logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad 600E -banalne pytanie kompletnego laika

zadziwiony 09 Maj 2008 09:21 1314 9
REKLAMA
  • #1 5121864
    zadziwiony
    Poziom 10  
    Witam!
    Nie potrafię sformatować dysku C (jedna z dwóch partycji na jednym fizycznie dysku) - jest na nim Windows 2000.
    Na stacjonarnym kompie nie mam problemu bo tam jest stacja dyskietek i mam dyskietkę startową.
    Mam orginalną płytkę z tym Windows 2000 ale i tak nie wiem co robić.

P O M O Ż E C I E ?????????
  • REKLAMA
  • #2 5121897
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    Włóż ja i zobacz czy komputer uruchomi się z niej, jak tak to zacznij postępować zgodnie z instrukcjami instalatora który też sformatuje dysk według twojego wyboru, wszystko będziesz miał na ekranie, natomiast jeśli nie uruchomi się z CD to trzeba wejść i ustawić to w biosie, chociaż nie pamiętam dobrze ale przy starcie w IBM można wybrać urządzenie bootujące.

Tak, przed chwilą to sprawdziłem, klawisz F12 przyciskany w momencie startu maszyny powoduje wywołanie menu z którego można wybrać urządzenie z jakiego ma się komputer uruchomić.
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • #3 5121930
    zadziwiony
    Poziom 10  
    czyli jak rozumiem
    jeśli uda mi się odpalić z płyty to powinienem zacząć instalację Windows i w jej trakcie będzie pytanie czy formatować dysk C, tak?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5122267
    zadziwiony
    Poziom 10  
    ale....
    no właśnie, nie widzę podczas instalacji takiego pytania
    (ślepota wrodzona?)
  • REKLAMA
  • #6 5122277
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    w momencie kiedy system pyta się na jakim dysku chcesz go instalować, to następnym pytaniem czy chcesz tą partycję sformatować, masz do wyboru fat32 i ntfs lub pozostawienie jej bez zmian
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • #7 5122327
    zadziwiony
    Poziom 10  
    mam, widzę
    ostatnie pytanie - co wybrać NTFS czy FAT? (kompletny laik)

Dodano po 12 [minuty]:

wybrałem NTFS, chyba pod windows 2000 powinno być dobrze
    wielkie, wielkie dzięki !!!!
    (jeśli mogę jakoś się odwdzięczyć - napisz)
  • #9 5122469
    zadziwiony
    Poziom 10  
    chyba dobry guzik przycisnąłem
    dziękówka wielka!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył formatowania partycji C z systemem Windows 2000 na laptopie IBM ThinkPad 600E, gdzie brakowało stacji dyskietek i dyskietki startowej. Rozwiązaniem było uruchomienie komputera z oryginalnej płyty instalacyjnej Windows 2000. Należy włożyć płytę i sprawdzić, czy komputer bootuje z niej; jeśli nie, trzeba ustawić urządzenie startowe w BIOS-ie lub wybrać je podczas uruchamiania za pomocą klawisza F12. Podczas instalacji systemu pojawia się pytanie o wybór partycji do instalacji oraz opcja formatowania tej partycji. Formatowanie można wykonać wybierając system plików NTFS lub FAT32, przy czym NTFS jest zalecany dla Windows 2000. Po wybraniu odpowiednich opcji instalator sformatuje dysk i przeprowadzi instalację systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA