logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu przy połączeniu PC z TV przez S-Video i Euro (GeForce 4MX 440)

brutuz 07 Maj 2008 18:38 2508 9
REKLAMA
  • #1 5115970
    brutuz
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam!
    Przeczytałem wiele postów na ten temat na forum, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
    Po podłączeniu PC z TV przewodem z karty graficznej przez S-Video 4 pinowym oraz Euro do TV (Thomson Tylko takie wejscie) oraz Jekiem do karty muzycznej PC fonia jest ok, a obrazu nie ma wcale (ekran czarny) pokazuje sie tylko po wcisnieciu na pilocie znaczek AV1. Karta Graficzna NIVIDIA GeForce 4MX 440. Po poleceniu pobrania sterowników info, że nie ma innych.
    Czy ktoś moze mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 5116002
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Chyba trzeba włączyć klonowanie ekranu i wybrać rodzaj wyjścia opcje są we właściwościach karty
  • #3 5116655
    brutuz
    Poziom 11  
    Prosze jaśniej. Co to znaczy klonowanie ekranu a w własciwosciach karty nie moge znalesc trybu wyjscia. Jak to zrobic jak widać jestem zielony.
  • REKLAMA
  • #4 5117241
    Boqler
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    W ustawieniach ekranu bodajze jest klonowanie obrazu i ustawiasz 1 ekran jako monitor a drugi jako TV pod tym wejsciem jakim podpiales go do kompa
  • #5 5117431
    ginio77
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam
    GF tak ma, a tak naprawdę cała INVIDIA.
    Boqler tu akurat nie ma racji sorki.
    Problem stary jak świat ustaw klonowanie obrazu we właściwościach obrazu ale jako 1 ekran telewizor i obraz na nim będzie jak i na monitorze prócz filmów tu albo na jednym albo na drugim podejrzewam że to wina sterownika karty. Jeszcze takiego nie znalazłem co by obsługiwał obydwa tryby naraz :) a miałem od GF4 do GF8600 teraz problem z TV był zawsze.
  • REKLAMA
  • #6 5117682
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    brutuz napisał:
    Prosze jaśniej. Co to znaczy klonowanie ekranu a w własciwosciach karty nie moge znalesc trybu wyjscia. Jak to zrobic jak widać jestem zielony.

To może od początku, bo zapewne nie wiedziałeś, że same kabelki nie dadzą rady. Zatem podłącz kabelki, wejdź w Panel Sterowania > NVIDIA Control Panel, a tam w opcje "Wyświetlanie". Zobaczysz tam "Wiele ekranów", które musisz kliknąć. Dalej powinieneś dać sobie radę.
  • REKLAMA
  • #8 5140815
    brutuz
    Poziom 11  
    Dzieki wszystkim za pomoc a szczególnie BOLKOWI, udało mi sie uzyskac obraz kolorowy, ale w kabelku z Allegro musiałem zmienic połączenia i w S-Video między piny Luminacji i Chrominacji połączonymi z pinem 20 w EURO wstawic kondensator 470pF bo był obraz czarno biały. Ponadto piny 17 i 13 są zmostkowane z pinami 1i 2 S-Video. Teraz musze poczytać i ustawic ostrość na ekranie TV obrazu z PC szczególnie widoczna nieostrość jest w widoku pulpitu.

Jeszcze raz wielkie dzięki.
  • #9 5141491
    gundi13
    Poziom 1  
    mam podłączone dvi hdmi i nie dziala prosze o pomoc jak to ustawic
  • #10 5141986
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    gundi13 napisał:
    mam podłączone dvi hdmi i nie dziala prosze o pomoc jak to ustawic

Teraz weź taki inny kabelek, z płaską końcówką. Z niego powinny wychodzić takie dwa szpikulce. Znajdź teraz dziurkę do włożenia tego kabelka. Powinieneś mieć gdzieś na ścianie. Wtedy zobacz czy działa.

Jeżeli się nie uda, napisz dokładnie co podłączasz, gdzie podłączasz, kiedy podłączasz, co Ci nie działa, czy od początku nie działa, a co działa? itp, itd. Inaczej w żaden sposób Ci nie pomożemy...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku obrazu przy podłączeniu komputera z kartą graficzną NVIDIA GeForce 4MX 440 do telewizora Thomson za pomocą kabla S-Video 4-pin i Euro. Dźwięk działa poprawnie przez kartę muzyczną, jednak obraz pozostaje czarny, mimo wykrycia sygnału AV1 na telewizorze. Rozwiązaniem jest włączenie klonowania obrazu (duplikacji ekranu) w ustawieniach systemu Windows lub w panelu sterowania NVIDIA, gdzie należy aktywować opcję "Wiele ekranów" i ustawić telewizor jako drugi ekran. Problem z jednoczesnym wyświetlaniem obrazu na monitorze i telewizorze jest znany i często wynika z ograniczeń sterowników NVIDIA dla kart GeForce serii 4 do 8600. Dodatkowo, aby uzyskać kolorowy obraz, konieczna była modyfikacja kabla – wstawienie kondensatora 470pF między pinami luminancji i chrominancji w S-Video oraz odpowiednie połączenie pinów 17 i 13 z pinami 1 i 2 w Euro. Po tych zmianach obraz jest widoczny, choć wymaga dalszej regulacji ostrości na telewizorze. Link do dodatkowych informacji o wyjściu TV z karty graficznej: http://www.solar.blurp.org/tvout.html.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA