logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak postawić serwer do udostępniania plików na Neostradzie+?

DJ DAREK 23 Sty 2004 21:20 3480 8
REKLAMA
  • #1 487834
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    wlasnie mozna zrobic cos takiego ze jesli mam sam neo+ i chce postawic sobie serva zeby mozna bylo odemnie sciagac cos z dysku??
  • REKLAMA
  • #2 487968
    Netfog
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Zapewne chodzi ci o FTP'a - jesli tak to nic nie stoi na przeszkodzie. Jesli dobrze zrozumiałem bo napisałeś nieco niezrozumiale
  • #3 487989
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Próbowałem tego sam parę dni temu. Można. Polecam fajny FTP warftpd.exe . Jako klienta można użyć Windows Commander, lub podobny.
  • REKLAMA
  • #4 488000
    Bedi
    Poziom 13  
    i do tego polecam zalozenie domeny na http://www.no-ip.com
    masz tam programik ktory automatycznie bedzie ci zmieniel ip na domenie przydatna rzecz prze zmiennym IP
  • REKLAMA
  • #5 488285
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    no sorka ze niezrozumiale napisalem, ale zrozumieliscie mnie bo mi chodzilo wlasnie o FTPa ;-)(tylko prosilbym bardzo zeby mi ktos to przyblizyl, na tej stronce bo troszke nie kumam co na niej jest :-), tzn co i gdzie zrobic zeby dzialalo )
    z gory dzieki
    pozdro
  • REKLAMA
  • #6 488348
    Bedi
    Poziom 13  
    Po pierwsze musisz sie tam zarejstrować po czym po lewej masz menu
    w dziale Hosts / Redirects wybierasz Add i wpisujesz dowolnie przez siebie wybrana domene po czym wybierasz z szerokiej gamy koncowke adresu
    no i przechodzisz do sekcji DOWNLOADS skad pobierasz odpowiedni porgramik dla twjego systemu on na bierzaca bedzie aktualizował twój IP
    wiec bedziesz w komfortowej sytuacji bo zawsze dostaniesz sie na FTP nawet jak nastapi zresetowanie połączenia i zmieni sie IP
  • #7 488484
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    zrobilem to tylko mam narazie "....no update needed" i nie wiem czy to od nich zalezy :-|, a i jeszcze jak sie wrzuca stronke czy cos przez jakiego klienta FTP ?? (a to jest darmowe no nie :D ?? )
  • #8 488580
    Bedi
    Poziom 13  
    darek128 napisał:
    zrobilem to tylko mam narazie "....no update needed" i nie wiem czy to od nich zalezy :-|, a)

tak no-ip.com jest darmowe za dodatkowe usługi sie płaci. Jeśli pisze "no update needed" to wszystko gra program sam bedzie Ci zmienial IP zeby było aktulane bo jak wiesz Neo ma zmienne IP teraz uzywasz tej domeny do łaczenia sie z tym FTP
    jak byś cjhciał tez postawić serwer WWW to też używasz tej domeny która założyłeś

darek128 napisał:
    i jeszcze jak się wrzuca stronke czy cos przez jakiego klienta FTP ?? (a to jest darmowe no nie :D ??

Ja używam Windows Commander
  • #9 488616
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    a jak w comanderze sie to konfiguruje tzn np. nazwa hosta: stronka.domena.org?? czy FTP.stronka.domena.org
    uzytkownik: to email podany przy rejesteracji??
    i haslo to tez podane przy rej. czy inaczej??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości postawienia serwera FTP na łączu Neostrada+ w celu udostępniania plików z dysku. Rozwiązaniem jest uruchomienie serwera FTP, np. warftpd.exe, który umożliwia zdalny dostęp do plików. Do zarządzania połączeniem FTP można użyć klienta takiego jak Windows Commander. Ze względu na zmienne IP w Neostradzie, zalecane jest założenie domeny dynamicznej na serwisie no-ip.com, który oferuje program automatycznie aktualizujący adres IP przypisany do domeny. Rejestracja na no-ip.com pozwala na dodanie własnej domeny i pobranie odpowiedniego oprogramowania do aktualizacji IP. Połączenie z serwerem FTP w kliencie konfiguruje się podając nazwę hosta (np. wybraną domenę), użytkownika i hasło, które mogą być ustalone podczas rejestracji lub konfiguracji serwera FTP. Usługa no-ip.com jest darmowa w podstawowej wersji, a program do aktualizacji IP działa automatycznie, co zapewnia stabilny dostęp do serwera mimo zmiennego adresu IP Neostrady.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA