logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Primera P10 - brak napięcia na rozrusznik, podejrzenie przekaźnika

pazdziochowski 10 Maj 2008 15:43 11303 6
REKLAMA
  • #1 5126264
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam!!!

Mam nissana primere p10 problem tkwi chyba w jakimś przekaźniku, problem jest taki gdy załączę stacyjkę i imobilaizer normalnie chcę odpalić nie kręci nic wogóle nieraz zapali nie raz nie ale gdy nie zapali no to tylko na zapych odpali na 2 odpalam go. Rozrusznik jest 100% sprawny problem tkwi w przewodzię plusowym + ten cienki kabelek który idzie na rozrusznik sprawdzałem żarówką na mase i na ten przewodzik i nie raz świeciła gdy tato przekręcał a później nie więc nie podaje napięcia na rozrusznik i wydaje mi się że to wina przekaźnika ale nie wiem który wymienić, proszę państwa o pomoc nie jestem mechanikiem

Dodano po 1 [minuty]:

Nissan Primera P10 - brak napięcia na rozrusznik, podejrzenie przekaźnika

Tym przewodem nie podaje napięcia na rozrusznik

Dodano po 9 [minuty]:

Albo jest uszkodzony wyłącznik elektromagnetyczny

Dodano po 22 [minuty]:

Bardzo przepraszam za pomyłkę wyłącznik elektromagnetyczny nie ma z tym nic wspólnego bo przecież przewód nie podaje na niego napięcia przepraszam za pomyłkę
  • REKLAMA
  • #2 5130692
    kryszt44
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    A ze stacyjki wychodzi napięcie ,może ona uszkodzona .
  • REKLAMA
  • #3 5130768
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 443
    Kolego wydaje się że kostkę w stacyjce masz zepsutą.
  • REKLAMA
  • #4 5131029
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    automat czy manualna skrzynia?
  • REKLAMA
  • #5 5133745
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Manualna skrzynia biegów.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Myliłem się co do przekaźników napięcia nie idzie przez przekaźnik na rozrusznik a możliwe że coś ze stacyjka ale jaka kostka od stacyjki bo nie rozumiem
  • #6 5134267
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Autoamat ma przekaźnik, a tak to masz ze stacyjki napięcie podawane.
    Kostka z tyłu stacyjki - taka cześć elektryczna
  • #7 5141474
    pazdziochowski
    Poziom 15  
    Aha mniej więcej rozumiem sprawdzę i dzięki za odpowiedz

Podsumowanie tematu

✨ W Nissan Primera P10 z manualną skrzynią biegów występuje problem z brakiem napięcia na rozrusznik przy próbie uruchomienia silnika. Rozrusznik jest sprawny, jednak cienki przewód plusowy do rozrusznika nie zawsze podaje napięcie po przekręceniu stacyjki. Podejrzenie padło na przekaźnik, jednak ostatecznie wskazano, że napięcie nie przechodzi przez przekaźnik, a problem może leżeć w uszkodzonej kostce stacyjki lub samej stacyjce. Wskazano, że w automatycznej skrzyni biegów występuje przekaźnik, natomiast w manualnej napięcie jest bezpośrednio podawane ze stacyjki. Zalecane jest sprawdzenie kostki elektrycznej z tyłu stacyjki, która może być uszkodzona i powodować brak napięcia na rozrusznik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA