logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens ME45 - Telefon działa tylko z ładowarką, wyłącza się przy połączeniach

BIGJack 23 Sty 2004 18:30 1914 17
  • #1 487605
    BIGJack
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam.
    Telefon działa poprawnie tylko połączony z łądowarką. Bez ładowarki działa tylko do chwili próby połączenia się, po czym się wyłącza.
    Taki sam objaw na starej baterii jak i na nowej. Wygląda na to że nie ładuje baterii a pokazuje że ładuje!!!!
    Gdzie tkwi problem????

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 497019
    atek000
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Sprawdź pobór prądu, może być PA.
    No i banał, sprawdź baterie. Sprawdź na innej.
  • #4 510054
    BIGJack
    Poziom 16  
    Niestety kalibracja nic nie pomogłą. Ładowałem różne biny i nic się nie zmieniło. Zastanawia mnie jedno, soft w tym fonie nie był zmieniany i nikt nic nie kombinował, poprostu zaczął się wyłączać podczas próby połączenia. Może jest uwalony jakiś element a nie jest to wina po stronie softu????
    Pomocy :!: Bo już wymiękam!!!! :( !!!!
  • #5 510446
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Wymień końcówke mocy !!
  • #6 511515
    BIGJack
    Poziom 16  
    Dzięki bardzo, tak właśnie mi się wydawało ale nie byłem pewien ze to PA. Po zdemontowaniu wyświetlacza, (po drugiej stronie płytki) pod PA jest trochę zgrzany lakier co by wskazywało na nadmierne nagrzewanie się PA. Gdzie mogę kupić tą końcówke za rozsądne pieniądze.

pozdrawiam
    BIGjack
  • #7 515055
    BIGJack
    Poziom 16  
    Czy ktoś może mi podpowiedzieć ;
    - jaki ma symbol PA w tym fonie?
    - gdzie mogę najtaniej kupić?
    - jak jest lutowana?? mam nadzieje że nie ma pinów pod spodem.

pozdrawiam
    BIGjack
  • #8 515234
    torpido
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    No niestety ma lutowanie od spodu. Bez Hota nie pociągnie. Symbolu nie pamiętam , ale powinien być na układzie. Swoją drogą to Jeszcze nie widziałem ,zeby końcówka tak zgrzała lakier (nawet zwarta) Może ktoś jż wymieniał w nim końcówkę wtedy tak może być . ( zwłaszcza jak zapodał za dużą tęperaturę )

PozDRO
  • #9 515784
    BIGJack
    Poziom 16  
    Witam,
    Nie wygląda to aż tak strasznie z ty lakierem ale widać że coś sie tam działo złego. A dlaczego pytam o symbol, bo mam go właśnie zamkniętego i nie będę otwierał dopuki nie dostane gdzieś końcówki, miałem gdzieś spisany ten symbol, muszę poszukać.
    Czy jesteś pewien że to ma piny od spodu?? FATALNA sprawa!!!!!
    Szukam w necie i nie mogę nogdzie znaleźć tego układu!!! Są tylko co sl45. i niższych modeli.

Bardzo proszę o pomoc!!!!!!!
  • #10 515812
    torpido
    Poziom 17  
    Jak nie zapomnę to zrobie Ci dziś Pikczera tego układu. Do paru lat już chyba nie robi sie innych tj inaczej niż od spodu lutowanych końcówek. Można próbować zdjąć grot z lutownicy i samum drutem rozgrzewać układ (tą płaską częścią ) ale to się może źle skończyć dla płyty. Może właśnie ktoś już tak próbował bo ja już cwartą końcówkę wlutowałem do płyty którą mam w plecaku i nie poznałbyś że coś było lutowane- Hotem oczywiscie.
  • #11 515966
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Jeśli końcówka mocy jest srebrna to jest taka sama jak w SL45.
  • #12 517339
    BIGJack
    Poziom 16  
    Dzieki wam za zainteresowanie tym tematem.
    Tak końcówka jest srebrna, dajesz głowe że pasuje PA od SL-ki???
    Chyba nie będe ryzykował lutownicą ale mam pomysł,
    Zastanawiałem się nad użyciem opalarki z termoregulatorem z odpowiednio zmniejszoną dyszą wylotową. Co do temperatury bedzie gwarancja jednakże nie wiem jakie ciśnienie ma mieć na wylocie gorące powietrze??
    Jakiś czas temu używałem opalarki do demontażu scalaków SMD ale do BGA pewnie potrzeba większej precyzji.
    torpido nie zapomnij o fotce.

pozdrawiam
    BIGjack
  • #13 517490
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Daje głowe a nawet rece :P - Siemens stosuje w ME45 2 rodzaje końcówke mocy - srebrna i złotą - sa one stosowane w C45,MT50,A50,SL45,S45, - jesli kupisz srebrna końcówke mocy do ktoregos z tych modeli bedzie pasowala na 1000 % do ME45 (nie mam teraz takie fona pod reka ale symbol kończy sie cyframi 107). Co do opalarki.....hm...... nie dawaj wiecej jak 250 - 300 a powietrze na wylocie powinno byc ustawione na minimum bo zdmuchniesz elementy na płycie. Powodzenia :)
  • #14 518261
    BIGJack
    Poziom 16  
    Witam wszystkich.
    Masz rację, srebrne PA w tych fonach to pf8107b kosztuje 38-80zł :?
    A co do motarzu tą "opalarką", ten PA jest w super miejscu do takich experymentów bo w jego okolicy jest prawie "pustka".
    Jeszcze jedno pytanko ; czy nowy układzik ma "kulki" cyny ????
    Na zdjęciach w sklepach widziałem że nie aczkolwiek piny są duże i nie powinno być problemu z ich postawieniem od ręki a przynajmniej mi się tak wydaje.

pozdrawiam
    BIGjack
  • #15 518445
    torpido
    Poziom 17  
    Cze
    Nie mam zdjec bo zapomnialem zrobic.
    Nowy ukladzik nie jest pocynowany. Ale tam nie ma kulek
    Do zalutowania powinna wystarchuć ta cyna która jest na płytce. Możesz delikatnie lutownicą trochę na płytkę tej cyny dodać i podlać topnikiem. Potem troszkę rozgrzać płytkę żeby sie ładnie wyrównało. Pamietaj ! nie pobielaj cyną nadajnika. Możesz go lekko posmarować topnikiem. Układasz ruwniutko na płytce i z daleka podgrzewasz płytkę. Jak zrobisz to za szybko to rozpuszczalnik topnika zacznie wrzeć bardzo i układ Ci odjedzie. Jak już trochę wyparuje to zbliżasz bardziej i czekasz ,aż układ "siądzie" ok 15-30 s w zalerzności czym robisz.

Kumpel mowil ,że zamiast 107B wsadził kiedyś 103B i fon kisi do dziś.

Pozdro
  • #16 518469
    lafa
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    ta pewnie moze zaniedługo napiszesz że do me45 wsadził ktos RM19 z ericssona hehe przeciez 08107b ma zupelnie inne gabaryty nie mowiąc juz o pinach ehhh
  • #17 518492
    torpido
    Poziom 17  
    Dobra to bylo nierozsądne z mojej strony tj cytowanie niesprawdzonych informacji. Wycofuje ostatnie zdanie.
    Nie lutowalem Nigdy 107 -mki .Szczerze mowiąc simensy omijają mnie szerokim lukiem ,no może poza obejściami do glośniczka w c35 i jakimiś tam bzdetami.

Sory - mój bąd :-(
  • #18 527942
    BIGJack
    Poziom 16  
    Witam.
    Wymiana PA podniosła fona!!! Pełen sukces!!!!!
    (Wymiana przy pomocy odpowiednio zaadoptowanej opalarki :-) - chodzi prawie jak hoter :-) _
    Dzieki wszystkim za pomoc.

pozdrawiam
    BIGjack

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens ME45 działa poprawnie tylko podłączony do ładowarki, natomiast wyłącza się podczas próby połączenia bez zasilania zewnętrznego. Problem nie ustępuje po wymianie baterii ani kalibracji. Przyczyną usterki okazała się uszkodzona końcówka mocy (PA), która nadmiernie się nagrzewała i powodowała wyłączanie telefonu. Końcówka mocy w ME45 występuje w dwóch wersjach: srebrnej i złotej, przy czym srebrna (oznaczona jako pf8107b) jest kompatybilna z modelami SL45, C45, MT50, A50, S45. Wymiana PA wymaga precyzyjnego lutowania od spodu płytki, najlepiej z użyciem opalarki z regulacją temperatury (250-300°C) i minimalnym nadmuchem powietrza, aby nie uszkodzić elementów SMD. Nowy układ nie posiada kulek cyny, lutowanie odbywa się na istniejącą warstwę cyny na płytce. Po wymianie końcówki mocy telefon działa prawidłowo bez konieczności podłączania ładowarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA