dzon444 napisał: O to chodzi, że szukałem, pytałem i nic. Na wykładach rozwiązania takiego typu obwodów nikt nam nie pokazywał, w książkach stany nieustalone wyjaśnione są tylko ogólnikowo. Jak do tej pory mało mi to rozjaśniło, poza tym równania stanu to dopiero początek, ponieważ całą symulacje muszę przeprowadzić oddzielnie w Simulinku i PSpice, więc bez tego nie mogę ruszyć z całym projektem a zakładając ten temat myślałem, że ktoś mnie naprowadzi na dobre rozwiązanie.
Właściwą podpowiedź już ode mnie otrzymałeś w poprzednich moich postach...
Skoro napisałeś:
Cytat: w książkach stany nieustalone wyjaśnione są tylko ogólnikowo
to zapytam w jakich? Proszę o tytuły i dane o ich autorze i wydawnictwie.
Z racji diody (i na dodatek nieidealnej) w obwodzie cały ten obwód jest
obwodem nieliniowym i z tego faktu musisz sobie zdawać sprawę.
Nie można zapisać jednym równaniem całego przebiegu występujących tam funkcji dla całej ich dziedziny.
Zadanie jest rozwiązywalne przedziałami w których przebiegi te są ciągłe - dioda przewodzi, dioda nie przewodzi, dioda przewodzi, ...itd. ...
Oczywiście w
punktach nieciągłości (na granicach przedziałów) muszą być spełnione
warunki komutacji dla elementów zachowawczych obwodu.
Tak ja to widzę, innej "metody" nie znam...

... a nie jeden obwód nieliniowy (z diodami) tak właśnie rozwiązywałem, wspomagając się - szumnie wtedy nazywaną - EMC "Odra 1203", a było na przełomie lat '60/'70 ub. w.
Teraz możliwości obliczeniowe są po wielokroć lepsze. Są programy wspomagajace obliczenia, np. MathCAD, czy MatLAB, a wtedy trzeba byłop sobie to wszystko od początku zaprogramować.
Jedno co tu nie zmieniło się to Teoria...

...ta obowiązuje nadal...

...choć coraz więcej spotyka się "poprawiaczy"
porządnych i sprawdzających się w praktyce Teorii, którzy "chadzają na myślowe skróty"...