logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć prądy, spadki napięć i równania diod w schematach?

skrypas 05 Lut 2007 14:06 1646 18
REKLAMA
  • #1 3531007
    skrypas
    Poziom 11  
    Mam taka prośbe, czy moglby ktos wyznaczyc prady oraz rownania w 3 ponizszych schamtach. Poniewaz nie jestem pewnie czy dobrze je wyznaczylem. Chodzi mi o prady, spadki napiec oraz rownania diod.

Jak wyznaczyć prądy, spadki napięć i równania diod w schematach? Jak wyznaczyć prądy, spadki napięć i równania diod w schematach? Jak wyznaczyć prądy, spadki napięć i równania diod w schematach?

Dziekuje bardzo za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 3531111
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 882
    Na schemacie pierwszym będzie płyną tylko prąd bazy i emitera jeśli zostaną spełnione odpowiednie warunki to popłynie prąd równy Ib=(Uwe-UD1-Ube1)/R
    Na drugim schemacie jeśli napięcie E jest większe niż UD2+UD1 to będzie płyną prąd.
    Na trzecim schemacie źródło napięcia ma zwarte zaciski. Więc prąd nie będzie płyną ani przez diody ani rezystor.
  • #3 3531137
    skrypas
    Poziom 11  
    a gdyby na 3 schemacie nie bylo zwarcia zaciskow jak wygladalyby prady i1 i2 i3 ?

i1= -2*Is1[exp(-UD/Ut)-1]
    i2= 2*Is2[exp(UD/Ut)-1]
    i3= UR1/R1

??
  • REKLAMA
  • #4 3531144
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Ale przecież patrząc na pierwszy schemat to prąd przez diodę D1 nie może płynąć w tym kierunku (chyba, ze prąd upływu). To samo z dioda D2.

Dodano po 4 [minuty]:

skrypas napisał:
    a gdyby na 3 schemacie nie bylo zwarcia zaciskow jak wygladalyby prady i1 i2 i3 ?

i1= -2*Is1[exp(-UD/Ut)-1]
    i2= 2*Is2[exp(UD/Ut)-1]
    i3= UR1/R1

??

Nie wiem skąd ta 2 przy prądzie i1 i i2

Dodano po 7 [minuty]:

Prąd i1 (płynący przez D1 D2)est równy 0.
  • REKLAMA
  • #5 3531210
    skrypas
    Poziom 11  
    2 bo 2 diody o tej samej polaryzacji

a ze i1 = 0 to nie ma znaczenia, chodzi mi o same rownania
  • #6 3531326
    krzyjak
    Poziom 29  
    skrypas napisał:
    2 bo 2 diody o tej samej polaryzacji

I co z tego, że są o tej samej polaryzacji. prąd dwóch elementów połączonych (równolegle) oczywiście szeregowo jest taki sam. Jeśli charakterystyki diod są takie same to prąd płynący przez te diody jest równy powiedzmy temu książkowemu i2=Is2[exp(UD1/Ut)-1] lub i2=Is2[exp(UD2/Ut)-1]

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście chcąc mieć pełny obraz tego prądu należy wyznaczyć napięcia UD1 i/lub UD2 zależne od napięcia źródła i rezystancji.
  • #7 3532146
    skrypas
    Poziom 11  
    fakt, ale gafa :|
  • REKLAMA
  • #8 3547492
    skrypas
    Poziom 11  
    Na schemacie A
    Przez diode 1 i 2 nie bedzie plynal prad, jednak czy przez diode 3 poplynie jakis prad ?

Na schemacie B
    Jak wyznaczyc prad Ib oraz I2, czy w tym obwodzie mozemy pominac gałąź z kondensatorem ?
    Załączniki:
    • Jak wyznaczyć prądy, spadki napięć i równania diod w schematach? B.gif (71.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyznaczyć prądy, spadki napięć i równania diod w schematach? A.gif (11.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 3547560
    jony
    Specjalista elektronik
    Dla rysunku A
    Prąd będzie płyną tylko przez rezystor R, wszystkie diody będą zatkane.
    Obwód B
    Tranzystor będzie zatkany więc Ib=0A a I2=E/(R1+R1+R3)
  • Pomocny post
    #10 3547576
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Tranzystor nie koniecznie od razu musi być zatkany z powodu takiego zasilania, a praca inwersyjna tez istnieje.
  • Pomocny post
    #11 3547579
    krzyjak
    Poziom 29  
    odpowiedź do schematu A przez diodę D3 nie będzie płynął prąd bo ma na niej żadnego napięcia ponieważ pomiędzy jej anodą a katodą jet zwarcie.

odpowiedź do schematu B. Tak, kondensator w stanie ustalonym dla wymuszenia stałego stanowi przerwę w obwodzie.

Wydaje mi się, że na schemacie B źródło E jest źle zaznaczone. Powinna być chyba strzałka w górę (z punktu widzenia pracy tranzystora npn) chyba, że się mylę.
  • #12 3547745
    sadamb
    Poziom 21  
    Zeby obliczyc rysunek B musisz znac βinwersyjne lub αinwersyjne.
    A liczysz tak jak zwykły tranzystor NPN tylko tak jakbys zamienił kolektor z emiterem oraz Ic=Ie+Ib -> czyli βi=Ie/Ib. Dokładnie uwzgledniaja strzalkowaie z rysunku -Ic=-Ie+Ib -> czyli βi=-Ie/Ib
    Do tych wzorów mozesz dojsc jak wzory Ebersa-Molla poprzekształcasz dla pracy inwersyjnej.

Mi z obliczen wyszło (uwzgledniałem strzalkowanie z rysunku to uwazaj):
    Ib=[(E*R1/(R1+R2+R3)-Ubc)/(R1||(R2+R3)+(βinwers.+1)Rk)]; Ubc≈0.6V

I2=-[Ib+(Ubc+Ib(βinwers.+1)Rk)/R1]

Do obliczenia Ib zastapiłem obszar widziany z bazy w strone zasilania zgodnie z zasada Thevenina, mi to upraszcza obliczania.
    Pozdro
  • #13 3548852
    skrypas
    Poziom 11  
    a jak wygladalyby prady Ib i I2 jezeli zrodło skierowane było by w innym kierunku ?
  • #14 3549025
    sadamb
    Poziom 21  
    Dodam ze wartosci inwersyjne β i α(alfa) sa znacznie mniejsze od normalnego β i α bo zapomniałem napisac wczesniej.
    Jak E bedzie odwrotnie zastrzałkowane to:

Ib=[(E*(R2+R3)/(R1+R2+R3)-Ube)/(R1||(R2+R3)+(β+1)Re)]; Ube≈0.6V

I2=(Ube+Ib(β+1)Re)/(R2+R3)

Chyba sie nie pomyliłem
  • #15 3549385
    skrypas
    Poziom 11  
    a w I2 nie powinien byc jeszcze uwzgledniony rezystor R1 ?

I2=(Ube+Ib(β+1)Re)/[(R1*(R2+R3))/R1+R2+R3]

???
  • #16 3550992
    jony
    Specjalista elektronik
    skrypas napisał:
    a w I2 nie powinien byc jeszcze uwzgledniony rezystor R1 ?

I2=(Ube+Ib(β+1)Re)/[(R1*(R2+R3))/R1+R2+R3]

???

Nie wzór podany przez kolegę sadamb jest poprawny.
    I2=(Ube+Ib(β+1)Re)/(R2+R3)
    Prąd płynący przez R1 to suma prądów bazy (Ib) i I2
  • #17 3677201
    adam34
    Poziom 2  
    Przepraszam a co oznacza : (R1||(R2+R3)

w

Ib=[(E*(R2+R3)/(R1+R2+R3)-Ube)/(R1||(R2+R3)+(β+1)Re)]

jest to równoznaczne z :

[R1*(R2+R3)] / [R1+R2+R3]

???
  • #18 3677510
    sadamb
    Poziom 21  
    Ja "||" to oznacza rownolegle polaczenie
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyznaczania prądów, spadków napięć oraz równań opisujących diody w trzech schematach elektronicznych. W pierwszym schemacie prąd płynie jedynie przez bazę i emiter tranzystora, wyrażony wzorem Ib=(Uwe-UD1-Ube1)/R, przy spełnieniu warunków przewodzenia. W drugim schemacie prąd pojawi się, gdy napięcie źródła E przekroczy sumę napięć przewodzenia diod UD1+UD2. W trzecim schemacie, przy zwarciu źródła, prąd nie płynie przez diody ani rezystor. Omówiono również równania prądów i1, i2, i3 dla diod i rezystora, uwzględniając charakterystyki diod i ich polaryzację, z zastosowaniem wzoru Ebersa-Molla oraz parametrów inwersyjnych β i α dla tranzystora pracującego w trybie inwersyjnym. Wskazano, że kondensator w stanie ustalonym stanowi przerwę w obwodzie. Wyjaśniono znaczenie symbolu "||" jako połączenia równoległego rezystorów oraz omówiono metody upraszczania obwodu, np. przez zastąpienie części obwodu źródłem Thevenina. Podkreślono, że prąd płynący przez rezystor R1 jest sumą prądów bazy i I2. Dyskusja zawiera szczegółowe wzory na prądy i napięcia w obwodach z diodami i tranzystorami, uwzględniając różne kierunki polaryzacji źródła napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA