logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer FTP na Neostradzie z CuteFTP Server Home?

nelik1987 07 Cze 2005 18:40 10199 19
REKLAMA
  • #1 1557841
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    dobra zacznijmy od tego ze jestem użytkownikiem neostrady i co do stałego ip to już sobie poradziłem korzystam z programu NO IP i ma już stały adres ip teraz chciał bym założyć własny server FTP ale jest problem bo korzysając z programu CuteFTP Server Home który jest jednym z lepszych z tego co słuuszałem server FTP nie chce mi działć zrobiłem niby wszytsko poprawnie ale nie działa mozę polecicie inny program do FTP domowego lub wytłumaczyćie jak to zrobić

z góry dziekuję
  • REKLAMA
  • #2 1557853
    Spookiepl
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    np. programik Alacer - super prosty w obsłudze.
  • REKLAMA
  • #3 1557858
    cyberkid
    Poziom 15  
    nelik1987 napisał:
    dobra zacznijmy od tego ze jestem użytkownikiem neostrady i co do stałego ip to już sobie poradziłem korzystam z programu NO IP i ma już stały adres ip teraz chciał bym założyć własny server FTP ale jest problem bo korzysając z programu CuteFTP Server Home który jest jednym z lepszych z tego co słuuszałem server FTP nie chce mi działć zrobiłem niby wszytsko poprawnie ale nie działa mozę polecicie inny program do FTP domowego lub wytłumaczyćie jak to zrobić

z góry dziekuję

niestety musze Cie zmartwic. Nadal nie masz stalego IP ;]
  • #4 1557938
    nelik1987
    Poziom 31  
    dobra no ale mozę coś wiecej?? ma domenę na tórej miał by server stać czyli wytnika ze co nie bedę mógł założyć ftp wiem ze ludzie już zakłądli ftp na neostradzie tak jki i WWW wiecz teraz pytam czy da się założyć FTP na NEO??
  • #5 1558210
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    da sie zalozyc
    bo do ftp nie jest ci potrzebne stale ip
    na zmiennym bedzie serwer dzialal tak samo tylko ze jezeli nie bedziesz znal swojego aktualneg ip nie bedziesz wiedzial gdzie swojego serwera "szukac"
    Ja mam ftp na neo z tym ze ja mam w domu ruter
    do neo . Ruter wspiera DynDNS wiec z ip nie mam problemu pozostalo tylko zforwardowac co trzeba na ruterze i biega.
    Zrob tak postaw sobie serwerka i idz do kumpla odpal u siebie gg i badz aktywny u kumpla odpal power gg i masz swoje ip (albo wysylasz do siebie plik od kumpla i w momecie jak pojawi sie okienko swoje ip sprawdzasz netstat`em)
    nastepnie sproboj od kumpla wejsc na swojego ftp (ip masz z gg) jak nie wejdzie to nie biega ci ftp musisz cos pokombinowac z konfiguracja albo trzyma cie firewall twoj lub kumpla (zablokowany port ftp)
  • #6 1558732
    nelik1987
    Poziom 31  
    strawa ma się tak powedzmy zę mam już stałe ip ale to i tak nieważne bo tak jaż mówisz ftp bedzie działał ale na tym ip co ma aktualnie komp ale teraz moze ja coś źle zakłądam serva??? na ftp??

powiedzcie jakich programów używacie do postawienia serva i jakie ustwienia sa najważniejsze bo bardzo mi zależy zęby ftp działał u mnie ale nie mogę tego zrobić moze jakiś programik ale po polsku ktoś mi podwpoet jak by był po polsku to mozę sobie poradze
  • #8 1559052
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    BulletProof FTP Server dla mnie najlepszy prgramik do stawianie serwera FTP ma obsługe zmieniajacego sie IP co ci pomoze i jak stawiasz nim FTP to odrazu ci pokazuje na jakim IP :)
  • REKLAMA
  • #9 1559799
    ravense
    Poziom 13  
    Witam!
    Jesli chodzi o software tego typu proponuje spojrzec na stronke:
    http://www.tucows.com/downloads/Windows/IS-IT/Servers/FTPServers/

Masz tam cala mase serwerow ftp i nie tylko.
    Wystarczy posortowac wg tego co cie interesuje i sciagnac demo.
    Ja osobiscie uzywalem kiedys cerberusa, moze troszeczke za prosty ale stabilny.

Pozdrawiam
  • #10 1561325
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Napisz jak masz łącze podpięte - modem neo bezpośrednio wpięty do komputera ?? Czy może jeszcze rozdzielasz to przez jakiś router (sprzętowy lub komputer). Jeśli łącze jest dzielone, to musisz porty 21 i 22 przekierować na tą maszynę, na której masz serwer ftp uruchomiony bo inaczej nie będzie działać.

Jeśli natomiast masz bezpośrenio łacze wpięte do komputera, to sprawdź czy czasami windowsowy (lub inny) firewall nie blokuje wywołań na porty 21 i 22.

Musi to działać, nawet na neo ;)
  • #11 1562004
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Tak po pierwsze to sprawdź czy Ci ten serwer działa na loopbacku (czyli wpisz w np.total commanderze adres 127.0.0.1). Potem będziemy wiedzieć czy to wina łącza czy coś masz z samym serwerem.

A jezeli chodzi o serwer to ja polecam GuiltFTPd
  • #12 1562193
    bunkrowiec
    Poziom 13  
    Ja osobiście używam WS_FTP Server Manager na Neo i nie mam żadnych problemów pracuje stabilnie i można się łączyć przez iexplorera prosta konfiguracja i dużo opcji a co do konfiguracji to potrzebujesz kilka ustawień takich jak user i katalog w którym będą przechowywane pliki jeśli używasz firewalla to spróbuj go wyłączyć aby sprawdzić czy po jego stronie nie leży wina i nie chodzi o to czy masz zablokowane porty jak mam kaspersky anti haker i definiowanie reguł nie pomaga spróbuj ustawić aminowe logowanie na serwer <anonymus>
  • #13 1563129
    nelik1987
    Poziom 31  
    dziękuję wszytski za pomoc po pierwsze wylaczyłem firewall w windowsie a po drugie nagrałem teraz CERBERUS FTP SERVER i działa doskonale

teraz mam kolejne pytanko jak postawić teraz na tym www mam już swoją domenkę i chciał bym teraz mieć pliki na moim komputerze bo sa to duze pliki a za taki server musiał bym zapłacić majatek czyli wie ktoś jak toz rbić??
  • #14 1563262
    gregor7pl
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,

Polecam Serv-U w wersji 5. Program jest bardzo rozbudowany, potrawi wszystko a nawet wiecej to, co serwer FTP powinien portrafic.

U mnie zestaw, DynSite i Serv-U, dziala na neostradzie bez problemow. Najpierw zainstalowalem DynSite, gdzie muslaem zainstalowac swoja domene. Nie bylem pewny jakliego serwisu uzyc, wiec zajelo mi ta krotka chwilke. Serwer FTP zainstalowalem pozniej. Razem z konfiguracja zajelo mi to 1 minute, slownie 60 sekund. Program zadal mi 5 lub 6 pytan, od razu sugerujac poprawna odpowiedz. Uzytkowanie tego serwera jest banalne i intuicyjne, i wymaga niewielkiej wiedzy.

Goraca polecam.

W razie problemow z postawieniem serwera polecam:
    1) Sprawdzenie Firewall'a, czy nie blokujemy czasem naszego serwera.
    2) Ustalenie portu i podlaczenie sie jakims klientem (Total Commander), jesli klient sie polaczy, ale wywali blad tekstowy, to blad jest po stronie konfiguracji kont (zla sciezka katalogu domyslnego, brak uprawnien do listowania, brak zdefiniowanego danego zytkownika), jesli pojawi sie time out, i zero reakcji, znaczy ze czesc sdieciowa (port, serwer jest offline itd) nie pracuje wlasciwie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 1563321
    robreg
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    nelik1987 napisał:
    dziękuję wszytski za pomoc po pierwsze wylaczyłem firewall w windowsie a po drugie nagrałem teraz CERBERUS FTP SERVER i działa doskonale

teraz mam kolejne pytanko jak postawić teraz na tym www mam już swoją domenkę i chciał bym teraz mieć pliki na moim komputerze bo sa to duze pliki a za taki server musiał bym zapłacić majatek czyli wie ktoś jak toz rbić??

No to wspaniale że masz ;-) Udajesz się teraz pod jedynie słuszny adres http://httpd.apache.org/ i stamtąd pobierasz serwer apache'a pod windows (obecnie dostępna jest wersja 2.0.54 pod adresem http://ftp.tpnet.pl/vol/d1/apache/httpd/binaries/win32/apache_2.0.54-win32-x86-no_ssl.msi

Zainstalować go najlepiej w głównym katalogu dysku C:\ (oczywiście można jakkolwiek ale tak jest najmilej). Jeśli wszystko Ci się uda, pojawi Ci się w trayu ikonka z piórkiem i znak zielonego trójkąta jak serwer działa albo czerwonego kwadratu jak jest zatrzymany - wtedy nic tylko go wystartować).

Po tym masz już serwer www. O tym jak skonfigurować apache'a powstało miliony książek poradników itp. materiałów (całkiem dobre są komentarze w pliku httpd.conf, który to plik zawiera całą konfigurację działania serwera apache), ale ogólnie podstawowa konfiguracja powinna wystarczyć.

Co jeszcze? hmmm.... może tylko to, że strona domowa udostępniana przez serwer znajduje się w podkatalogu HTDOCS - wszystko co tam wsadzimy będzie dostępne protokołem HTTP w różnych sposobach...

Powodzenia, Robreg....
  • #16 1563805
    majes
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    a ja mam takie pytanie. Mam zrobioną strone, zainstalowanego apacha, pliki ze strona sa w htdocs, staly adres ip. Co trzeba zrobic zeby po wpisaniu w przegladarke np. www.majes.pl otwierala sie moja strona?Wiem ze trzeba miec domene majes. ale jak, gdzie to zrobic i najlepiej bezpłatnie.
  • #17 1564692
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jak chcesz miec www na swoim kompie to najlepiej zainstaluj KrasnalServ - jest w tym apache, PHP, MySQL, a wszystko to instaluje sie bardzo szybko i latwo.

Jezeli chodzi o tą domene to z samą koncowką .pl bezplatnie nie ma mowy. Najkrotsze domeny jakie spotkałem to chyba .tk (zakladane na www.dot.tk) albo .4.pl (na stronie 4.pl). W przypadku neostrady jednak musisz założyc konto takie jak no-ip - poniewaz masz zmienne IP. Dopiero do tego swojego adresu ...no-ip.org mozesz robic przekierowania z innych.
    Jezeli masz stałe IP to polecam one.pl - to jest nie tylko alias do strony, ale pełny DNS - czyli po wpisaniu nazwa.one.pl mamy dostep nie tylko do www, ale rowniez np. FTP
  • #18 1565604
    gregor7pl
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jak juz masz adres domenowy, to musisz o nim powiedziec serwerowi Apache i ewentualnie ustawic pare innych rzeczy. Wszytko jest w pliku httpd.conf lub podobnym. Do wszytkich opcji jest tekstowy komentarz co one oznaczaja.

Odpowiednich wpisow musisz dokonac nawet w przypadku Krasnala.

W tym momencie powinno smigac
  • #19 3192776
    misieek8
    Poziom 11  
    siemka. chciałem sie zapytać czy moge założyć serwer ftp ale taki żebym pliki zamieszczał w sieci a nie u siebie na dysku?? posiadam neostrade
  • #20 3194319
    nelik1987
    Poziom 31  
    no pewnie że tak są darmowe servery FTP mozna tam wrzucac pliki i je przechowywać na przykład darmowa strona www ma własny FTP tylko że jeżeli jest ona darmowy to też są duze ograniczenia jeżeli chodzi o wiekość plików i sszybkość transferu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji serwera FTP na łączu Neostrada z wykorzystaniem programu CuteFTP Server Home oraz alternatywnych rozwiązań. Użytkownik posiada dynamiczne IP, które stabilizuje za pomocą usługi NO-IP. Wskazano, że serwer FTP może działać na zmiennym IP, jednak konieczne jest poznanie aktualnego adresu IP serwera, np. przez komunikatory lub narzędzia sieciowe. Podkreślono znaczenie przekierowania portów 21 i 22 na routerze, jeśli łącze jest dzielone, oraz wyłączenia zapory systemowej blokującej te porty. Rekomendowano różne programy do uruchomienia serwera FTP, takie jak Alacer, BulletProof FTP Server, Cerberus FTP Server, GuiltFTPd, WS_FTP Server Manager oraz Serv-U, z uwzględnieniem ich funkcji obsługi dynamicznego IP i prostoty konfiguracji. Poruszono także temat serwera WWW na bazie Apache oraz integracji z domeną internetową, wskazując na konieczność konfiguracji pliku httpd.conf i wykorzystania usług DNS lub DynDNS. Wskazano na możliwość korzystania z darmowych serwerów FTP online jako alternatywy do lokalnego hostingu plików. Całość podkreśla konieczność odpowiedniej konfiguracji sieci, oprogramowania i zabezpieczeń, aby serwer FTP działał poprawnie na Neostradzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA