logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analiza przebiegu prądu Is w układzie dioda-rezystor jednofazowym

pax3 18 Sty 2007 14:40 1197 5
  • #1 3457606
    pax3
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam ma takie pytanie jaie bedzie przebieg prądu Is zaznaczonego na ponizszym rysunku w odniesieniu do napiecia Us i jaki wplyw ma ten uklad na siec!!! ktos moze wie?? bo ja nie mam zielonego pojecia o co chodzi:/ wiem tylko zemozna to rozpatrywac jako dwa ukladu jenofazowe jako dioda - rezystor.
    Załączniki:
    • Analiza przebiegu prądu Is w układzie dioda-rezystor jednofazowym tr3.jpg (47.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3457654
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    pax3 napisał:
    Witam ma takie pytanie jaie bedzie przebieg prądu Is zaznaczonego na ponizszym rysunku w odniesieniu do napiecia Us i jaki wplyw ma ten uklad na siec!!! ktos moze wie??

na te banalne pytanie odpowiedź zna tu za pewne wielu forumowiczów, ale to nie oznacza, byś dostał gotowca.
    Znacznie lepiej będzie jak sobie sam poszukasz, ponieważ potrzebna jest tu wiedza z układów trójfazowych, oraz z układów prostowniczych.

pax3 napisał:
    bo ja nie mam zielonego pojecia o co chodzi:/ wiem tylko zemozna to rozpatrywac jako dwa ukladu jenofazowe jako dioda - rezystor.

Można rozpatrywać, ale należy pamiętać o przesunięciu fazowym jakie istnieje pomiędzy fazami.

Pozdrawiam
  • #3 3457756
    pax3
    Poziom 13  
    hmm masz racje ale ja nie chcialem gotowca tylko pomocy, wiec czyzby ten prad IS wygladal tak??

• #4 3457840
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    pax3 napisał:
    hmm masz racje ale ja nie chcialem gotowca tylko pomocy, wiec czyzby ten prad IS wygladal tak??

niestety, ale to nie będzie tak, ponieważ to co narysowałeś to jest przebieg wyprostowany, ale przez jedną diodę, a tam są dwie i na dodatek w trzeciej fazie nie na diody, więc należy narysować sobie przebiegi wartości chwilowych różnic (z uwzględnieniem przesunieć fazowych) napięć:
    Ua - Ub,
    Uc - Ub,
    a następnie pamiętając, iż odpowiednia dioda przewodzi wtedy, kiedy spolaryzowana jest w kierunku przewodzenia, a tu na to ma wpływ również przewodzenie od drugiej diody, które to napięcie wyprostowane kiedy będze większe od dodatniej różnicy w/w napięć.
    Do wyniku można dojść metodą superpozycji, czyli najpierw osobno rozrysować (z uwzględnieniem przesunięć fazowych napięć) dla każdej z diod, a potem sprawwdzać sumę napięć i wybrać te kawałki przebiegu, które spełniają warunki przewodzenia dla danej diody w danym przedziale czasowym.

Pozdrawiam
  • #5 3457970
    pax3
    Poziom 13  
    to moze tak:) Is (linia przerywana)

• #6 3460477
    pax3
    Poziom 13  
    czy ktos mi powie juz czy to jest dobrze czy nie bo mam malo czasu:/ a was ostatnia nadzieja!!!
REKLAMA