logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra AT9100 nie włącza się po zwarciu kabli głośnikowych - co sprawdzić?

diwejron 13 Paź 2015 18:56 1179 6
REKLAMA
  • #1 15064491
    diwejron
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jestem posiadaczem tejże Unitry od pół roku. Leżała u jednego magika przez dłuższy czas, jeden kanał grał ciszej, trochę buczał. Niby zrobił, nie powiedział co było nie tak wziął kasę(kupiłbym za to coś lepszego, ale podoba mi się ten wzmacniacz). Grała przyzwoicie, chciałem ją jeszcze przestroić na teraźniejsze FMy, ale najpierw muszę ją włączyć. Na co dzień grała ze zwykłymi przeciętnymi kolumnami i wszytko było cacy. Któregoś dnia zacząłem coś majstrować z głośnikami i po prostu się wyłączyła. Podejrzewam, że końcówki kabla odłączonego od kolumny się zetknęły(kabel podłączony od strony wzmacniacza i nie podłączony do kolumny). Wolę uniknąć tego magika bo znów mnie wydoi.Chciałem naprawić to sam, ale nie wiem od czego zacząć. Co sprawdzić w takim układzie? Liczę na wsparcie :wink:
  • REKLAMA
  • #2 15064525
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    Przeszukaj forum w tym temacie jest multum.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15064587
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    diwejron napisał:
    Chciałem naprawić to sam, ale nie wiem od czego zacząć. Co sprawdzić w takim układzie? Liczę na wsparcie :wink:

Bezpieczniki sieciowy ?
    Napięcia na uzwojeniach wtórnych i bezpieczniki z tamtej strony ?

Nie każdemu da rady pomóc.

(zzieleniałym zwłokom lekarz też nie pomoże, czasami tak po prostu bywa :P)
  • REKLAMA
  • #4 15064762
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    diwejron napisał:
    Chciałem naprawić to sam, ale nie wiem od czego zacząć.
    Od nauki podstaw elektroniki. Inaczej się nie da.
  • #5 15067608
    diwejron
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    bestboy21 napisał:
    diwejron napisał:
    Chciałem naprawić to sam, ale nie wiem od czego zacząć. Co sprawdzić w takim układzie? Liczę na wsparcie :wink:

Bezpieczniki sieciowy ?
    Napięcia na uzwojeniach wtórnych i bezpieczniki z tamtej strony ?

Nie każdemu da rady pomóc.

(zzieleniałym zwłokom lekarz też nie pomoże, czasami tak po prostu bywa :P)

Zacząłem od dupy strony, zamiast sprawdzić bezpiecznik sieciowy zabrałem się od wewnątrz. W każdym razie przepala się bezpiecznik sieciowy. Wsadzony był 1A na taki też zmieniłem. Zapala się podświetlenie i słychać krótkie buczenie, dosłownie ułamek sekundy po czym gaśnie i bezpiecznik przepala się.
  • REKLAMA
  • #6 15067662
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1970
    Odlutuj T109 i T110 oraz analogiczne w drugim kanale i sprawdź czy po tej operacji nadal będzie się palił bezpiecznik obserwując jednocześnie czy nic się nie dymi w środku. Jeśli bezpiecznik się nie spali i nic się nie będzie dymić, to zmierz czy na wyjściach głośnikowych występują jakieś napięcia stałe. Głośników nie podłączaj aż do zakończenia naprawy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wzmocnieniem Unitra AT9100, które nie włącza się po zwarciu kabli głośnikowych. Po wcześniejszych naprawach, wzmacniacz przestał działać, a użytkownik podejrzewa uszkodzenie bezpiecznika sieciowego. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie bezpieczników, odlutowanie tranzystorów T109 i T110 oraz pomiar napięcia na wyjściach głośnikowych. Użytkownik zauważył, że po wymianie bezpiecznika na 1A, wzmacniacz zapala podświetlenie, ale po chwili gaśnie, a bezpiecznik ponownie się przepala.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA