalilem do transplantacji ze nie sprawdzilem czy ten dawca wogole trybi. I taki klops. Czekam jutro moze bedzie nastepny.
  • #11 5114179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5114214
    murtz
    Poziom 10  
    sorki jesli zawracam wam gitare.

Nie przekladam niczego bez konca. Przelozylem ten talerz jeden raz i na tym poprzestalem. Głowice z parkingu sciagnalem tak jak to jest opisane w artykule na http://www.odzyskiwaniedanych.info.pl/viewtopic.php?t=116 mimo ze go wczesniej nie widzialem. I wszystko w rekawiczkach i czapie.

Zadnych odcisków ani niczego innego co bylo by juz nakiciane po upadku.

no i bez nerwow.. jedyne to co robie to pospiechowatosc bez uprzedniego douczenia. Moglem nie przekladac tego talerza a jedynie podmienic BMG.
    No moja wina. Zrobilem to poinszemu - bo nie wiedzialem.

Murtz
  • #13 5114255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5114347
    murtz
    Poziom 10  
    Na jutro wszystko przygotuje.. w pracy nie mam dostepu do aparatu lub nawet skanera.

dzieki Murtz
  • #15 5114590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5115155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 5119016
    murtz
    Poziom 10  
    nie panowie to nie fikcja tylko fakt iz te dyski istnieja a skleroza nie boli i nie wzialem zdjec na dzis tak jak mowilem - to przez zmiane godz. rozp. dzis pracy. Ale.. jutro cos bedzie na bank.

Dostalem dzis od kolegi kolejny dysk taki jak przedtem. Poki co ze nie ma zdjec podaje wszelkie dane nt. dysków 1. uszkodzonego i 2. ew. dawcy.

1. USZKODZONY
    ------------------------
    LBA 156301488 | 80.0 GB S/N: WCAJ51086671

------------------------

2. SPRAWNY - DAWCA - NIEDAWCA
    ------------------------
    LBA 156301488 | 80.0 GB S/N: WCAJD1016248

DATE: 27 JUN 2003
    DCM : ESCACVJAA
    ------------------------

Poza tym co widac powyzej roznia sie wielkoscia ukladu scalonego elektroniki - w moim uszkodzonym jest troche bardziej wciety niz uklad w tym ktory otrzymalem.

Wewnatrz (po autopsji pierwszego dawcy) dyski wygladaja identycznie. Roznia sie jedynie na zewnatrz elektronika i tym ze w uszkodzonym dysku naklejka info przyklejona jest na czarnej podkladce a u dawcy bezposrednio na metalowej pokrywie.

Czy na dzien dzisiejszy moge liczyc na informacje chocby taka czy dawca sie nada czy nie?

pozdrawiam Murtz

P.S. Panowie pomyslcie po co mialbym pisac niby bzdury niby kogos odklejac od tych co naprawde potrzebuja pomocy..? Logika nie zawsze jest dobra droga do odkrycia prawdy co sam po sobie zrozumialem zabierajac sie LOGICZNIE za te dyski a nie powiedzmy na to PRAKTYCZNIE i za ZROZUMIENIEM. Jestem potrzebujacy wiec prosze Was o taka czy inna pomoc.
    Jesli faktycznie okazuje sie ze WD800BB-00HEA0 a 00FRA0 to jak biale z czarnym i ni chole...y nie da sie tego wykorzystac to mi to napiszcie z dopiskiem ze np. dawca musi byc w MDL równiez ... 00HEA0.

pozdrawiam
  • #18 5119052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 5119562
    bikcs
    Poziom 19  
    murtz napisał:
    nie panowie to nie fikcja tylko fakt iz te dyski istnieja

Hmm, pozwolę sobie zauważyć kolego, że jeden z dysków przedstawionych przez Ciebie tutaj jako "sprawny dawca niedawca" na pewno nie istnieje w rzeczywistości, no chyba, że ja mam rozdwojenie jaźni i nie wiem, dlaczego dostrzegam pewną róznicę. W czym takim? :D Ano dysk ma zupełnie inną wersję FW na stronie producenta WD:

https://obrazki.elektroda.pl/79_1210260314.jpg

Ty kolego podajesz FW: 00FRA0 a producent dysku podaje FW: 32FSA0 :D

murtz napisał:

------------------------

------------------------

Jedynie ten dysk :arrow:

murtz napisał:

1. USZKODZONY
    ------------------------
    LBA 156301488 | 80.0 GB S/N: WCAJ51086671

------------------------

jest zgodny z tym :arrow:

https://obrazki.elektroda.pl/88_1210260424.jpg

Także kolega sobie albo kpi z Nas, albo ma problemy ze wzrokiem.:cry:
    Pytanie tylko ile można takich kpin tolerować?

murtz napisał:
    nie wzialem zdjec na dzis tak jak mowilem - to przez zmiane godz. rozp. dzis pracy. Ale.. jutro cos bedzie na bank.

Ja się kolego nie dziwie, że ich nie wziąłeś, bo jak widzisz, jeden z tych dysków nie istnieje.
    A co jutro znów za podpuche wymyślisz...jak sam napisałeś:
    murtz napisał:

Ale.. jutro cos bedzie na bank.
  • #20 5119733
    murtz
    Poziom 10  
    czytam czytam i oczom nie wierze... Po cholere mi siedziec i pisac o bzdurnych rzeczach ktore rzekomo nie istnieja????

skad wzial sie u mnie niby dysk jak na zalaczniku https://obrazki.elektroda.pl/79_1210260314.jpg
    bo na nim jest WD800JB tak? Kiedy pisze nonstoper o WD800BB???

kto z kogo kpi? nawet glosu nie podnosilem .....!
  • #21 5119782
    bikcs
    Poziom 19  
    murtz napisał:
    Po cholere mi siedziec i pisac o bzdurnych rzeczach ktore rzekomo nie istnieja????
    skad wzial sie u mnie niby dysk jak na zalaczniku https://obrazki.elektroda.pl/79_1210260314.jpg

Kolega już sam z kłamstw wybrnąć nie może, dawaj kolego, napiszemy tak, podałeś:arrow:

murtz napisał:

------------------------

------------------------

Co to oznacza dla Ciebie?:D

Ten dysk to jest fikcja, bo nie jest to WD800BB-00FRA0 tylko WD800JB-32FSA0 a jak kolega ma faktycznie problemy ze wzrokiem, to niech sam sprawdzi sobie nr s/n tego "wirtualnego" dysku na stronie producenta i głowy niech nie zawraca. Bo problemu nie ma tylko podpuchy są i szczere kłamstwa :!:
  • #22 5119794
    murtz
    Poziom 10  
    dobra zwracam honory - moglo dojsc do pomylki. Tylko dlatego ze za szybko spisywalem Seriala z dysku a powinien on byc taki:

WMAJD1016248

za duzo danych do przepisywania i tlumaczenia wiec moglem sie pomyslic ale zeby odrazu posadzac o klamstwa????
  • #23 5119821
    bikcs
    Poziom 19  
    murtz napisał:

za duzo danych do przepisywania i tlumaczenia wiec moglem sie pomyslic ale zeby odrazu posadzac o klamstwa????

Kolega wklei te zdjęcia jutro, to może posądzany o kłamstwa nie będzie, bo póki co to same "pomyłki" wystepują, nawet jak kolega dobiera inne rodziny dysków jako dnora. :D
    Kolega nie wie, jak pisze posty osoba, której zależy na rozwiazaniu problemu :D
  • #24 5120068
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Nadal nie zmienia to faktu , że przedstawione tutaj dyski : dawca i biorca do siebie poprostu nie pasują i nigdy pasować nie będą . Choćby nawet nie wiem jak bardzo , pasowały do siebie kody DCM . Dopóki kolega murtz nie dobierze odpowiedniego/właściwego dawcy do biorcy , to ta dyskusja do niczego nie zaprowadzi . Szkoda paplaniny .
    Co do występujących modeli i wersji firmware-u w dyskach firmy WD , to tutaj można sobie porównać , to co dotąd występowało/występuje na rynku - do wglądu :
    http://www.hdd-computers.pl/naprawa%20elektroniki.html
    To oczywiście nie jest pełna lista modeli .

Pozdrawiam .
  • #25 5123345
    murtz
    Poziom 10  
    widze po przeczytaniu kilku waszych postow ze faktycznie WD800-00FRA0 nie nada sie na dawce. Mimo to juz proforma wstawiam zdjecie wspomnianych dyskow.

Dysk WD800BB-00HEA0 uszkodzony po upadku - odzyskiwanie danych inżynierskich

tak czy owak za niescislosci przepraszam a za wszelkie wskazówki dziekuje.

Odezwe sie jak jakims codem uda mi sie dorwac WD800-00HEA0.

Murtz

[/img]
  • #26 5193822
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Sorry za OT - czytam z ciekawości - jak się sprawa dalej posunęła?

I takie pytanie - dla zaspokojenia próżnej ciekawości - jeżeli te talerze były przełożone nawet tak, że nie zostały uszkodzone ich powierzchnie, ale zostały odpalone z inną elektroniką to jest szansa, że coś z tych danych jeszcze jest? A może jest pewność, że nic się nie nadpisało?
  • #27 5193866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800BB-00HEA0 uległ uszkodzeniu mechanicznemu po upadku, co spowodowało stukanie głowicy i niemożność odczytu danych. Próby samodzielnej naprawy obejmowały wymianę talerza z uszkodzonego dysku na talerz z innego dysku WD800BB-00FRA0, jednak dyski te należą do różnych rodzin i mają różne kody DCM, co uniemożliwia prawidłową kompatybilność. Wymiana talerzy bez odpowiedniej zgodności i bez wymiany głowicy lub elektroniki jest ryzykowna i może pogorszyć stan dysku. Dyskusja podkreśla konieczność doboru dawcy o identycznym kodzie DCM i modelu, a także wskazuje, że samodzielne ingerencje bez odpowiedniej wiedzy często kończą się niepowodzeniem. Zalecane jest korzystanie z profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych, które dysponują odpowiednim sprzętem i doświadczeniem. Wymiana BMG (Board Media Generator) i głowicy powinna być wykonywana z zachowaniem zgodności modeli i kodów DCM. Dyskusja zawiera także krytykę nieprzemyślanych prób naprawy i podkreśla, że nieodpowiedni dobór dawcy dysku skutkuje brakiem możliwości odzyskania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA