logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA AT9100 - Dym z rezystorów po wymianie bezpiecznika, co robić?

ADAMO2016 12 Maj 2008 12:39 1583 1
REKLAMA
  • #1 5132098
    ADAMO2016
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Mam UNITRE AT9100 niestety padł. Zostawiłem go włączonego na jakieś 15 min (ustawione na min - radiatorek sie nic nie nagrzał) i wyszedłem z pokoju. Pomimo iż nie jestem elektronikiem próbowałem go naprawić, a raczej zdiagnozować problem - to był bład. Pokręciłem sobie bezpieczniki.
    Po włożeniu tego bezpiecznika (który był delikatnie mówiąc za duży) udało mi się go włączyć i poszedł dym gdzieś z okolic rezystorów (takich dużych - ceramicznych). Wiem że mój opis niewiele mówi ale miałem nadzieję że ktoś miał już podobny problem, albo wie co moze być przyczyną takiej awarji.

Swoją drogą przymierzam się do zrobienia sobie takiego wzmacniacza lampowego.

Do Dybasa - zgadzam się w 100% - z moim obecnym stanem wiedzy na pewno nic nie zrobie dlatego chce najpierw naprawić tego trupa. Może kiedyś w przyszłosci się zabiorę z za jakąś nauke i zrobie tego wzmaka lampowego.
  • REKLAMA
  • #2 5132195
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Proszę przeczytać opasłą sobie historię napraw tego wzmacniacza, dostępną po użyciu słowa "szukaj". Co do samodzielnej próby konstruowania wzmacniacza lampowego - odsyłam do działu "Retro i lampy". Tam już wybiją Koledze ten ambitny zamiar. Do tego trzeba wiedzy, i jest to zupełnie inna szkoła niż prosty wzmacniacz tranzystorowy.
REKLAMA