logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4 1995 - Klakson nie działa, lokalizacja przekaźnika i liczba klaksonów

Fajurka 14 Maj 2008 20:39 7092 7
  • #1 5140956
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam pytanie, czy w wersji b4 jest jeden klakson czy dwa, jest to 95r. Znalazłem klakson pod zderzakiem z przodu z prawej strony i nie wiem czy też jest drugi. Ogólnie klakson nie działa, wyciągnąłem i podpiąłem bezpośrednio pod akumulator i nic. Czy to ma związek z tym przekaźnikiem, że przez niego musi działać. Nowe klaksony są pakowane po dwie sztuki, czy da rade go zamontować jeśli mam tylko jeden. Oraz w półce z bezpiecznikami, gdzie znajduje się ten przekaźnik, pod którym numerem ? Wszystko jest w porządku jeśli chodzi o kabel, jak naciskam na kierownicy, to słyszę jak w bezpiecznikach cyka, czy to dobrze czy źle, czy tak pracuje ten przekaźnik?

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
  • Pomocny post
    #2 5141017
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    Wymień sygnał i będzie działać
  • Pomocny post
    #3 5141019
    andrzej0769
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Przekaźnik tak ma pracować ,a sygnał też można kupić jeden .Możesz założyć jeden a możesz i pięć ,twój wybór.
  • #4 5146010
    piotr66
    Poziom 12  
    A może wystarczy wyregulować ten sygnał - śruba regulacyjna z tyłu?
    Jest on narażony na zachlapanie wodą - jeśli dostała się do środka trzeba go rozebrać i wyczyścić styki papierem ściernym - zabawa dla majsterkowicza. Przy montażu zadbać o szczelność.
    Szybciej - drożej jest założyć nowy sygnał.
    Po naciśnięciu przycisku na kierownicy słychać włączenie przekaźnika - tak ma działać. Sprawdź czy po naciśnięciu przycisku na przewodzie zasilającym sygnał jest napięcie.
  • #5 5146029
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    W passatach były montowane 2 klaksony jak równiez jeden, jak były 2 to był takze przekaznik, jak jest jeden to w miejsce przekaznika jest wstawiona zwora. Sprawdz blaszke na kierownicy która slizga się na pierscieniu kolumny kierowniczej, zapewne on niestyka.
  • #6 5146294
    Fajurka
    Poziom 12  
    piotr66 - tego klaksonu akurat nie da sie rozebrać, chyba ze bym go rozłupał, styki przeczyściłem i podpiąłem bezpośrednio pod akumulator i nic zero reakcji. Śruby regulacyjnej żadnej stylu nie ma.

dabu - styka styka, inaczej nic w bezpiecznikach by nie cykało, jeszcze dla pewności rozebrałem kierownice i sprawdziłem.
  • #7 5146327
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4433
    już w pierwszym poście dostałeś właściwą wskazówkę...
  • #8 5146500
    5150
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Pawel wawa napisał:
    już w pierwszym poście dostałeś właściwą wskazówkę...

Oczywiście, padła porada trafna, ale jak ktoś woli walić offtopy, albo szukac dziury w całym...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Passacie B4 z 1995 roku może być zamontowany jeden lub dwa klaksony. W przypadku dwóch klaksonów stosowany jest przekaźnik, natomiast przy jednym klaksonie w miejsce przekaźnika wstawiona jest zwora. Klakson pod zderzakiem z prawej strony to standardowa lokalizacja, ale drugi klakson może nie występować. Jeśli klakson nie działa, a podłączenie bezpośrednio do akumulatora nie daje efektu, problem najprawdopodobniej leży w samym sygnale (klaksonie), który może być uszkodzony i wymaga wymiany. Przekaźnik sygnału powinien cykać po naciśnięciu przycisku na kierownicy, co jest prawidłowym objawem jego pracy. W półce z bezpiecznikami przekaźnik sygnału jest obecny tylko przy dwóch klaksonach, a jego numer zależy od konkretnego układu bezpieczników. W przypadku jednego klaksonu przekaźnik jest zastąpiony zworą. Klaksonów nowych często sprzedaje się po dwie sztuki, ale można zamontować tylko jeden, jeśli taka jest konfiguracja pojazdu. Warto również sprawdzić styki na kierownicy, które mogą nie stykać prawidłowo, co uniemożliwia uruchomienie sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA