logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony dysk twardy, czy jest szansa na odzyskanie danych

marteenez 22 Paź 2007 13:01 17432 51
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zdiagnozować uszkodzony dysk twardy stuka równomiernie co 2 sekundy i czy da się z niego odzyskać dane bez drogiego laboratorium?

Da się jeszcze próbować odzyskać dane, ale po sprawdzeniu zasilania i styków najbardziej prawdopodobna jest usterka głowic, a nie elektroniki. Najpierw warto oczyścić styki łączące elektronikę z resztą dysku i sprawdzić napięcia w punktach pomiarowych: -5V na E13 oraz +3.3V na E22/E21 zależnie od wersji elektroniki [#4405278][#4406853] Jeśli napięcia są poprawne, a dysk nadal stuka, to w tym przypadku serwis po bezpłatnej analizie na PC3000 stwierdził nieudany odczyt modułu 42 z żadnej kopii i nieudaną próbę startu z pierwszej głowicy [#4409349] Wniosek laboratorium był taki, że pozytywny odzysk może dać już tylko wymiana głowic i trzeba znaleźć odpowiedni donor [#4409349] Samodzielna wymiana głowic to bardzo trudna operacja, więc jeśli nie ma pieniędzy na pełny odzysk, najlepsza jest bezpłatna diagnostyka w serwisie, żeby potwierdzić opłacalność naprawy [#4409349]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4403008
    marteenez
    Poziom 11  
    Witam.

Ostatnio uszkodzeniu ulegl moj dysk twardy. Wydaje rownomierne stuki, tak co 2s. Otwarlem go (wiem, ze nie powinienem, ale taki juz jestem) i stwierdzilem, ze silnik rozpedza taleze, a po chwili glowice zamiast oscylowac w zasiegu talezy, wychodza poza niego i w ten sposob wydobywa sie stuk, po czym proces sie powtarza i wracaja do osi talerzy.

Moze ktorys z kolegow mial podobny przypadek, czy to moze elektronika siadla, a jesli tak to czy jest szansa na odzyskanie danych, oczywiscie nie mowie tu o korzystaniu z laboratorii odzyskiwania danych, gdyz koszty przerastaja moje mozliwosci finansowe.

Przypomne, ze mam okazje kupic na aukcji taki sam dysk, ale jak zdiagnozowac co w tym wypadku moze byc uszkodzone?

Prosze o pomoc!!!

Moderowany przez Mikippp:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 4403040
    Wojtek282
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam, wydaje mi się że zrobiłeś błąd otwierając go! Takich rzeczy sie nie robi , jeśli chcesz odzyskać dane. Wystarczyło spróbować podmienić mu elektronikę w 80% pomaga ...no chyba że Twój twardy dysk jest "po burzy".
    Szkoda że najpierw nie zapytałeś co i jak, bo teraz to już widzę to marnie.
    Pozdrawiam
  • #3 4403059
    marteenez
    Poziom 11  
    No widzisz, o otwieraniu dyskow kraza rozne opinie, zdecydowana wiekszosc odradza tego typu eksperymenty, z drugiej strony spotkalem sie z opinia, ze nie wszystko jest stracone. A dysk byl otwarty przez max minute, potem przykrecilem mu obudowe i tak lezy.

Przypomne, ze dysk nie byl uszkodzony mechanicznie, poprostu lezal, pracowal i siadl jak lezal.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4403233
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Cytat:
    o otwieraniu dyskow kraza rozne opinie

Jeżeli Ktoś sugeruje się opiniami a nie doświadczeniem fachowców to o czym dalej rozmawiać.
    Bzdury jakie można poczytać w niektórych postach po prostu nawet nie kwalifikują się do komentowania.
    Cytat:
    A dysk byl otwarty przez max minute

Bez odpowiedniej wiedzy o "max minutę" za długo.

Zanim powstanie dział o dyskach o ile powstanie niech mi Ktoś powie jak zrobić żeby Użytkownik najpierw zadał pytanie a potem sam grzebał?

P.
  • #6 4403259
    marteenez
    Poziom 11  
    Chcesz pomoc to pomoz, nie chcesz, daruj sobie tego typu komentarze.

Kolega okzo chetnie odpowiada na moje posty na innym forum, mimo tego, ze pisze jak to okreslasz bzdury!!!

Temat uwazam za zamkniety.
  • Pomocny post
    #7 4403347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4403483
    Przemcio
    Kolego marteenez zacznijmy od tego, że jeżeli oczekujesz pomocy to wypadałoby najpierw poprawnie przedstawić na FORUM swój problem.

Twój opis problemu wygląda tak:
    Samochód mi nie jedzie, podniosłem maskę do góry, trwało to minutę i nic nie dało. Według opinii jednych miało to pomóc a wg. opinii innych nie. Co teraz ?

Nie przyszło Tobie do głowy po przeczytaniu tego pytanie - jaki to samochód ?
    Chcesz odpowiedzi - NAUCZ SIĘ ZADAWAĆ PYTANIA !

Ale odbiegliśmy od tematu - jakiej Firmy i jaki to jest dokładnie model dysku.

BTW

Cytat:
    Kolega okzo chetnie odpowiada na moje posty na innym forum, mimo tego, ze pisze jak to okreslasz bzdury!!!

Kolega okzo to ocean spokoju i cierpliwości. :D

P
  • #9 4403931
    marteenez
    Poziom 11  
    Kolega okzo rzeczywiscie jest oceanem spokoju i cierpliwosci jak to okresliles, ale to wlasnie powinno cechowac dobrego nauczyciela i przewodnika:)

Wracajac do tematu:

Jest to dysk firmy Western Digital, model WD1600BB - 00GUC0.

Teraz problemem jest znalezienie oraz wymiana elektroniki (jesli to ona jest przyczyna wadliwego dzialania tego zlozonego systemu jakim jest dysk twardy).
    Jest to jak na razie najtansza opcja, ktora pozwoli mi odzyskac dane.
  • #10 4405278
    Przemcio
    Nie napisałem, że Twój wątek jest bzdurą tylko, że coraz więcej bzdur można znaleźć na różnych Forach ( tego niestety nie dodałem wcześniej ).
    Ale przypomniałeś mi o jednej sprawie i za to - dziękuję.

Do brzegu ...

Jeżeli dysk masz dłużej niż pół roku obejrzyj na początek jak wyglądają grzebienie łączące moduł elektroniki i resztę dysku.
    Na pierwszy rzut oka jest dobrze ale z czasem pojawia się coś w rodzaju cieniutkiej warstewki lepkiego brudu, który trzeba usunąć w delikatny sposób.
    Po oczyszczeniu dokładnie zmontuj wszystko z powrotem.
    To na początek a jak nie zadziała to poszukamy elektroniki.

P.
  • REKLAMA
  • #11 4406395
    marteenez
    Poziom 11  
    Sprawdzilem styki laczace elektronike z reszta dysku i nie byly one brudne, dysk znajdowal sie caly czas w kieszeni usb i nawet w srodku nie bylo sladow kurzu. Czyli problem stykow to nie to czego szukamy.
    Co bys radzil dalej?
  • #12 4406418
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4406423
    marteenez
    Poziom 11  
    Nie mialem zamiaru Was urazic. Piszac "radzil" odnioslem sie do ostatniego postu kolegi Przemcia.

Po ogledzinach obwodu, o ktorym wspomniales nie wynika, ze to on jest przyczyna wadliwego dzialania. Oczywiscie nie jestem specem, na oko wyglada on dobrze.
  • #14 4406484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4406853
    Mikippp
    Ocena: 30
    Witam,
    Elementy zaznaczone przez kol. okzo poza tymi najbardziej przyległymi do układu Marvell to oczywiście układ zasilania...
    (+3.3V i -5V)
    Aby sprawdzić układ zasilania wystarczy sprawdzić napięcia w punktach pomiarowych:
    -5V -> E13
    +3.3V -> E22 / E21 zależnie od modelu elektroniki (E22 WDC / E21 Marvell)

Mikippp
  • #16 4408304
    marteenez
    Poziom 11  
    Sprawdzilem napiecia w punktach pomiarowych, miernik wskazal te same wartosci, ktore podales Mikippp.
  • #17 4409025
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Skoro napięcia dochodzą , a odpowiedzią jest stukanie ramienia głowic , to tylko jego wymiana uskuteczni odzysk danych .

Pozdrawiam .
  • #18 4409150
    marteenez
    Poziom 11  
    Szczerze mowiac, maialem nadzieje, ze to elektronika. Z wymiana plytki, oczywiscie po znalezieniu odpowiedniej to bym sobie poradzil, ale wymiana ramienia glowic to juz wyzsza szkola jazdy.
  • #19 4409290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4409300
    marteenez
    Poziom 11  
    Czyli chyba czas wyjsc na zewnatrz, zabrac mlotek i zrobic prawdziwy pogrzeb dla hdd. Nie stac mnie na odzyskiwanie danych w laboratoriach...:(
  • #21 4409311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #22 4409316
    marteenez
    Poziom 11  
    Fakt, tylko skad ja teraz wytrzasne donora?
  • #23 4409333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4409349
    marteenez
    Poziom 11  
    Masz racje, nie zaszkodzi poczekac. Moze wkrotce pojawi sie jakas mozliwosc odzysku danych. Moze pojade do ktoregos z laboratorii i poddam dysk ekspertyzie, z tego co wiem w wiekszosci przypadkow odbywa sie to bezplatnie.

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Odwiedzilem jedno z laboratorii odzyskiwania danych i po bezplatnej analizie dysku podlaczonego do karty PC3000, serwisant stwierdzil nieudany odczyt modulu 42 z zadnej kopii, takze proba startu z pierwszej glowicy okazala sie nieudana. Po ocenie serwisanta tylko wymiana glowic moze dac rezultat pozytywny. Cena za wymiane jest uzalezniona od wielu czynnikow. No i oczywiscie trzeba znalezc odpowiedniego "dawce". Ale przynajmniej wiem na czym stoje. Polecam wszystkim taka diagnostyke, jesli jest ona bezplatna niczym nie ryzykujemy, a przynajmniej bedziemy wiedziec w jakim stopniu oplacalny bedzie odzysk danych.

Pozdrawiam.
  • #25 4409917
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 4412332
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    marteenez napisał:
    Odwiedzilem jedno z laboratorii odzyskiwania danych i po bezplatnej analizie dysku podlaczonego do karty PC3000, serwisant stwierdzil nieudany odczyt modulu 42 z zadnej kopii, takze proba startu z pierwszej glowicy okazala sie nieudana. Po ocenie serwisanta tylko wymiana glowic moze dac rezultat pozytywny. Cena za wymiane jest uzalezniona od wielu czynnikow. No i oczywiscie trzeba znalezc odpowiedniego "dawce". Ale przynajmniej wiem na czym stoje. Polecam wszystkim taka diagnostyke, jesli jest ona bezplatna niczym nie ryzykujemy, a przynajmniej bedziemy wiedziec w jakim stopniu oplacalny bedzie odzysk danych.

Pozdrawiam.

Podpowiem Ci kolego, że moduł 42 to moduł konfiguracyjny HDD ID w tym dysku, czyli odpowiadający za poprawną inicjalizację modelu dysku, itp i z powodzeniem można go bez utraty danych naprawić, nadpisując go z dysku o takim samym firmware w kopii 0 i 1. W tym konkretnym przypadku, nie ma konieczności wymiany głowic, bo gdyby była uszkodzona np głowica, to w zalezności od tego, która głowica jest uszkodzona, to poszczególne kopie modułów SA dla danej głowicy w ogóle by się nie dały odczytać. Uszkodzenie tego modułu nie powoduje stukania dysku.Dziwni mnie tez, że ów serwisant, skoro odczytał wszystkie inne moduły SA nie przeprowadził testu odczytu zapisu dla poszczególnej głowicy w PC3000 dla tego dysku., to daje jakiś obraz sytuacji.
  • #27 4412827
    Przemcio
    Wszechwiedzący Kolego bikcs czy może Kolega opisać procedurę postępowania przy uszkodzonym module 42 dla dysków WD ?

Może my maluczcy zostaniemy oświeceni.

P.

BTW
    Złożyłem raport w tym wątku.
    Po pierwsze wycieczki osobiste a po drugie operacje na specjalistycznym i powszechnie niedostępnym urządzeniu.
    Problemy z pracą na PC-3000 czy HRT nie są mile widziane na FORUM ze względu na podejrzenia o tworzenie działu zamkniętego ograniczonego do kilku posiadaczy w/w urządzeń.
    Jeżeli Kolega bikcs ma problemy z tym sprzętem zapraszam na Forum AceLab
  • #28 4412845
    bikcs
    Poziom 19  
    Co nalezy zrobić z modułem 42 już opisałem wyżej, jeśli nie umiesz czytać kolego Przemcio, to nie mój problem. To wszystko, co mam do powiedzenia w temacie, nie będę go rozwijał z uwagi na wniesione zastrzeżenia kolegi Przemcio.Dodam, że nie wiem skąd kolego Przemcio Ci się wydaje, że mam jakiekolwiek problemy z tym sprzetem, bo chyba nie czytasz postu, ale takowych nie mam.

Koledze Marteenez życze powodzenia w odzysku danych.
  • #29 4412861
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    bikcs napisał:
    Podpowiem Ci kolego, że moduł 42 to moduł konfiguracyjny HDD ID w tym dysku, czyli odpowiadający za poprawną inicjalizację modelu dysku, itp i z powodzeniem można go bez utraty danych naprawić, nadpisując go z dysku o takim samym firmware w kopii 0 i 1. W tym konkretnym przypadku, nie ma konieczności wymiany głowic, bo gdyby była uszkodzona np głowica, to w zalezności od tego, która głowica jest uszkodzona, to poszczególne kopie modułów SA dla danej głowicy w ogóle by się nie dały odczytać. Uszkodzenie tego modułu nie powoduje stukania dysku.Dziwni mnie tez, że ów serwisant, skoro odczytał wszystkie inne moduły SA nie przeprowadził testu odczytu zapisu dla poszczególnej głowicy w PC3000 dla tego dysku., to daje jakiś obraz sytuacji.

Chciałbym tylko zapytać, gdzie w tekście cytowanym przez Ciebie jest napisane, że z tego dysku odczytano jakiekolwiek moduły? I jeżeli brak modułu 42 nie powoduje stukania, to skąd te stuki?

PS:
    Szanowni Moderatorzy i Drogi Administratorze!
    Chciałbym prosić o chociaż słowo uzasadnienia, gdy mój post znika (ani śladu w koszu i w działaniach moderatorów - dlatego piszę to tu, a nie na PW do odpowiedniego Moderatora). Powyższe dwa pytania odnoszą się do tematu, nikogo nie napadają, odpowiedź na nie rozjaśni trochę sens cytowanej przeze mnie wypowiedzi. Wbrew pozorom, odpowiedź na te pytania nie jest prosta.
    PS2: Proszę Kolegę bikcs o odpowiedź rozjaśniającą. Bez nerwów, obrażania, zarzucania braku wiedzy i całej reszty.
  • #30 4412882
    bikcs
    Poziom 19  
    Odpowiedź była na to pytanie jakąś godzinę temu, ale "fachowiec" od dysków i "wszechwiedzący" OKZO doprowadził swoimi cynicznymi wypowiedziami w temacie do działań moderatorów. Sam Spiellberg pozazdrościłby mu fantazji. To wszystko, co mam do powiedzenia w tym temacie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy Western Digital model WD1600BB wykazuje objawy stukania głowic co około 2 sekundy, spowodowane wychodzeniem głowic poza zakres talerzy. Otwarcie dysku bez odpowiednich warunków jest ryzykowne i może pogorszyć sytuację. Wstępna diagnoza wykluczyła zabrudzenie styków elektroniki oraz uszkodzenia obwodu przedwzmacniacza i zasilania (+3.3V, -5V). Bezpieczną i najtańszą metodą próby odzysku danych jest wymiana modułu elektroniki na identyczny model, jednak w przypadku stukania najprawdopodobniej konieczna będzie wymiana ramienia głowic, co jest skomplikowaną operacją wymagającą specjalistycznego sprzętu i doświadczenia. Diagnostyka w laboratorium odzyskiwania danych (np. z użyciem PC3000) potwierdziła uszkodzenie modułu 42 (moduł konfiguracyjny dysku), który można próbować naprawić poprzez nadpisanie z kopii firmware, ale brak odczytu tego modułu i stałe stukanie wskazują na poważniejsze uszkodzenia mechaniczne głowic. Próby samodzielnej wymiany głowic lub ich naprawy bez odpowiednich narzędzi i warunków są ryzykowne i mogą prowadzić do trwałej utraty danych. Koszty profesjonalnego odzysku danych są wysokie, ale bezpłatna diagnostyka w laboratoriach pozwala ocenić opłacalność naprawy. Dyskusja zawierała również spory między uczestnikami dotyczące interpretacji diagnozy i metod naprawy, jednak konsensus wskazuje na konieczność wymiany głowic lub skorzystania z usług specjalistycznych laboratoriów w przypadku stukającego dysku WD1600BB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA