logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwie sieci LAN kablem na odległość 190m?

shacca 24 Sty 2004 08:04 5416 10
  • #1 488243
    shacca
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam do połączenia dwie sieci lan, oddalone od siebie o jakieś 120m. w lini prostej. Możliwość zaczepienia kabla na słupach:), po słupach z punktu A do B to jakieś 190m i musi to być kabel bo radiówka nie wchodzi w grę. Myślałem żeby gdześ w połowie tej odległości zamontowac swich`a lub huba a zasilanie poprowadze na nieurzywanych parach kabla.
    Czy to ma prawo działać??
    Czy może ma ktoś schemat wzmacniacza który mógłby zastąpić swich lub hub???
    Albo schemat huba, swich`a??
    Czy taki wzmacniacz miałby wpływ na prędkość???
  • #2 488252
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    na cos takiego inne wzmacniacze niz sprzęt komputerowy nie wchodzą wgre . mozesz uszkodzic karty sieciowe lub inne przełączniki . schematy haba lub switch są w sklepie za około 200 zł złozone i gotowe do pracy .odradzam ci puszczanie zasilania w tym samym kablu co płyna dane ( jeszcze gozej jak wszystko jest w kablu ftp) będą takie zakłucenia ze mogą doprowadzic do zaniku sygnału , testowałem to na 50 metrach . pozatym przy zasilaniu 12 V ok 7W = niecały 1 amper mogą byc silne spadki napięcia . kup sobie skrzyneczke do inst elektrycznej połowe odległosci kabla elektrycznego 230 V i pusc zasilanie oddzielnym i wraz z nim w swzereg daj kabel ftp z osłoną alu
  • #4 488272
    shacca
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    nie to nie bedie dzialac danie zasilania na nieuzywanych koncach kabla zpowoduje calkowity zanik pkietow ! lepiej daj koncentryka ! on hyba da rade sobie z taka odlegloscia

No dobra koncentryk, a na jaki transwer moge liczyć 1M?10?
    No i jak to połaczyc do swicha???
  • #5 489315
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Jeśli będziesz miał dobrze stabilizowany zasilacz to niebędzie żadnych zakłóceń i będzie chodziło OK. Jedyny problem to jak wspomniał elektronik321 to spadki napięcia.
    Tylko mam pytanie właśnie do kolegi elektronik321:
    Dlaczego 12V i dlaczego 7W :?:
    Ja mam switcha na 5V, a pobór prądu zależy od ilości podłączonych i używanych kabli LAN.

Wracając do problemu spadków napięcia to zrób sobie zasilacz regulowany i zwiększ trochę napięcie, albo jeśli hub/switch ma 12V zasilania, to niemusisz nic zmieniać (prawdopodobnie), bo i tak te urządzenia mają w sobie stabilizator napięcia obniżający je do 5V. A jeśli jest na 5V to spokojnie możesz zasilić go nawet 9V ponieważ ten też ma stabilizator do 5V.

Sieć na BNC może wyciągnąć link 300m przy prędkości 10Mbps.
    Szybsze, i chyba tańsze rozwiązanie to radiowy link 22Mbps.
  • #6 489342
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Świr napisał:

...
    sięć na BNC może wyciągnąć link 300m przy prędkości 10Mbps.
    Szybsze, i chyba tańsze rozwiązanie to radiowy link 22Mbps
    ...
    .

Ale na 3com-ie lub cos co ma DP8392 jako koncowke , a powiem ze i nawet 440m daje rady, mowa u cienkim kablu no bo na grubasie to jeszcze dalej pojdzie.

Wifi tak ,ale antenki kierunkowe Yagi 15-18dB wtedy powinno byc 22Mbps .
  • #7 489375
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Ja na koncentratorze 3COM miałem linka 500m, ale to szczegół. Piszę 300 bo tyle na standardowym kablu da się chyba wyciągnąć. Ja dawałem H155 i chodziło. Teraz przeszedłem na WLAN :) tańsze rozwiązanie.
  • #8 489421
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Świr napisał:

...
    Piszę 300 bo tyle na standardowym kablu da się chyba wyciągnąć. Ja dawałem H155 i chodziło
    ...

Nie chyba tylko napewno (305 to specyfikacja 3coma) , ja mowilem o 440m zwyklym BNC "cienkim koncentrykiem" (rg58cu/al -50gr/m) .
    Na h155 to zaden wyczyn bo ma mniejsze tlumienie a pozatym jest BARDZOO DROGI na takie sparwy .To rzeczywiscie musialo Cie duzoo kosztowac.

Przy 500 metrach na takim zywklym tez biegalo ale kompy z koncow nie bardzo sie widzialy , reszta biegala ok.
  • #9 592243
    seiko
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    nie to nie bedie dzialac danie zasilania na nieuzywanych koncach kabla zpowoduje calkowity zanik pkietow ! lepiej daj koncentryka ! on hyba da rade sobie z taka odlegloscia

bo wiecie.... normalnie aż mi za was glupio, ale w dzisiejszych czasach mamy coś takiego (i jest to standard opisany w RFC) jak PowerOverEthernet i on wlaśnie polega na doprowadzaniu zasilania nieużywanymi żyami skrętki. co więcej nie powoduje on strat sygnau ani/lub gubienia pakietów i tym podobnych fanaberii..

można to kupić w formie zmontowanej od większości firm zajmujących się sprzętem sieciowym (3com, cisco, planet, d-link itp.) lub zmontować samemu - w końcu żadna filozofia - jak ktoś nie wierzy niech popatrzy sobie w schemat ;>

pozdrawiam.
    s.
  • #10 592255
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    U mnie w lanie najdłuższe odcinki skrętki kategorii 5 mają po ok 200m i sieć działa jak należy. No co prawda nie wyciagaja maksa (100Mb) ale transfery rzędu 5MB/s to normalka. A co do użycia nieużywanych par to jest to mozliwe, bo kumpel pracuje w firmie i oni tak to właśnie robia. Pozdrófka
  • #11 596462
    macfoxx
    Poziom 2  
    Z praktyki działaja mi dwie sieci połaczone kablem STP (nie UTP) odległość wynosi ok 300m ale na jednym switchu (zarządzalny oczywiście)musiałem us
    tawić 10Mbps bo na 100Mbps słabo chodziło. Chodzi całkiem spoko

Podsumowanie tematu

✨ Do połączenia dwóch sieci LAN na odległość około 190 m zaleca się użycie switcha lub huba umieszczonego w połowie trasy kabla, jednak zasilanie urządzenia powinno być prowadzone oddzielnym kablem, a nie na nieużywanych parach skrętki, aby uniknąć zakłóceń i zaniku sygnału. Standardowa skrętka kategorii 5 może działać na odcinkach do około 200 m, choć prędkość może spaść do około 10 Mbps lub transferów rzędu 5 MB/s. Alternatywnie, można zastosować kabel koncentryczny (np. RG58) z urządzeniami 3Com, które umożliwiają transmisję do 300-440 m przy 10 Mbps. Power over Ethernet (PoE) jest standardowym rozwiązaniem umożliwiającym zasilanie urządzeń sieciowych przez nieużywane żyły skrętki bez utraty jakości sygnału. Przy dłuższych odcinkach i wyższych prędkościach zaleca się stosowanie switchy zarządzalnych i kabli STP zamiast UTP. Radiowe łącza kierunkowe (np. anteny Yagi 15-18 dB) oferują prędkości około 22 Mbps, ale w tym przypadku kabel jest wymogiem. Wzmacniacze sygnału sieciowego nie są zalecane, gdyż mogą uszkodzić sprzęt i nie zastąpią switcha lub huba.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA