logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miniwieża Philips FW390C/34 - Jak naprawić 'utykanie' odtwarzacza CD?

provayder 24 Sty 2004 17:42 2863 8
REKLAMA
  • #1 488898
    provayder
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam

Mam problem ze wspomnianą miniwieżą, a konkretnie z odtwarzaczem płyt CD. Usterka jest taka, że w czasie odtwarzania płyty następują bardzo krótkie 'utykanie' odtwarzacza. Wygląda to tak jakby na bardzo krótki czas wcisnąć pause.
    Przy pierwszej naprawie podejrzewałem zabrudzenie lasera, ale wyczyszczenie nic nie pomogło. Laser raczej jest sprawny bo z odczytem płyt nie ma najmniejszych problemów. Później nasmarowałem wózek i pomogło :D... ale na krótko bo po kilku tygodniach problem wrócił. Wtedy jeszcze pomagało przewertowanie laserem między 1 i ostatnim utworem i płytę odtworzył bez problemów.
    Teraz już to nie pomaga. Poprzednio wózek smarowałem smarem stałym, teraz smarowałem oliwką maszynową i tylko tyle zyskuję, że 'utykanie' występuje rzadziej.

Czy jest jakaś metoda usunięcia tej usterki czy pozostaje tylko wymiana lasera????

pozdrowienia
    provayder
  • REKLAMA
  • #2 489198
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    Ja bym podstawił czytnik z silniczkami.
  • REKLAMA
  • #3 492545
    Dariusz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!
    Przepraszam, że się wbijam na Twoje forum, ale mam dokładnie ten sam problem. Mam tak średnio co 2 minuty takie jednosekundowe przerwy. Wieża PHILIPS FW-C58. Z tym, że narazie się do tego nie zabierałem, bo chcę najpierw coś sie na ten temat dowiedzieć. Poprostu nie chcę bardziej spieprzyć. Dołączam się do prośby provaydera w sprawie wszelkich wskazówek na usunięcie tej usterki.
  • REKLAMA
  • #4 492576
    HOUSTON
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    sprawdziles zebatki w torze prowadzenia lasera? szczegolnie ta na osi silniczka prowadzenia lasera lubi peknac wzduz osi i zwieksza sie minimalnie odleglosc miedzy trybami powodujac takie zaciecia dzwieku. czyli jak podstawisz laser z mechanizmem, jak radzi Telo, wydaje mi sie, ze to rozwiaze problem.
  • #5 492636
    Dariusz
    Poziom 11  
    Przepraszam bardzo, ale ja jestem początkującym "serwisantem" :) Możesz mi powiedzieć co to znaczy, podstawić laser z mechanizmem ?? Chodzi o to, że wstawić inny??
  • REKLAMA
  • #6 493482
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    Jak kupisz nowy czytnik to będzie to plastikowe pudełko zawierające czytnik laserowy i dwa silniczki należy to zamontować w wieży podlutować przewody tak samo jak w starym mechanizmie i podłączyć taśmę do płyty elektroniki.
  • #7 494322
    provayder
    Poziom 12  
    Telo napisał:
    Ja bym podstawił czytnik z silniczkami.

HOUSTON napisał:
    sprawdziles zebatki w torze prowadzenia lasera? szczegolnie ta na osi silniczka prowadzenia lasera lubi peknac wzduz osi i zwieksza się minimalnie odleglosc miedzy trybami powodujac takie zaciecia dzwieku. czyli jak podstawisz laser z mechanizmem, jak radzi Telo, wydaje mi się, ze to rozwiaze problem.

Niestety nie mam nic na podstawienie. Na razie wyczyściłem wszystko dokładnie, przesmarowałem i poskładałem do kupy i testuje.
    Kółka żadnych pęknięć nie miały. Nie wiem tylko jaki duży luz powinien zostać na kółkach - zostawiłem minimalny (wzorem napędów z którymi spotykam się w pracy).

pozdrowienia
    provayder
  • #8 494744
    provayder
    Poziom 12  
    No i guzik wyszło. CD dalej 'utyka'. Spróbuje skombinować silniczek na zastępstwo, chociaż nie do końca jestem przekonany, że to wina silniczka.

pozdrawiam
    provayder
  • #9 494765
    Dariusz
    Poziom 11  
    No właśnie!! Ja tak samo. Przesmarowałem cały mechanizm. Wyczyściłem oko i nic. Dalej się zacina. Nie mam pojęcia, czego to może być wina. Jedno, co zauważyłem, to jakimś cudem zaczął czytać CD-RW. :) Jak by ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki, to bardzo prosze o pomoc. Chciałem to zrobić jak najniższym kosztem. Dzieki z góry!!

Podsumowanie tematu

✨ Miniwieża Philips FW390C/34 ma problem z odtwarzaczem CD, który podczas odtwarzania płyt generuje krótkie przerwy dźwięku przypominające chwilowe wciśnięcie pauzy. Czyszczenie lasera nie przyniosło efektu, a laser działa poprawnie z odczytem płyt. Smarowanie wózka mechanizmu początkowo poprawiło sytuację, lecz problem powrócił po kilku tygodniach. Próby smarowania różnymi środkami (smar stały, oliwka maszynowa) jedynie zmniejszyły częstotliwość utykania. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę mechanizmu czytnika laserowego wraz z silniczkami, zwracając uwagę na możliwe pęknięcia lub luz na zębatkach osi silniczka prowadzącego laser, co może powodować przerwy w odtwarzaniu. Wymiana całego modułu laserowego z silnikami jest rekomendowanym rozwiązaniem, jednak wymaga podlutowania i podłączenia taśmy do elektroniki miniwieży. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy w modelu Philips FW-C58, potwierdzając, że smarowanie i czyszczenie nie zawsze rozwiązuje usterkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA