logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega: Jak podłączyć i obsłużyć dwa wyświetlacze LCD 2x40?

Viszna 09 Maj 2008 09:33 4274 2
REKLAMA
  • #1 5121895
    Viszna
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam!
    Na początku informacja: NAPRAWDĘ dopiero zaczynam z procesorami i mam kilka pytań tzn. chciałbym uzyskać opinię bardziej doświadczonych osób.
    Buduję sterownik do centrali wentylacyjnej z odzyskiem ciepła do domku, który w zależności od temp. zewnętrznej będzie przełączał strugi powietrza na GWC (gruntowy wymiennik ciepła)/czerpnia ścienna oraz włączał omijanie rekuperatora (jeżeli temp. powietrza pobieranego jest większa niż wydmuchiwanego z domu).
    I teraz fajnie by było mieć 2 panele sterujące 1-na piętrze gdzie są sypialnie, 2-gi na parterze domu
    Wiem, że ATmega (np. 8-ka) może obsłużyć wyświetlacz 4x40, a w sumie są to tak jakby 2 wyświetlacze 2x40 z wspólnymi liniami oprócz linii "E".
    Czy jeżeli podłączę 2 wyświetlacze LCD 2x40 i połączę je równolegle (oprócz linii "E") to czy będzie to działać?
    W sumie najbardziej by mi odpowiadało dać 2 sztuki 4x40, ale nie wiem jak to obsłużyć :( -na razie zaczynam programować w BASOM'ie (kiedyś trochę pisałem w Delphi)

Czy jeżeli programowałbym w "C" to mógłbym podłączyć do atmegi 32 np. 3 wyświetlacze 4x40-każdy do innego portu i na każdym wyświetlać co innego?
    Bo jeżeli tak to chyba faktycznie zacznę się C uczyć.

dziękuję za jakiekolwiek info i pozdrawiam
    Piotr W.
  • REKLAMA
  • #2 5122000
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    1. Programowanie programowaniem, ale nie pociągniesz kabla z samym wyświetlaczem kilkanaście metrów (na piętro).
    Najlepiej byłoby zbudować drugi prosty układ z samym mikrokontrolerem, LCD, klawiatura i portem rs232. Przez port rs232 łączysz układ główny (na parterze) z układem podrzędnym (na piętrze). RS232 z dobrym kablem spokojnie kilkanaście metrów może ciągnąć (najlepiej jeszcze użyj niskiej prędkości np. 9600baud)

2.Samo podłączenie kilku LCD to nie problem. Wejściem "E" sterujesz czy wyświetlacz ma reagować na sygnały czy nie. Możesz więc podłączyć kilka układów LCD i linie danych podłączyć do jednego portu, a linie E podłączyć do różnych wejść. W tym momencie w zależności od wybrania aktywnej linii E dane będą przesyłane do odpowiedniego wyświetlacza.

Nie wiem czy standardowe funkcje bascoma do obsługi wyświetlacza pozwalają użytkownikowi na manualne zmienianie stanu linni E (pewnie tak). Generalnie powinno to chodzić bez problemu pod Bascomem. W najgorszym wypadku będziesz musiał napisać własny kod do obsługi LCD (tak jak zresztą będziesz musiał zrobić to w C).

Sama przesiadka z Bascoma do C ma tylko sens jak chcesz lepiej zrozumieć działanie sprzętu i mieć większe możliwości optymalizacji kodu.
  • #3 5122069
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Jak napisano wyżej trzeba zrobić mikrokonsolkę z wyświetlaczem, 2 lub 3 przyciskami i małym procesorem (ATTiny2313, ATMega8 itp...) (+ew. ledy alarmowe). Do połączenia lepiej chyba użyć RS485. Będzie to (RS232 lub RS485) prostsze od ciągnięcia dziesięciu przewodów do wyświetlacza.
REKLAMA