logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku WD800BB-00JHA0 bez wymiany głowic?

haki731 14 Kwi 2008 20:41 2442 11
REKLAMA
  • #1 5030694
    haki731
    Poziom 10  
    Witam,
    parę dni temu spalił mi się dysk myślałem że to tylko elektronika wystarczy podmienić a tu.. /wysłałem go do diagnozy oto treść:

Witam.

W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej, przesyłam screeny z narzędzia
    diagnostycznego PC3000 PCI, czyli profesjonalnego narzędzia do diagnostyki
    dysków.

Jak widać na screenach w załączniku uszkodzenie elektroniki spowodowało uszkodzenie wewnętrznych modułów S.M.A.R.T oraz głowicy nr 0
    odczytu/zapisu.
    W celu dostępu do danych wymagana jest wymiana całego zespołu głowic.

naprawienie głowicy kosztuje 800 zł niestety nie mam tyle pieniędzy jest jakiś sposób na odzyskanie zdjęć ?

wiem że jedna głowica działa więc można odzyskać 50 % danych, więc napisałem do niego właśnie takie zapytanie odpowiedział:

Tak, trzeba byłoby ją niestety wyłączyć i zgrywać dane z jedną
    niestety ale
    dysk po tej operacji będzie nie do użytku

Nie jestem w stanie tego przewidziec, czy i co pójdzie odczytac z tego
    dysku. Ja stosuje w takich przypadkach urządzenie, które odczytuje to
    samodzielnie, co się da, nie robiłem jeszcze nic podobnego bez tego
    urządzenia, więc trudno jest mi okreslić co i czy w ogóle pójdzie.
    Może byc tez tak, że ta dobra głowica również podczas próby odczytu czekogolwiek
    równiez się uszkodzi.
    Decyzje pozostawiam panu.

//niestety nie wiem co mam zrobić by odzyskać te fotki czy jest to realnie możliwe bez wkładania tylu kasy w ten dysk

oto dysk :

załączniki wysłane przed kolesia który wziął dysk do diagnozy

test głowic :

uszkodzenie elektroniki:

uszkodzone moduły 21 i 22

Moderowany przez Przemcio:

Zablokowanie możliwości zmian treści postu

• REKLAMA
  • #2 5030748
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5030776
    haki731
    Poziom 10  
    ok dzięki za zainteresowanie wątkiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5030807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 5031045
    haki731
    Poziom 10  
    okzo napisał:

miałeś jakie uszkodzenie ? tylko to co pokazane na zdjęciu, to znaczy elektroniki ?

Byłem w drugim pokoju bo składałem 2 kompa, gdy wróciłem do pokoju było czuć tylko nieprzyjemny zapach spalenizny okazało się, że wszystko sie spaliło tylko ramy działają.

Niestety nie wiem dlaczego dysk padł, podłączony do komputera nie wytwarza żadnych reakcji albo ja ich nie odczuwam.

Kolega mi mówił gdyby elektronika się spaliła to wystarczy podmienić i powinno wszystko działać. Dałem do diagnozy i okazało się iż głowica padła, lecz nie wiem czy w to wierzyć.
    Co powinienem zrobić by dysk zadziałał.

Mi wystarczy zgrać zdjęcia i można wyrzucić. Bardziej mi na nich zależy. dysk mam już inny.

pozdrawiam

Proszę edytować swoje posty i dokonać stosownych zmian w pisowni.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką (zazwyczaj), stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    [Mikippp]
  • #7 5031202
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Na zdjęciu elektroniki brakuje ROMu (U12). Jaką elektronikę potrzebujesz do tego dysku było już na forum pisane wiele razy, wystarczy poszukać.
    Diagnoza uszkodzenia głowicy jest conajmniej niepełna, bo ta głowica czyta, jak zauważył już okzo. 800zł to może i sporo za wymianę głowicy w tym dysku, ale nie jest to też 10000zł za bezpiecznik. Na początek kup odpowiednią elektronikę, przelutuj ROM (o ile go masz) i wtedy coś można dalej myśleć.
  • REKLAMA
  • #8 5031241
    haki731
    Poziom 10  
    msthhk napisał:
    Na początek kup odpowiednią elektronikę, przelutuj ROM (o ile go masz) i wtedy coś można dalej myśleć.

Elektronikę będę miał od tego właśnie kolesia bo kupiłem u niego ją i dałem do diagnozy jeżeli tylko elektronika to powiedział ze podmieni i wysyła do mnie jeśli coś dalej to mój wybór biorę swój dysk albo dysk + jego sprawną elektronikę.

/

ale wyżej pisze co mi jeszcze zaproponował
  • Pomocny post
    #9 5031583
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    Czytam sobie już na spokojnie ten temat i aż mnie skręca żeby zapytać Autora co to za "Koleś" zajął się tym dyskiem skrzętnie ukrywający górny pasek ekranu PC-3000. :D

Cytat:
    wiem że jedna głowica działa więc można odzyskać 50 % danych,

Dla ścisłości - jedną głowicą w tym dysku można odzyskać dane z jednej strony talerza ale nie będzie to 50 % danych Użytkownika tylko 50% z dostępnej pojemności dysku.
    Cytat:
    Jak widać na screenach w załączniku uszkodzenie elektroniki spowodowało uszkodzenie wewnętrznych modułów S.M.A.R.T oraz głowicy nr 0

Moduły S.M.A.R.T są uszkodzone co się zdarza przy WD ale w którym miejscu jest uszkodzona głowica 0 ?
    Cytat:
    SA dir reading: .... OK ( Copy 0 )

I do tego dysk wyszedł w gotowość z S/N , typem, FW ale za to z niepoprawną liczbą LBA.
    Powinien mieć 156 301 488 a wygląda , że ma 156 299 375 .

Ciekawostka ...

Proponuję zastosować się do wypowiedzi Kolegi msthhk i proszę o informacje o postępach w tej sprawie.

P.
  • #10 5033598
    haki731
    Poziom 10  
    Link niestety z powodów prawnych zmuszony byłem usunąć.

na tej aukcji zakupiłem elektronikę i to właśnie ten ' koleś ' który mi dysk diagnozował
  • Pomocny post
    #11 5033711
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Link do allegro chyba jest usprawiedliwiony w tym wypadku. Moim zdaniem nie powinieneś robić żadnych interesów z tym człowiekiem, bo on nie ma pojęcia co robi (albo specjalnie pisze bzdury, żeby wyłudzić pieniądze).

Możesz mieć tylko nadzieję, że on specjalnie teraz głowicy (albo czegoś innego) nie uszkodzi. Nie wiem, czy jest taki paragraf w polskim prawie jak "próba wyłudzenia", ale to właśnie taki przypadek. Pamiętaj, że temu człowiekowi nie zależy na Twoich danych, jemu zależy na pieniądzach.

Jest wielce prawdopodobne, że on czyta to forum. Uważaj co piszesz. Znam z autopsji przypadki umyślnego uszkadzania dysków ludzi, którzy nie zgodzili się na usługę. Nie mówię, że robi to ten człowiek z allegro, bo go nie znam - ostrzegam Cie tylko, że tacy ludzie i firmy istnieją.

A te dwa screenshoty z PC3K (bez górnego paska ;) ), które zamieściłeś, to dowód, że ten dysk jest w całkiem niezłej kondycji i odzyskanie danych raczej nie będzie stanowiło problemu w obecnym stanie.
  • #12 5033865
    haki731
    Poziom 10  
    msthhk napisał:

Jest wielce prawdopodobne, że on czyta to forum. Uważaj co piszesz. Znam z autopsji przypadki umyślnego uszkadzania dysków ludzi, którzy nie zgodzili się na usługę. Nie mówię, że robi to ten człowiek z allegro, bo go nie znam - ostrzegam Cie tylko, że tacy ludzie i firmy istnieją.

wow...:|:|:| oby nie..;/

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800BB-00JHA0 uległ uszkodzeniu, początkowo podejrzewano awarię elektroniki, jednak diagnoza wykonana narzędziem PC3000 PCI wykazała uszkodzenie modułów S.M.A.R.T oraz głowicy nr 0. Koszt wymiany zespołu głowic wynosi około 800 zł, co jest dla właściciela zbyt wysoką kwotą. Dyskusja wskazuje, że możliwe jest odzyskanie danych z jednej działającej głowicy, co pozwoli na zgranie części danych, choć dysk po tej operacji stanie się bezużyteczny. Zalecane jest podmienić elektronikę, w tym przelutować układ ROM, co może umożliwić dalsze próby odzysku. Pojawiły się wątpliwości co do rzetelności diagnozy i osoby zajmującej się naprawą, a także ostrzeżenia przed nieuczciwymi praktykami. Dysk wykazuje poprawne wykrycie modelu i numeru seryjnego, jednak z niepoprawną liczbą LBA, co może wskazywać na uszkodzenia logiczne. Wskazane jest dalsze monitorowanie postępów i ostrożność przy wyborze serwisu odzysku danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA