Witam. Składam zestaw jak w temacie. Złożyłem na razie tylko dwa proste KITy, będące wstępem dla mnie, okazją do zapoznania z lutownicą. Nie napotkałem w nich niektórych symboli, które mam teraz na płytce KITu. Znajdują się w nim np. tranzystory, które mają kształt prostopadłościanu. Na płytce jest symbol prostokąta z pogrubioną jedną dłuższą krawędzią. Czy ta pogrubiona krawędź symbolizuje metalową ściankę tranzystora? (Którą stroną go włożyć?). To samo dotyczy US o symbolu L7805CV.
Ponadto, w zestawie jest odbiornik podczerwieni (jednak o sybmolu US w schemacie). Mogę go sobie kabelkami doprowadzić w dowolne miejsce, prawda? Chodzi o to, żeby umiejscowić go tak, by "widział" dobrze pilota.
Jest też część, która wygląda jakoś tak:
≡|≡≡
Czy jest to element do wlutowania po to, by móc założyć na niego dołączoną zworkę? Czy jedną z trzech części należy odciąć?
Proszę o pomoc. Wiem, żałosne pytania
Ponadto, w zestawie jest odbiornik podczerwieni (jednak o sybmolu US w schemacie). Mogę go sobie kabelkami doprowadzić w dowolne miejsce, prawda? Chodzi o to, żeby umiejscowić go tak, by "widział" dobrze pilota.
Jest też część, która wygląda jakoś tak:
≡|≡≡
Czy jest to element do wlutowania po to, by móc założyć na niego dołączoną zworkę? Czy jedną z trzech części należy odciąć?
Proszę o pomoc. Wiem, żałosne pytania